UPDATE/ Omul de afaceri gălățean Gruia Stoica, arestat preventiv pentru 29 de zile

UPDATE/ Omul de afaceri gălățean Gruia Stoica, arestat preventiv pentru 29 de zile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE/ Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat că i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce preţ cere CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

UPDATE/ Gruia, reţinut pentru 24 de ore. Avocatul Doru Boştină are interdicţie de a părăsi ţara. În luna iunie 2013 a fost exclus din Baroul Bucureşti, după ce a fost condamnat definitiv la trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri şi uz de fals.

UPDATE/ Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Gruia Stoica şi avocatul Doru Cătălin Boştină.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că ”în luna mai 2013, S.C. Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) S.A. Târgu Jiu, a lansat public procedura de licitaţie pentru încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

La data de 17 ianuarie 2014, S.C. C.E.O. SA a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) mai multor societăţi, între care către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” SA şi SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti.

Licitaţia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.

Din Rezoluţia menţionată a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Boştină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitaţiei.

Acest demers avea ca scop, spun procurorii, depunerea de către S.C. Grup Feroviar Român S.A., a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.

Având în vedere că, fiind citat, Stoica Gruia a refuzat să se prezinte la audieri, a fost pus în executare mandatul de aducere a acestuia, conform prevederilor art. 183 alin. 2 Cod de procedură penală, în interesul bunei derulări a anchetei penale.

La data de 29 ianuarie 2014, învinuiţilor li s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală”, se arată într-un comunicat al DNA.

------------------------------------------------------------------------------------

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), a fost adus miercuri seară în cătușe la sediul central al DNA. Potrivit surselor judiciare, Stoica urmează să fie audiat în legătură cu posibila participare a lui la presupuse fapte de corupție privind o licitație de transport cărbune organizată la Complexul Energetic Oltenia.

Procurorii DNA au descins, miercuri, la Complexul Energetic Oltenia, din Târgu Jiu, de unde au ridicat documente depuse pentru licitaţie, chiar cu o jumătate de oră înainte deschiderii ofertelor, conform Mediafax.

Surse din cadrul companiei susţin că procurorii au ridicat plicurile în care erau depuse ofertele CFR Marfă şi ale Grupului Feroviar Român, valoarea contractului fiind de circa 48 de milioane de euro.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 4486 ori Ultima modificare Joi, 05 Martie 2015 13:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.