Prescripţia a trecut peste proiectul celor de la „Zâmbet de Copil”

Prescripţia a trecut peste proiectul celor de la „Zâmbet de Copil”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Curtea de Apel a constatat încetarea procesului penal pentru Niculina Hilohi, Simona şi Daniel Irava. Acuzaţi de deturnare de fonduri, după nouă ani de zile, de anchetă şi judecată, cei trei sunt doar buni de plată *

Este definitiv şi irevocabil, în dosarul penal al Niculinei Hilohi, a intervenit prescripţia, aşa că fostul preşedinte al Fundaţiei „Zâmbet de Copil” împreună cu Irava Simona şi Irava Daniel Vasile nu mai răspund penal pentru acuzaţiile că, în 2003, ar fi schimbat destinaţia unor bani europeni, primiţi pe un proiect destinat tinerilor infectaţi cu HIV.

Decizia dată zilele trecute este definitivă, nemaiexistând nicio cale care să poată schimba ceva. Singurul lucru în care au mai putut interveni judecătorii de la Curtea de Apel a fost latura civilă, unde au dispus ca Simona Irava să achite 283.335.610 lei vechi, iar Daniel Vasile – 136.707.786 de lei vechi, restul rămânând pentru Hilohi.

Reamintim că Judecătoria, după ce a constatat că a intervenit prescripţia, a încercat să rezolve latura civilă a cauzei. I-a obligat pe cei trei inculpaţi să plătească în solidar suma de 24.885 de euro către Ministerul Finanţelor Publice – Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE, iar acum Curtea a defalcat pentru fiecare parte cât are să dea. Decizia vine după aproape nouă ani, timp în care, dosarul a stat câţiva ani la procurori, ajungând în noiembrie 2007, la Judecătorie. Celor trei li s-a reproşat că ar fi deturnat 50.000 de euro.

Banii au fost luaţi prin Fundaţie pentru calificarea în meseria de croitor a celor infectaţi cu HIV.  Procurorii au mai susţinut că doar zece tineri ar fi beneficiat de pregătire, făcută de rude ale Niculinei Hilohi. Dosarul a mers din amânări în amânări, după care s-au invocat o serie de excepţii şi abia anul trecut în iunie, judecătorul a dat o decizie, prin care a constatat că faptele celor trei s-au prescris.

Practic nu putem vorbi de vinovăţia sau nevinovăţia celor trei, ci doar că prescripţia a înlăturat răspunderea penală. Trecerea timpului în care s-a bătut pasul pe loc în procesul penal a făcut ca acesta să înceteze pentru toţi cei implicaţi în acest dosar, lucru constatat şi de Curtea de Apel. Singura reparaţie care s-a făcut a fost cea financiară. Prin decizia Judecătoriei, care a fost păstrată şi de Curte, cele două inculpate au primit câte o amendă de 1.000 de lei. Păstrându-se sechestrul asupra apartamentului celor doi Irava. Cât despre cheltuielile judiciare, stabilite pentru fiecare în parte la câte 1.500 de lei, Curtea a decis ca acestea să fie achitate de către stat.

Citit 3276 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2012 13:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.