"Dosarul Gheorghiţă", un caz de 300.000 de lei. Oase cu miros groaznic, şobolani şi mici care se scurg
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

"Dosarul Gheorghiţă", un caz de 300.000 de lei. Oase cu miros groaznic, şobolani şi mici care se scurg
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tribunalul Bacău a admis cererea fostului şef al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Viorel Gheorghiţă, acesta având acum posibilitatea de a călători prin toată ţara. Decizia poate fi atacată cu recurs.
Gheorghiţă şi alţi 20 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru falsificare de alimente, infracţiune comisă prin fapte de corupţie. Mai exact, procurorii DNA i-au reproşat lui Gheorghiţă că, sub umbrela funcţiei pe care a deţinut-o, a adăpostit o serie de firme şi afacerişti care au alimentat piaţa gălăţeană, şi nu numai, cu produse nesănătoase, ce ar fi putut îmbolnăvi populaţia. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cheltuit 300.000 de lei cu ancheta din acest dosar. Procurorii au pus sechestru pe mai multe apartamente ale Dumitru Neculai, pentru un prejudiciu de 426.166,51 de lei, dar şi pe unul al lui Gheorghiţă, pentru o pagubă de 124.300 de lei.

Singurul arestat dintre cei 21 de inculpaţi a fost Gheorghiţă, care acum este liber. La un moment dat a fost închis pentru o săptămână şi Dumitru Neculai, patronul Grupului de Firme Albo, iar societăţii sale, Top Meat Food, i s-a interzis dreptul de a mai fabrica produse din carne. Decizia a fost luată pe 1 august 2011 de către magistraţii Tribunalului Galaţi, pentru ca, pe 8 august, judecătorii Curţii de Apel să-l pună în libertate pe Dumitru, firmei redându-i-se dreptul de a fabrica.
Discuţiile redate în rechizitoriu dovedesc faptul că afacerile cu produse s-au desfăşurat şi după ce dosarul Gheorghiţă a ajuns în spaţiul public, şi după ce Dumitru a fost pus în libertate. Procurorii DNA au arătat în rechizitoriu că în august 2011, firmele lui Dumitru au vândut produse din carne atât în Galaţi, cât şi în Iaşi, Bacău şi Bârlad, clienţii fiind nemulţumiţi de calitatea acestora. Astfel, SC Merisvlad SRL Focşani a cumpărat cozi şi oase care aveau un miros puternic. Reprezentantul Merisvlad a spus la telefon că în momentul când au venit lăzile „s-a schimbat mirosul”. Tot din discuţie reiese că lăzile cu oase au fost înapoiate, păstrate fiind doar cele cu cozi, deşi erau alterate şi acestea. În acest sens, redăm discuţia din 2 august 2011 purtată între Irimia Florin, angajat al firmei lui Dumitru, şi Spânu Vasilica.
„Irimia Florin: Doamnă, la ora actuală suntem cei mai controlaţi din ţară, deci avem cele mai curate produse din ţara asta.
Cetăţeană: Ei…
I.F: N-are ce să…
C: Astăzi… astăzi am…n-am primit oasele că miroseau groaznic.
I.F: A, da?!
C: Serios! Sincer!
I.F: Da, da.
C: Am oprit cozile şi vreau să spun … Vreau să spun că printre cozi...
I.F: Da...
C: Am găsit din ălea după 6 august, chiar pe 6 august au…aşa şi sunt albe, nu le-am văzut că nu le opream nici pe alea.
I.F: Da, le daţi înapoi, doamnă! Da, le daţi înapoi, doamnă…
C: Na! Ce să mai zic? Da’ eu am văzut cum a intrat cu lăzile. Văleu, s-a schimbat mirosul, zic gata…
I.F. Da… suntem şi noi acum… vă daţi seama, suntem terminaţi, nici nu mai… nici nu mai gândim bine.
C: Da… îi zic "Doamne fereşte, decât să îmbolnăvesc pe cineva, ia-le înapoi şi gata…”

Pe 18 august 2011, la zece zile după eliberarea lui Dumitru Neculai, când afacerile au fost preluate de soţia sa, la ora 11.54, acelaşi Irimia Florin discută cu un tip din Bârlad, căruia i se vânduseră mici.
„Cetăţean: Panarama aia de mici pe care i-am aruncat că m-am făcut de tot râsul la târg cu ei… Altceva ce să vă zic? Nu ştiţi ce mi-aţi trimis, dom’le?
Irimia Florin: Nu e chiar aşa, haideţi să discutăm.
