Cum se plimbă de trei ani un dosar de corupţie cu protagonişti din "lumea bună"

Cum se plimbă de trei ani un dosar de corupţie cu protagonişti din "lumea bună"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trimis în judecată în urmă cu aproape trei ani, dosarul care l-a avut ca protagonist pe fostul şef al Parchetului gălăţean, Dinu Gâlcă, bate pasul pe loc. Interesant este că nici până acum nu a început cercetarea judecătorească, inculpaţii fiind tot la stadiul de invocare a excepţiilor. Ultima pe care au pus-o la bătaie, fiind aceeaşi pe care au utilizat-o şi la Înalta Curte, excepţii care au fost respinse de ambele instanţe şi care se refereau la restituirea dosarului la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru refacerea urmăririi penale şi implicit a rechizitoriului. Următorul termen de judecată stabilit de Curtea de Apel Iaşi este 27 februarie.

După decesul ex-procurorului general Gâlcă, dosarul a ajuns de la Înalta Curte la Curtea de Apel Galaţi, unde a stat din februarie până în mai 2012, când procesul a fost strămutat la Iaşi. Aici procesul a început în iunie, dar în iulie s-a ivit un alt conflict de competenţă, mai exact magistraţii nu au ştiut care instanţă trebuie să soluţioneze dosarul: Curtea de Apel sau Înalta Curte, motiv pentru care au cerut o decizie de la Curtea Supremă. Abia în decembrie, Curtea de Apel Iaşi a aflat că trebuie să judece dosarul, motiv pentru care a început... cu o amânare. Judecătorul a trimis o adresă către Baroul Iaşi, punându-le în vedere avocaţilor din oficiu să se prezinte la următorul termen, riscând altfel să fie amendaţi.

Cazul instrumentat de procurorii gălăţeni ai DNA îi are ca inculpaţi pe avocatul Alexandru Bălan, fostul procuror inspector şi membru al ATOP Vrancea Ion Popescu, notarul Dumitru Cozma, poliţistul Alexandru Şerban, fostul director al Direcţiei Silvice Focşani, Petrică Tudose, dar şi pe afaceriştii Lili Dediu, Bogdan Vasile, Dorel Dumitraşcu şi Costel Pohrib. Tot în acest caz mai era trimis în judecată şi fostul procuror general al Parchetului Curţii de Apel, Dinu Gâlcă, dar acesta a decedat între timp. Funcţia acestuia a făcut ca dosarul să ajungă pe masa magistraţilor Înaltei Curţi. Toţi sunt trimişi în legătură cu fapte de corupţie sau care au avut legătură cu acestea.

Citit 3331 ori Ultima modificare Marți, 26 Februarie 2013 13:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.