Potop de nereguli constatat de Camera de Conturi - Bubele din capul Primăriei Galaţi

Potop de nereguli constatat de Camera de Conturi - Bubele din capul Primăriei Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Venituri neurmărite şi neîncasate la bugetul local, sporuri şi stimulente plătite nelegal funcţionarilor publici şi personalului contractual, dar şi altor persoane, contracte de achiziţii cu valoarea majorată nelegal, cheltuieli nejustificate, fonduri neînregistrate în evidenţa contabilă, lucrări executate sau neexecutate şi inventariate formal, sunt doar câteva dintre „bubele” descoperite în capul Primăriei Galaţi în Raportul Camerei de Conturi.

Documentul care a fost dat publicităţii conţine sinteza constatărilor rezultate în urma acţiunilor de control şi audit efectuate în 2011 pentru exerciţiul financiar al lui 2010. Suma estimată a abaterilor descoperite sare de 210 milioane de lei. În plus, Primăriei i se reproşează şi faptul că şi-a organizat necorespunzător auditul public intern, prin subdimensionarea compartimentului, şi că în 2010 nu au fost evaluate în profunzime sistemele de conducere şi control intern şi nu s-a realizat auditarea măcar o dată la trei ani a unor activităţi.

Bani care nu s-au încasat

O primă neregulă constatată de Camera de Conturi este neînregistrarea în contabilitate a operaţiunilor de intrare sau ieşire a unor bunuri în/din patrimoniu Galaţiului, abatere de 1,2 milioane de lei. În plus, Primăria nu s-a sinchisit să urmărească şi încaseze venituri din impozite şi taxe locale, dar nici nu a calculat majorări/penalităţi de întârziere, valoarea totală fiind de peste 7,2 milioane de lei. Concret, este vorba despre „creanţe comerciale aferente contractului de asociere cu SC Euro Mediterranee Consulting SRL Bucureşti, contract transferat în iulie 2007 (fără aprobarea prealabilă a Consiliului Local), prin act adiţional semnat exclusiv de primar, către SC Siret Plaza SRL (societate care în perioada 2007 – 2010 a înregistrat numai pierderi, are datorii către creditori, capitalul propriu declarat este negativ, nu are personal angajat şi nu deţine active imobilizate)”, se arată în raport. Mai mult, nu s-au dispus măsurile legale pentru încasarea creanţelor din impozite şi taxe locale.

Sporuri şi stimulente

Pe de o parte nu s-au încasat sume importante la bugetul local, de cealaltă parte s-au cheltuit bani pe sporuri şi stimulente nelegale în sumă totală de 5,64 milioane de lei. Este vorba despre „plăţi/cheltuieli de personal (funcţionari publici şi personal contractual) neprevăzute de legislaţia în vigoare, în perioada ianuarie 2010 - august 2011 (spor condiţii grele - calculator), respectiv fără respectarea prevederilor legale în perioada septembrie 2008 - august 2011(spor condiţii vătămătoare)”, se arată în raport. Abaterea se ridică la 3.031.341 de lei. Altă neregulă: stimulente acordate personalului în afara salariului de bază (valoarea abaterii estimată la 2.360.394 lei), în perioada ianuarie 2011 – august 2011. „Acestea au fost acordate cu titlu de restanţă pentru perioada 2009 – 2010, în condiţiile în care pentru personalul din cadrul compartimentului de specialitate stimulentele au fost incluse şi în salariile de bază la nivelul mediu al acestora pentru luna octombrie 2010”, se arată în documentul Camerei de Conturi. Instituţia a mai descoperit şi că în anul 2011 au fost efectuate plăţi/cheltuieli de personal fără bază legală reprezentând stimulente, către persoane care nu aveau contract de muncă la Primărie şi nu erau nici creditori ai instituţiei publice. Valoarea abaterii - 248.844 de lei.

Cu ochii larg închişi

Conturile au auditat şi transferurile de fonduri publice către patru centre financiare Grădiniţa „Prichindelul” Galaţi, Şcoala „Ion Creangă”, Colegiul „Elena Doamna” şi Şcoala „Elena Cuza”. „La Grădiniţa «Prichindelul» şi la «Ion Creangă» s-au efectuat plăţi/cheltuieli de capital nelegale (59.498 de lei), în baza situaţiilor de lucrări întocmite de executantul lucrării în condiţiile în care lucrările nu au fost executate în totalitate. La «Prichindelul» şi «Elena Doamna» s-a constatat că valoarea iniţială a contractelor de achiziţii de lucrări a fost majorată nelegal prin actualizarea cu indicele de inflaţie a lucrărilor rămase de executat, în condiţiile în care termenele de realizare a investiţiilor au fost prelungite (într-un caz de la 8 luni la 4 ani) fără ca antreprenorii să fi executat lucrări la nivelul finanţărilor asigurate”, arată Camera de Conturi. Mai grav, plăţile efectuate în 2007 nu au fost justificate până la sfârşitul anului bugetar la cheltuieli de capital, care să se fi regăsit în achiziţii de materiale, utilaje, echipamente tehnologice, dotări şi/sau lucrări executate, achiziţii şi lucrări realizate ulterior în perioada 2008 – 2011! Asta înseamnă 133.070 de lei abatere.

La abateri financiar-contabile suma estimată este de 191 milioane de ei şi i se reproşează Primăriei că nu cunoaşte cuantumul garanţiei de bună execuţie a lucrărilor executate. Pe româneşte, Primăria nu a inventariat  situaţia reală a lucrărilor terminate şi recepţionate parţial, şi lucrările rămase de executat faţă de preţul devizului general.

Ce spune primarul?

Primarul Dumitru Nicolae nu pare îngrijorat de constatările Camerei de Conturi: „Dacă n-ar fi nereguli n-ar avea ce constata Camera de Conturi. Când ai sute şi mii de roluri, nereguli sunt şi vor fi. Contestăm doar sporurile care ni s-au băgat, în rest vom analiza de la caz la caz şi vom vedea ce e de făcut”, ne-a declarat Nicolae.

Citit 6536 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2012 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.