Dosarul "Ţigareta de Galaţi" - Grup infracţional în ceaţă

Dosarul "Ţigareta de Galaţi" - Grup infracţional în ceaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În dosarul "Ţigareta de Galaţi" procurorul de caz a respectat legea, trimiţând dosarul la Judecătoria Târgu Bujor, a declarat, ieri, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, care s-a aflat la Galaţi, la prezentarea bilanţului parchetelor aflate sub competenţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel. "Competenţa nu o stabileşte procurorul, competenţa este stabilită de lege. Şi infracţiunea de contrabandă este dată în competenţa de judecare a judecătoriilor. Deci cred că procurorul de caz doar a respectat legea în vigoare", a delcarat Kovesi.

Faptul că în acest caz este vorba despre un prejudiciu important, dar şi acela că se vorbeşte despre un grup de persoane care au făcut contrabandă nu este suficient pentru ca dosarul să fie instrumentat de către DIICOT, a mai spus Kovesi, întrebată de ce dosarul nu a ajuns nicodată să fie instrumentat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

"În ceea ce priveşte menţiunea potrivit căreia ar fi vorba despre un grup organizat, vă pot spune că dacă fapta se comite în asociere şi se reţine asocierea în vederea comiterii de infracţiuni şi nu cea de grup organizat care este în competenţa structurii specializate DIICOT, asta trebuie să aprecieze procurorul de caz, în funcţie de probele pe care le administrează. Simplul fapt că mai multe persoane comit împreună o faptă penală nu este neapărat o constituire de grup organizat în sensul Legii 39, care în articolul 7 prevede clar care sunt condiţiile pentru a se reţine grup organizat. Dacă procurorii au procedat bine sau nu va decide instanţa de judecată, dar eu cred că primul procuror care a verificat legalitatea actului de sesizare a instanţei a verificat dosarul şi din această perspectivă", a mai spus Kovesi.

Amintim că scandalul "Ţigareta de Galaţi", cel mai mare caz de contrabandă cu ţigări din ultimii ani, a început în luna noiembrie a anului trecut, atunci când poliţiştii din Bereşi au oprit în trafic un tractor cu remorcă care transporta ţigări produse în Republica Moldova. Au fost găsite apoi două autoutilitare încărcate cu ţigări. În total, captura a depăşit 400.000 de pachete de ţigări de contrabandă. În acest transport ilegal au fost implicate mai multe persoane, două dintre acestea aflându-se în arest, iar pe numele unei alte persoane s-a emis un mandat de arestare în lipsă.

Cu toate acestea, dosarul a fost tratat ca un simplu caz de contrabandă şi a ajuns zilele trecute la Judecătoria Târgu Bujor.

Singurii arestaţi nu au ajuns în sala de judecată

Ieri, după ce Judecătoria Târgu Bujoru le-a găsit mandatele de arestare legale, Jenică Bujoreanu şi Marcel Sârghe ar fi trebuit să se afle la Tribunalul Galaţi, unde urma să se judece recursul declarat de ei împotriva acestei decizii. Acest lucru nu s-a întâmplat. Cei doi sunt protagoniştii dosarului "Ţigareta de Galaţi”, singurii care au ajuns după gratii pentru o captură al cărei prejudiciu este estimat la câteva zeci de miliarde de lei vechi.

Anchetei din acest caz i s-a pus punct pe 27 decembrie 2011, prin trimiterea în judecată a lui Ion Vulpe, dispărut fără urmă deocamdată, a lui Marcel Sârghe şi a lui Jenică Bujoreanu, dar şi prin disjungerea cercetărilor faţă de Alin Popa, şoferul celui de-al doilea tractor cu ţigări, a lui Liviu Constandachi, proprietarul utilajului şi a lui Gabriel Sbârnea, stăpânul remorcilor în care s-a încărcat tutunul. Ieri, singurii arestaţi din dosar nu au ajuns în sala de judecată.

După ce a dispus să fie introduşi în boxă inculpaţii, completul de trei magistraţi a primit un răspuns surprinzător. Cei doi arestaţi nu au fost aduşi. Angajatul Penitenciarului a spus ceva despre un posibil blocaj informativ la nivelul unităţii, din a cui vină nu se ştie şi nici nu s-a întrebat. S-a dat un nou termen de judecată, pe 6 martie, dată la care, probabil, inculpaţii vor fi aduşi.

Citit 2700 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2012 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.