C: Cum nu e chiar aşa, dom’le? Eu nu vând de azi mici, eu vând de 20 de ani. În halul acesta se dă micii, dom’le, de cai, de toţi…de toate mortăciunile
I.F: Ce mici de cai, de toate mortăciunile? Haideţi, dom’le… deci cred că…
C: Dom'le, da’ eu am sunat. Uite, oamenii m-au făcut de tot râsul acolo la târg! Dom’le, pune-te în locul meu mata! Şi vinde mici în halul acesta, care se lasă pe grătar, domnul director mă ia iar, mă supăr.
I.F: Îi fac pe aceiaşi, pe aceiaşi îi fac sau stau lângă dumneavoastră.
C: Nu, nu… Da’ de ce până de trei ori s-a greşit la mine, de trei ori mi-aţi adus micii! Nu ştiu din altă  parte, de unde a adus, eu nu ştiu, da eu ştiu…
I.F: Dom’le, dom..
C: Că de trei ori, dom’le, asta a treia oară a fost. Reţineţi.
I.F: No...
C: A treia oară care am dat micii înapoi. Păi, daţi-o dracului de treabă, dom’le…”
Cei doi se ceartă o bună bucată de vreme, după care omul arată că este supărat nu atât de bani, cât de faptul că i se strică reputaţia de comerciant.
„Cetăţean: Ce valoare, dom’le, ce valoare de bani? Ce valoare…
Irimia Florin: Este, este, o să vă arăt, pentru că…
C: Ce…de banii ăia când eu m-am făcut de râs la târg, dom’le? Îmi stric firma pentru micii mata, dom’le! Asta-i valoare”
Un alt fragment dezvăluie faptul că omul ştie cum stă treaba cu micii.
„Da! Dacă ştiu că este mic şi îi legat… se leagă micii! Dom’le director, eu am avut laborator până acum, înainte de a lua de la dumneavostră… din cauza taxelor nu am mai ţinut laboratorul. Înţelegeţi? Eu ştiu cum se fac micii…
I.F: La producţia industrială se mai greşeşte… asta e. Ne recunoaştem… ba nu avem condiment! Bun, ok, asta e… am recunoscut… am luat… am retras… nu e nicio problemă.
C: Da'… de ce se lăsau pe grătar? Se duceau în foc, dom’le, se scurgeau, se făceau chiflă…”
După ancheta procurorilor, firma a fost nevoită să dea spre incinerare 202,8 tone de carne alterată, cel puţin aşa se arată în rechizitoriu. Cei de la DNA au redat şi o convorbire din 10 septembrie 2011, între un angajat al firmei şi o altă persoană, discuţie care dovedeşte că, în timpul acelor operaţiuni, şobolanii circulau nestingheriţi prin depozit.
„Cetăţeană: Ce ai?
Hlizea Vasile: Aşa o... greaţă, mi-e…
C: Ă?
H.V: Mi-e greaţă… mi-e… nu ştiu…
C: De ce, mamă?
H.V: De la… îmi venea ieri să vomit mă, de la borhotul acela, de la c…l acela.
C: De la ce?
H.V: De la c…l acela de marfă. Ce fel mirosea mă, a pişat de şobolani de nu puteai, mă ustura nasul!
C: Hai, mă.
H.V: Vai de mine şi de… da’ ce fel fugeau boalele de şobolani, de ăia cât mâţa, mămică.
C: Unde, bre?
H.V: Ă...
C: De unde?
H.V: Băi, ţâpa una în frig, din fabrică, mămică, erau vreo trei, fugeau în toate părţile. Eu dădeam cu lopata, dădeam pe lângă el. Vai de capul… Era...
C: Cine, şobolanii?
H.V: Şobolani.
C: Ă...
H.V: Câte… câte poze au făcut comisarii cu şobolanii!
C: Eşti nebun!
H.V: Ai de capul nostru. Ce ai, mă? Dezastrul, nu-i… Hm... Nu ştiau… Inginerul cică: Vali, cică, nu ştiau în ce parte s-o ia. Tu veneai cu stivuitorul dintr-o parte, eu mă duceam într-o parte cu… ca să controlez..Nu ştiau în ce parte s-o ia! Mulţi, mă, ce-ai!?”

