La Curtea de Apel Bacău, dosarul "Albo" se apropie de final

La Curtea de Apel Bacău, dosarul "Albo" se apropie de final
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Între timp, firma lui Dumitru Neculai, "Top Meat Food", a intrat în faliment


Finalizat anul trecut, în octombrie, de către magistraţii Tribunalului Bacău, dosarul "Albo" se apropie de final şi la Curtea de Apel Bacău, ultima instanţă unde soarta inculpaţilor poate fi schimbată. Pe 18 martie, dosarul "Albo” a primit un nou termen de judecată, 15 aprilie, pentru pregătirea apărărilor celor 21 de inculpaţi. Printre aceştia se numără şi trei societăţi, dintre care una, "Top Meat Food", a intrat în faliment pe 22 octombrie 2013, cu două zile înainte ca Tribunalul Bacău să o condamne la 10.000 de lei amendă. Deocamdată, pentru această firmă nu s-a dispus închiderea procedurii, ceea ce ar însemna şi radierea, aşa că procesul de la Curtea de Apel Bacău are încă impact asupra sa.

Dosarul instrumentat de DNA Galaţi a adus în prim-plan primul scandal al cărnii stricate introduse pe piaţă de firma lui Dumitru Neculai, "Top Meat Food", cunoscută în ţară sub numele de „La Tomberoane”, aşa cum consemnează procurorii în rechizitoriul lor, care în noiembrie 2011 a ajuns la Tribunalul Bacău. În rechizitoriu apare şi numele lui Viorel Gheorghiţă, fostul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare Galaţi, căruia procurorii DNA i-au reproşat că l-a protejat pe şeful grupului de firme Albo, făcând controale doar de ochii lumii şi lăsând să intre pe piaţă preparate alimentare alterate. În timpul percheziţiilor, anchetatorii au descoperit în halele unde se depozita marfa produse alterate şi animale vânate depozitate lângă carnea ce urma să intre în producţie.

Decizia va fi definitivă

Tribunalul Bacău le-a dat pedepse destul de dure celor doi, câte şapte ani de închisoare. Chiar dacă au condamnări mai mici, alţi cinci inculpaţi s-au ales tot cu pedepse cu executare, restul până la 21 de inculpaţi primind condamnări cu suspendare sau amenzi.

Nu trebuie uitat că, în octombrie 2013, magistraţii au judecat potrivit principiilor vechiului Cod penal, acum însă procesul se desfăşoară sub auspiciile celui nou. Judecătorii vor decide care lege le este favorabilă inculpaţilor, în condiţiile în care codul nou se dovedeşte a fi mult mai dur acolo unde se vorbeşte despre mai multe infracţiuni comise de un singur inculpat. Rezultatul este aşteptat cu atât mai mult cu cât decizia va fi definitivă şi, oricare vor fi condamnările date, cei 21 vor fi obligaţi să o respecte.

În afară de Viorel Gheorghiţă, toţi inculpaţii au fost cercetaţi în stare de libertate. De-a lungul cercetării judecătoreşti, şi Gheorghiţă a fost eliberat, astfel că şi el aşteaptă verdictul în libertate.

Citit 2060 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.