Procurorii gălăţeni au decis: Averile membrilor clanului Boldea, sub sechestru!

Procurorii gălăţeni au decis: Averile membrilor clanului Boldea, sub sechestru!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oamenii legii consideră că astfel vor fi protejaţi cumpărătorii de bună-credinţă din această afacere care a prejudiciat statul cu peste 40 de milioane de euro


 

Procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis că singura soluţie corectă pentru recuperarea prejudiciului din „afacerea Aviasan” - estimat la circa 40 de milioane de euro - nu este recuperarea terenului care face obiectul operaţiunilor ilegale, ci confiscarea averilor învinuiţilor. Ca urmare a fost instituit sechestru pe bunurile lui Mircea Marosy, Valentina Cojocaru şi Matei Oprea. Cel mai probabil va veni şi rândul lui Mihail Boldea, a cărei avere este deja pusă sub sechestru în dosarul celor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Cauza a ajuns la DNA prin ricoşeu

Acest dosar a ajuns pe masa celor de la DNA în 2008, în urma unei disjungeri făcută de Parchetul Curţii de Apel, care i-a pus pe făptuitorii Marosy, Cojocaru, Oprea, Nicolae Reti şi Severin Daniel la dispoziţia Parchetului Tribunalului. De aici, cazul a fost trimis procurorilor de la DNA, deoarece existau elemente care indicau comiterea unor fapte de corupţie.

Povestea afacerii este presărată de tot felul de întâmplări bizare, care conduc la ideea că inculpaţii au avut mai mulţi complici în sistemul public. Să nu uităm că numeroasele plângeri penale făcute împotriva lui Mihai Boldea sau a fostului prim procuror Costache Roşca s-au soldat pe bandă rulantă cu NUP (neînceperea urmării penale), motiv pentru care DNA-ul a trebuit să caute elemente noi care să ducă la infirmarea soluţiilor date de procurorii Parchetului Curţii. Aşa se face că Boldea, judecătoarea Stela Ivan, Cojocaru, Oprea şi Marosy au putut să fie puşi sub învinuire abia în urmă cu un an.

În comunicatul remis presei cu acest prilej, se vorbeşte atât despre punerea sub învinuire pentru spălare de bani a persoanelor nominalizate mai sus, cât şi despre un prejudiciu de 40 de milioane de euro. Procurorii afirmă că terenurile publice pe care funcţiona baza aeriană Aviasan (aflată în partea de nord a oraşului Galaţi) au ajuns în mod ilegal, contra unei sume modice - circa 116.000 lei - în proprietatea privată a membrilor grupului coordonat de fostul deputat Mihail Boldea. Ulterior, aceştia au înstrăinat terenul pe bucăţi, formând o adevărată încrengătură de tranzacţii, la care au fost atraşi în final mai mulţi cumpărători de bună-credinţă. De altfel, acesta şi este motivul pentru care procurorii vor să recupereze paguba din averile învinuiţilor şi nu din recuperarea terenurilor.

Fără complicitatea justiţiei nu se putea

Surse din justiţie ne-a confirmat că, înainte de a se porni tăvălugul afacerii Aviasan, Fitocom Serv a cerut la Tribunalul Constanţa  radierea Aviaţiei Utilitare Tuzla, care avea în administrare terenul de stat de la Galaţi. Radierea a fost admisă, însă judecătorii au omis să dispună înapoierea către Ministerul Transporturilor a celor 40 de hectare de teren pe care funcţiona aeroportul utilitar de la Galaţi. Juridic, pământul de la Aviasan nu mai exista! El nu figura nici în baza de date de la Ministerul Transporturi, dar nu se regăsea nici în administrarea comunei Vânători, unde exista fizic.

Acest vid juridic nu a fost întâmplător, dovadă mecanismele pe care Boldea le-a folosit pentru a pune mâna pe teren şi pentru a-l vinde apoi prin intermediul unei adevărate caracatiţe imobiliare. În zilele următoare, Viaţa Liberă va publica schema prin care terenul Aviasan a fost divizat şi a trecut cu rapiditate de la un stăpân la altul, parcă pentru a li se pierde urma celor care au iniţiat afacerea.

Citit 5785 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2013 08:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.