Citit 7145 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2013 17:45

23 comentarii

 • postat de nikola kboom
  Sâmbătă, 30 Martie 2013 11:41
  Daca prin absurd as fi acasa,sa sjung sa vad asa ceva sau sa risc o toxinfectie,ei bine indiferent de consecinte,AL DECAPITEZ AN LOC PUBLIC SI AI DAU FOC!Iar restul gastii care acopera porcaria asta ai castrez si aplic pedeapsa lui TEPES,indiferent de consecinte!Daca nu ne-a fost teama an 89,de ce ne-ar fi acum,ai?
  0
  0
  Raportează
 • postat de maria calin
  Vineri, 29 Martie 2013 19:32
  Tot ce a fost scris in comentariile anterioare este cat se poate de adevarat. Suntem in postul Pastelui si ar trebui sa iertam.Dar pentru cat a indurat cineva drag mie, nu-l pot ierta in veci.Omul asta...defapt nici nu-i om... e un sobolan de wc, ar trebui excomunicat , izolat intro latrina si de mancat sa-i dea numai c... asa cum a dat el la un intreg Galati.
  Nea Bostan gaurit trateaza-te la cap si respecta-ti angajatii, de pe urma lor ai facut averea asta infecta care-ti da nas sa faci ceea ce faci.Sper sa fii pedepsit pe masura!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de MARIA
  Miercuri, 27 Martie 2013 12:18
  cele mai infecte produse le gasiti la ALBO......NU MAI CONSUMATI PRODUSELE LOR...RISCATI SA VA IMBOLNAVITI PE VECIE...MAI BINE MANCATI CEAPA VERDE SI CU MAMALIGA....SINCER...E MAI SANATOS...AVETI GRIJA DE VOI !!!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de ioio
  Miercuri, 27 Martie 2013 00:21
  LA SALTEMPO A FACUT CINEVA O VERIFICARE SA VADA UNDE SE SCURG TOATE REZIDURILE DIN FABRICA? VA ZIC EU: INTR-UN CANAL(CARE MIROASE INGROZITOR,IN JURUL LUI),CARE ARE LEGETURA CU UN ALT CANAL UNDE PESCUIESC OAMENII ZI DE ZI. DAR STRATEGIA E IFERITA FATA DE CELELALTE FABRICI DE MEZELURI; LA MARGINEA ORASULUI SA NU NE VADA NIMENI,CAT MAI FERITI DE OCHII LUMII. ROMANIA E PE FURAT . HUUUUAAAAAAAAAAAAAA,HOTILOR
  0
  0
  Raportează
 • postat de IORGA
  Miercuri, 27 Martie 2013 00:16
  SI UITE ASA, NE INTOARCEM DE UNDE AM PLECAT. MERGEM LA TARA ,NE CRESTEM O GAINA, UN PORC , UN LEUSTEAN ,UN MORCOV........ETC. SI TOATE ASTE A NU CA NU AVEM POSIBIITATEA SA LE CUMPARAM CI DE FRICA SA NU NE IMBOLNAVIM GRAV SI SA NU STIM DE LA CE.......... CAND TOTI EVOLUEAZA NOI INVOLUAM. ROMANIA 2013-FILM SERIAL. CREDETI CA ALTE FIRME FAC ALTFEL? TOATE FAC LA FEL ! DOAR MASURA CONTEAZA. LA FEL SI SALTEMPO,TAPU CARPATIN,ETC..........
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fost cumparator
  Marți, 26 Martie 2013 21:19
  La covrigaria-gogoseria-brutaria-patiseria-pitaria (toate la un loc) de la intrarea pe Aleea Comertului din Micro 38, patron Bostanaru, nu s-a pomenit de casa de marcat. Si vinde baiatul!.... Niciun organ financiar nu-l vede. In plus, in coltul magazinului lui cu preparate este un vechi si permanent vad de tigari la negru. Iarasi nu vede nimeni! Simple intamplari?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Marți, 26 Martie 2013 19:50
  Ce bine ar fi daca institutiile statului si-ar face treaba asa cum trebuie!!!!!!!!!!!!! N-ar mai exista comercianti de tipul Bostanaru! Culmea e ca s-au si imbogatit pe baza acestor practici nenorocite. Si daca s-au imbogatit isi permit sa mituiasca controale, isi permit sa se inscrie si sa cotizeze la partide(pt a avea pe unde deschide usi in caz de "necaz"), si asa scapa de fiecare data "basma curata". Si continua cu aceleasi practici nenorocite sub ochii intregii societati si sub ochii institutiilor care ar trebui sa-i sanctioneze.....
