Deţinuţii vor fi trataţi sub pază permanentă

Deţinuţii vor fi trataţi sub pază permanentă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deţinuţii care suferă de anumite afecţiuni nu vor mai avea posibilitatea să fie trataţi în libertate dacă nu se pot trata în reţeaua medicală din penitenciare, ci numai sub pază permanentă, a decis, luni, plenul Senatului, adoptând o propunere legislativă în acest sens.

"Aceste coduri (Cp, Cpp, Cc şi Cpc - n.r.) vor intra în vigoare peste cel puţin un an şi jumătate. Până atunci, prin propunerea legislativă, încercăm să acoperim o situaţie folosită în practica negativă, din punctul meu de vedere, în care un arestat preventiv poate fi tratat sub pază, în unităţile medicale, în schimb un condamnat periculos este eliberat pentru glaucom, bătături sau orice alte lucruri de acest gen", susţine iniţiatorul propunerii legislative, deputatul PSD Victor Ponta.

Proiectul a fost adoptat de plenul Senatului cu 79 de voturi "pentru" şi şapte abţineri.

Senatul a fost prima cameră sesizată cu acest proiect de act normativ, forul decizional fiind Camera Deputaţilor. Dacă actul normativ va fi aprobat, atunci deţinuţii nu vor mai putea apela la suspendarea executării pedepsei pe cauze medicale.

În magistratură, fără concurs

Plenul Senatului a decis ca judecătorii şi procurorii care au profesat minimum zece ani şi care şi-au încetat activitatea timp de cel mult trei ani, din motive neimputabile, se pot reîntoarce în magistratură fără concurs.

"Persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător sau procuror cel puţin zece ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, pentru o perioadă de maxim trei ani, pot fi numite, fără concurs, în funcţia de judecător sau procuror", stipulează un amendament al senatorilor Dan Şova (PSD) şi Iulian Urban (PDL), acceptat de plen.

Amendamentul în acest sens, care fusese respins iniţial în dezbaterile de la Comisia juridică, a fost admis de plenul Senatului, întrunind 70 de voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi o abţinere.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 46/2008 a fost adoptat de Senat, în calitate de cameră decizională, cu 87 de voturi "pentru" şi 2 abţineri.

Citit 1199 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.