Din grădinile de la Suceveni direct în piaţa de tutun ilegal

Din grădinile de la Suceveni direct în piaţa de tutun ilegal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

14 inculpaţi trimişi în judecată pentru o contrabandă cu ţigări care a adus statului un prejudiciu de peste 222.000 au avut vineri ultima înfăţişare la Tribunal.

Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor în iulie anul trecut, urmând ca la finele acestei luni să se dea un verdict. 12 dintre inculpaţi s-au aflat vineri în boxa acuzaţilor, doi fiind plecaţi „la Miami”, după cum a remarcat în glumă judecătorul. Cert este că toţi cei aflaţi după gratii au ales să-şi recunoască faptele aşa cum au fost descrise de procurorii gălăţeni ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Scopul clar fiind acela de li se reduce pedeapsa cuvenită cu o treime.

Cei absenţi, prin avocat, şi-au strigat nevinovăţia, spunând că au fost băgaţi în acest dosar prin declaraţiile a doi dintre cei arestaţi, care, probabil, au urmărit să li se reducă pedeapsa cu jumătate. Toţi avocaţii au făcut referire la prejudiciu care, în opinia lor, nu ar fi corect reţinut din cauză că marfa de contrabandă a fost confiscată la momentul când a fost interceptat transportul ilegal. Apărătorii susţin că odată confiscat tutunul, datoria către buget s-a stins. Procurorul a cerut pentru toţi inculpaţii, indiferent că şi-au recunoscut sau nu vina, pedepse cu închisoarea.

Cât despre prejudiciu, acesta a susţinut că practica instanţelor gălăţene este una neunitară, mai exact unii magistraţi au mers pe teoria expusă de avocaţi, iar alţii nu. Reamintim că anul trecut în vară, procurorii DIICOT făceau public acest dosar prin modalităţile diferite de cele clasice utilizate de contrabandişti. Ruta folosită de inculpaţi era zona dintre localităţile Suceveni şi Rogojeni.

Anchetatorii au susţinut că alegerea a fost făcută deoarece acolo gospodarii aveau grădinile întinse până la Prut, coletele fiind transportate astfel mult mai uşor, după care erau camuflate şi încărcate chiar şi în căruţe pe un traseu ocolitor, dar mult mai ferit de ochii poliţiştilor: Roşcani - Băneasa, apoi pe la Târgu Bujor, Fârţăneşti, Folteşti. Căruţaşii erau instruiţi cum să camufleze ţigările şi în cazul în care ar fi fost opriţi de oameni legii să abandoneze totul şi să fugă. Nu trebuie uitat că în afacere exista un „antemergător”, care dădea alarma dacă se ivea ceva „necurat”.

De la Folteşti, tutunul era încărcat într-un autoturism, după care ajungea pe piaţă. Procurorii mai susţin că cei implicaţi au reuşit astfel să facă nu mai puţin de cinci transporturi. Acum rămâne de văzut care va fi decizia judecătorului în acest dosar, având în vedere faptul că 12 dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina, tocmai pentru a se alege cu pedepse mai mici.

Citit 1764 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2012 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.