Procesul fostei directoare de la Protecţia Copilului, amânat pentru 6 martie

Procesul fostei directoare de la Protecţia Copilului, amânat pentru 6 martie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procesul Marinelei Dobrea, fosta directoare de la Protecţia Copilului, a început joia trecută, 23 ianuarie, la Înalta Curte, dar cu o amânare, aşa cum era de aşteptat. Magistraţii Curţii Supreme au dat termen pentru 6 martie, când toţi inculpaţii din acest dosar vor trebui să fie în sala de judecată.

Anul trecut, în iunie, „lotul Dobrea” a primit o lovitură dură din partea justiţiei gălăţene. Iniţial, toţi inculpaţii din acest dosar, instrumentat de procurorii gălăţeni ai DNA, au fost condamnaţi cu suspendare de magistraţii Tribunalului. La Curtea de Apel, trei dintre inculpaţi au primit pedepse cu închisoarea: Marinela Dobrea, fiica sa, Raluca Dobrea, şi Alina Ştefania Radu. Prima a primit patru ani de puşcărie, cea de-a doua trei ani şi zece luni, iar ultima a primit trei ani şi trei luni. Ceilalţi cinci s-au ales cu pedepse cu suspendare, Curtea păstrând achitarea dată de Tribunal. Sentinţa din iunie 2013 a fost atacată de toţi inculpaţii interesaţi, iar primul termen de judecată pentru Curtea Supremă a fost stabilit pe 23 ianuarie.

În 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Galaţi a trimis în judecată opt inculpaţi, printre care şi pe fosta şefă a Protecţiei Copilului. Atât ea, cât şi o parte dintre foştii angajaţii ai instituţiei, dar şi afacerişti au fost trimişi în faţa judecătorilor din cauza achiziţiilor publice făcute în numele instituţiei, la preţuri mult mai mari decât cele existente atunci pe piaţă. Marinelei Dobrea i s-a mai reproşat şi faptul că a externalizat serviciile de pază şi curăţenie ale instituţiei publice, dându-le pe mâna unor firme agreate de ea. Prejudiciul a fost estimat de procurorii DNA la circa 700.000 de lei.

Rămâne de văzut care va fi poziţia Curţii Supreme, în condiţiile în care de la 1 februarie se aşteaptă intrarea în vigoare a noului Cod penal, unde pedepsele pentru infracţiunile de corupţie sunt mai mici decât cele prevăzute de legea specială după care lucrează DNA.

Citit 1873 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Ianuarie 2014 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.