Bucureştiul loveşte Galaţiul: Lichidarea Apaterm, anulată de judecători

Bucureştiul loveşte Galaţiul: Lichidarea Apaterm, anulată de judecători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Apaterm Galaţi a fost readusă la viaţă de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, care au desfiinţat în totalitate decizia de faliment dată de Tribunal pe 15 noiembrie 2011 * Bizar, instanţa a decis că Apaterm nu are nicio datorie către Electrocentrale!


La mai bine de un an de zile de la pronunţarea falimentului Apaterm Galaţi, magistraţii au dat undă verde planului de reorganizare a societăţii de furnizare a agentului termic. Nu trebuie uitat însă că Electrocentrale a fost ignorată complet în acest plan, deşi datoriile cele mai mare erau către această societate.

Practic, conform deciziei de reorganizare, CET-ul este scos din joc la plata datoriilor şi are de luat ZERO lei, iar hotărârea judecătorilor nu mai are cale de atac. Desfiinţată în totalitate, sentinţa îl scoate din joc şi pe lichidator, care, după cum "Viaţa liberă" a scris deja, a încasat un onorariu bun din banii care veneau de la asociaţii către Apaterm.

Firesc, dosarul căldurii Galaţiului se va întoarce în urbea noastră, la Tribunal, unde dată fiind sentinţa din 15 noiembrie 2011, există o mare probabilitate de schimbare a judecătorului care s-a pronunţat şi a decis intrarea Apaterm în faliment. Măsurile ulterioare sunt uşor de anticipat. Banii datoraţi celor care s-au înscris la „masa recuperărilor” trebuie achitaţi în rate trimestriale, neplata putând să aducă Apaterm din nou în faliment.

Adriana Stratulat, administratorul special al societăţii, ne-a confirmat că, la acest moment, firma se află în reorganizare. Luni, va avea loc o întâlnire cu administratorul judiciar, CC Insol, iar unul dintre subiectele de pe ordinea de zi va fi şi recuperarea onorariului acestuia. Reamintim că într-o acţiune din instanţă, Apaterm a cerut deja restituirea sumei de 1.551.260,92 de lei, încasată de CC Insol, „necuvenit”, după cum susţineau reprezentanţii societăţii de furnizare a agentului termic. Tot în acţiune se mai arăta că banii le-ar fi necesari pentru achitarea contravalorii energiei termice.

Contactat telefonic, directorul Electrocentrale, Tudor Petre, s-a arătat „neputincios intelectual” în a găsi o soluţie care să scoată societatea din hăul în care a fost aruncată de soluţia Curţii de Apel Bucureşti. „Vom analiza, vom discuta, dar suntem într-o situaţie absurdă. Nu ştim cine ne va plăti factura şi nici ce vom face în viitor”, ne-a declarat Petre. Acesta ne-a mai spus că CET-ul a făcut faţă cu greu situaţiei în toată această perioadă cât a aşteptat decizia instanţei, iar „arbitrajul magistraţilor” zdruncină şi ultima brumă de linişte.

De cealaltă parte, Primăria a trimis un comunicat de presă în care îi asigură pe gălăţeni că sentinţa nu afectează în niciun fel furnizarea agentului termic pentru cei branşaţi la sistemul public şi că vor respecta contractele dintre Apaterm şi asociaţiile de proprietari. „Primăria Municipiului Galaţi informează că, în condiţiile în care Curtea de Apel Bucureşti a decis reorganizarea judiciară a Apaterm SA Galaţi, societatea va continua să furnizeze agent termic consumatorilor branşaţi la sistemul public de distribuţie al municipalităţii, respectând prevederile cuprinse în contractele de distribuire dintre Apaterm şi asociaţiile de proprietari şi în planul de reorganizare judiciară acceptat în instanţă. Sentinţa nu are niciun efect asupra preţului gigacaloriei furnizate populaţiei, menţinut la acelaşi nivel ca în iarna 2011-2012, de 247 lei gigacaloria. Primăria Municipiului Galaţi dă asigurări că va întreprinde în continuare toate demersurile pentru a furniza gălăţenilor agent termic în cele mai bune condiţii şi la cel mai mic preţ. Aceste demersuri vor include investiţii în infrastructura de distribuţie a agentului termic, măsuri de natură organizaţională şi prevederi de natură contractuală, cum ar fi convenţiile de plată individuale, aşa cum au fost prevăzute pentru relaţiile contractuale între asociaţii, cetăţeni şi Calorgal.

Citit 3207 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Ianuarie 2013 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.