  Un oras intreg stie care sunt practicile de la Bostanarie........L-au arestat cu mare tam-tam acum ceva timp, s-a ales cu ceva interdictii si.....rezultatul? A deschis alte firme pe numele nevestei si ale"copilasilor". Aceeasi Marie cu alta palarie. A observat careva dintre"organe" asta? Continua sa comercializeze"otravuri", continua sa-si bata joc de salariati, continua sa eludeze legile dupa bunul lui plac....
  Unde a fost Politia cand feciorii lui au agresat fizic reprezentantul firmei despre care se vorbeste intr-una dintre postari? Care au fost masurile luate?
  Cat de des il viziteaza Directia Sanitar-Veterinara, in conditiile in care se stie ce se practica acolo?? Cat de des si cu ce sanctiuni se alege din exploatarea salariatilor? Vin cand si cand, fac cate un control , gasesc sau nu ceva concludent. Dupa plecarea lor , clanul Bostanaru face tot ce stie. Ba, e posibil sa prefere sa plateasca si amenzile pe care le primesc cand si cand! Daca controalele ar fi foarte dese si neregulile ar fi sanctionate prompt la fiecare abatere, oare Domnul Patron n-ar ajunge la concluzia ca il costa mai mult sanctiunile decat respectarea legii?
  Si ca el sunt majoritate angajatorilor privati..........Produse de proasta calitate, salariati care muncesc o luna in scripte si 10 la negru, sute de ore saptamanale peste cele trecute in contractele oficiale, totala neconcordanta intre timpul de munca si cel de odihna, oameni angajati oficial ca necalificati ,dar care practic trebuie sa preteze munci calificate, cumularea pe un post oficial de "necalificat" a inca 2-3 norme la negru, salarii platite la 2-3 luni sau "sanctiuniinventate locfo pt a le diminua. Intr-un cuvant , SCLAVAGISM.
  Si care sunt vinovatii pentru toata aceasta bataie de joc?
  Pe de o parte oamenii, cei care accepta orice in ideea ca li se face "marea favoare" de a fi pastrati ca angajati.
  Pe de alta parte, institutiile statului. Si aici s-ar putea scrie si comenta la nesfarsit......
  0
  1
  Raportează
 • postat de o mama saraca cu 3 copii
  Marți, 26 Martie 2013 19:02
  Mafia din alimentatie e puternica si ne da sa mancam pana ne imbolnavim noi si copii nostii dar si cei de la DNA si rudele lor se imbolnavesc daca mananca asa ceva cu sobolani si alte chestii infecte!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adi
  Marți, 26 Martie 2013 18:36
  bostanare sa mananci tu si cu ma-ta produsele alea!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Cetateanul onest
  Marți, 26 Martie 2013 15:58
  Acum 3 saptamani smecherasii de fii ai lui Bostanaru impreuna cu un tigan din zona l-au scos cu forta din masina pe un distribuitor de la o firma si l-au batut foarte rau.Toata scena s-a petrecut in spate la magazinul Albo din m39 si nimeni nu a intervenit....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Maria
  Marți, 26 Martie 2013 15:31
  La magazinul ALBO din Micro 19 o vanzatoare freca salamul cu peria de spalat covorul, nu mai spun de mirosul insuporabil care este in magazin !!!!!!!!! Protectia consumatorului unde sunteti ???
  0
  1
  Raportează
 • postat de domnul domn
  Marți, 26 Martie 2013 14:25
  haideti sa nemobilizam
  0
  0
  Raportează
 • postat de josmafia
  Marți, 26 Martie 2013 12:30
  Nu se poate!! Gheorghita LIBER! nu,nu,nu,nu....Oameni buni, daca acest caz se "blatuieste" sa nu va asteptati la ceva bun pe viitor..TOATE AUTORITATILE LEGAL COMPETENTE nu va coborati .....aveti DEMNITATE ...mai devreme sau mai tarziu o sa platiti cu totii daca ACUM nu va face-ti datoria pentru care va platim noi toti..!
