Filmul morţii taximetristului Andrieş. Procesul asasinilor va începe în aprilie

Filmul morţii taximetristului Andrieş. Procesul asasinilor va începe în aprilie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii au făcut public rechizitoriul cazului care a şocat Galaţiul la sfârşitului anului trecut


Asasinii taximetristului Valentin Andrieş au avut un plan prin care să-şi atragă victima în cursă pentru a-i fura maşina, dar lucrurile au luat-o razna şi au ajuns să-l omoare în chinuri.

În cele 20 de pagini ale rechizitoriului, procurorii arată chinurile la care a fost supus Valentin Andrieş înainte de a fi ucis. Nu numai că l-au legat cu sârmă de mâini, băgându-l în portbagaj, dar l-au şi aruncat în fântână fără să stea prea mult pe gânduri, ascultându-i apoi ţipetele şi urletele de ajutor mult timp după ce au făcut gestul criminal. După această scenă, au urcat în maşină, plecând să se plimbe prin comuna Costache Negri. Amănuntele din rechizitoriul procurorilor Parchetului Tribunalului sunt absolut halucinante.

Şi-a cunoscut asasinii cu câteva zile înainte de a fi ucis

Unul dintre asasini, Gelu Chiriac, ieşise din închisoare cu o lună de zile înainte de a comite crima. Cu câteva zile înainte de oribila faptă, Chiriac şi Costache Guzgă au furat dintr-un magazin din Cudalbi bunuri pe care le-au băgat în trei saci, chemând un taxi care să-i ducă la Galaţi. Taximetristul care i-a transportat atunci în Galaţi a fost chiar Valentin Andrieş. El i-a povestit fiicei lui că a primit cadou o pungă de cafea şi a câştigat 150 de lei din această cursă, rămânând din sumă cu aproximativ 70 de lei, banii lui. Atunci le-a dat numărul de telefon, pentru eventuale alte curse.

Procurorii arată în rechizitoriu că, în momentul când au rămas fără bani, au luat decizia de a-i fura maşina taximetristului. Fiica lui Andrieş le-a povestit anchetatorilor cum, cu o zi înainte de dispariţie, tatăl său a fost sunat de Costache Guzgă, care i-a cerut să-l ducă la Cudalbi. Pentru că nu era tura lui, taximetristul l-a refuzat, rămânând să ia legătura a doua zi, pe 26 noiembrie 2012.

„Deschizi uşa şi îl tragi, iar eu îi dau două picioare şi îl legăm”

Andrieş a ajuns la Cudalbi, în jurul orei 18,00, cei doi aşteptându-l cu o bucată de sârmă, luată dintr-o vie. I-au cerut să-i ducă undeva în afara localităţii, unde ar urma să aibă o întâlnire. Sub pretexul că aşteaptă pe cineva, i-au cerut taximetristului să oprească şi au rămas pe loc aproximativ o oră, timp în care au comunicat prin sms-uri. „Băi, văru’, dă-te tu şi doboară-l la pământ”; „Îi dai un pumn să-l ameţeşti, da?”; „Pocneşte-l şi îi bag laţu' în gât”; „Păi să nu aibă spray în uşă”, sunt câteva dintre mesajele trimise de Guzgă către Chiriac. Iată câteva mostre şi din mesajele lui Chiriac către Guzgă: „Păi, dă-te şi zi-i că are o roată moale”; „Hai, cum facem?”; „Deschizi uşa şi îl tragi, iar eu îi dau două picioare şi îl legăm”; „Nu are timp să-l ia, că tu îl legi, eu îl pocnesc”. Potrivit rechizitoriului, cei doi ar fi ales varianta lui Chiriac, i-au spus şoferului că are o roată moale la maşină, acesta a coborât şi atunci a început calvarul său.

I-au dat apă şi o ţigară, privindu-l cum plânge

Procurorii au redat filmul agresiunii: Guzgă l-a apucat pe Andrieş de gât şi l-a lovit în zona feţei. Chiriac i s-a alăturat, punându-l la pământ, după care Guzgă i-a legat cu sârma picioarele şi mâinile. I-au luat 40 de lei şi telefonul, în care Guzgă a băgat o cartelă. L-au băgat pe Andrieş în portbagaj, după care s-au urcat în maşină, conducând-o fără vreo ţintă precisă. Drumul acesta însă le-a adus şi decizia de a-l arunca în fântână. „S-au gândit să facă acest lucru pentru a îngreuna ancheta şi pentru ca victima să nu fie găsită prea curând sau să fie găsită într-un moment în care ei nu mai puteau fi depistaţi”, arată procurorii. În tot acest timp, victima bătea în capota portbagajului, atât de tare încât cei doi au oprit maşina. Andrieş le-a cerut apă şi o ţigară, după ce a fumat, le-a cerut plângând să-l lase să plece, pentru că nu le-a greşit cu nimic. Cei doi i-au dat speranţe, promiţându-i că-l vor duce la Galaţi, după care l-au închis din nou în portbagaj, plimbându-l cu maşina încă o oră şi jumătate.

Andrieş şi-a ascuns buletinul sub bata slipului

La intersecţia dintre comunele Suhurlui şi Costache Negri, au găsit o fântână adâncă de 20 de metri. L-au scos pe Andrieş, l-au legat la ochi cu husa luată de pe un scaun al maşinii, l-au minţit că-l duc în alt autoturism, după care l-au aruncat în fântână. S-au urcat la volan şi s-au depărtat de fântână cam un kilometru jumătate şi în timp ce dezlipeau abţibildurile de taxi şi le dădeau foc, l-au auzit pe Valentin Andrieş zbierând din fântână după ajutor. Cei doi au încercat până pe 30 noiembrie să vândă maşina şi mai multe bunuri. Ei au fost găsiţi de poliţişti în afara comunei Cudalbi, în zona canalelor de irigaţii. Pentru a-i prinde, oamenii legii au folosit armele. Cei doi le-au indicat poliţiştilor locul unde-l pot găsi pe Andrieş. Şoferul avea ascunse sub bata slipului buletinul de identitate şi 200 de coroane cehe.

Cei doi au fost trimişi în judecată pentru omor deosebit de grav, procurorii vorbind în rechizitoriu despre actele de cruzime la care cei doi au apelat pentru a-l ucide pe Andrieş. Guzgă şi Chiriac vor fi nevoiţi să dea ochii cu familia lui Andrieş, dar şi cu prietenii acestuia pe 3 aprilie, când va demara procesul acestui asasinat.

 

Citit 4239 ori Ultima modificare Marți, 26 Februarie 2013 13:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.