  0
  0
  Raportează
 • postat de CINEVA
  Marți, 26 Martie 2013 11:28
  AICI NU SE DUCE PROTECTIA CONSUMATORULUI CA DE SUNT OAMENI MARI IN JOC SE DUC LA FLORARII SI CER PERIOADA DE VALABILITATE LA FLORI CAND EXPIRA DE PARCA NOI MANCAM FLORI.ASA FAC ORGANELE DE CONTROL,IN LOC SA CONTROLEZE CE ITI FACE CU ADEVARAT RAU MAI ALES LA COPII CAND E SEZONUL LA CEVA SE DUC SA ISI FACA PLANUL DE AMENZI,CAND SE VAND FLORI LA FLORARII,CAND SE VAND JUCARII LA CRACIUN LA JUCARII SAU SI LA 1 IUNIE,SI TOT ASA
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Marți, 26 Martie 2013 10:22
  cineva a mancat mici si a facut toxinfectie...rusine
  0
  0
  Raportează
 • postat de O...VANZATOARE
  Marți, 26 Martie 2013 10:18
  miros de stricat spuneti?Mergeti la prima ora in halele noi din piata la subsol. Sa vedeti cum freaca vanzatoarele de la ALBO ,salamurile mazguite si imputite iar cele de la Saltempo isi dau coate pe ascuns sa nu rada...... pana la urma sunt colege chir daca nu lucreaza la aceeasi firma,apropiativa de lazile ALBO nu prea mult si veti simti duhoarea ,faceti acelasi lucru si cu cele de la SALTEMPO si veti vedea ca sunt impecabile.....Incercati nu va costa nimic!
  0
  0
  Raportează
 • postat de vasilica
  Marți, 26 Martie 2013 09:51
  ce mandru sta el in poza...sa manance el si familia lui rahaturile alea din galantar......am cumparat 2crenvusti sa-i dau la un caine comunitar, GHICITI! nu i-a mancat,.......la fel si cu alti 3 caini.POFTA BUNA la produsele ALBO
  0
  1
  Raportează
 • postat de un angajat
  Marți, 26 Martie 2013 09:41
  Angajatiii sunt tratati ca sclavii,de luni pana diminica, si cand apare cate un control sunt ascunsi prin hrube si magazii.Pe cartile de munca se trezesc ca au cate 10 zile dintr-o luna in rest CFS. Nu-i asa doamna ANCA? Intrebati vanzatoarele de la piata ce patesc cand ajung pe la medic... CAS..SI li se comunica ca nu au darile platite si sunt trimise la privat sau la plimbare...Dmn. Bostanaru are o replica pt.toti angajatii;;;NU-TI CONVINE DA-TI DEMISIA! Cred ca 1% di galateni au lucrat pe la firmele lui Intrebati la ITM! ........ CONCEDII?nu exista acest cuvant in vocabularul sau doar CONCEDIERI.......LIBERE? ai nevoie 1-2 zile iti moare cineva,la salariu iti opreste banii pe o saptamana.........FRAIER e cine sta la asemenea patron,dar foamea si lipsa locurilor de munca ii face pe oameni sa accepte aceste conditii......Fiecare,cat rezista psihic,1luna...2,un an......GALATENI!nu va mai angajati la ALBO sau alta firma de-a lui Bostanaru sa vedem de cine isi mai bate joc!...
  0
  1
  Raportează
 • postat de george
  Marți, 26 Martie 2013 08:51
  sobolanii sunt in continuare ffff...multi si nu vor fi starpiti niciodata de acolo,doar daca se darama totul de acolo si se astupa toate subsolurile.Sa vedeti ce culcusuri isi fac in faina din care se fac deliciosii covrigi Bostanaru de la patiseria din 39. Toate resturile de branza din magazine sunt adunate inghetate pana se face o cantitate de lucru,dupa care sunt bagate in malaxor,multa sare,umplute in burdufuri si se naste branza de burduf marca bostanaru cea mai ieftina de pe piata. vandute cu certif de cal. de la furniz. cu care lucreaza in cantit mici pt. a avea acoperire.POFTA BUNA! GALTENI..................................................................................................
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean
  Marți, 26 Martie 2013 08:17
  nu mai cumparati prod ALBO nici cainii nu le mananca
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cet. nemultumit
  Marți, 26 Martie 2013 08:15
  Firma asta mai produce inca ?In China la o fabrica de lapte infestat fabrica a fost inchisa iar patronii omoriti ,la noi ...................... sa le dea produsele judecatorilor nu spagi mari sai scape de pscarie.
  0
  1
  Raportează
 • postat de george
  Marți, 26 Martie 2013 08:10
  nu stiti nimic,nici 1la 100 din realitate
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 26 Martie 2013 00:42
  Cata frunza si iarba maria ta! Pentru fiecare sobolat eu i-as fi dat infectului asta de nicolae cate 10 ani de parnaie asta dupa ce face munca silnica inca 10 a ocnele de sare si ii bag in camera toti sobolanii care-i avea in fabrica! CIolanele le leg de masinile celor care au luat spagi din start cu boldea si alti nemernici implicati de manutza cu ochelarista aia de protectia consumatorilor. Ce v-as face eu voua!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.