Cubasa, ACUZAT că şi-a făcut concediul pe BANII APATERM/ "Ei mi-au calculat diurna, nu eu!"

Cubasa, ACUZAT că şi-a făcut concediul pe BANII APATERM/ "Ei mi-au calculat diurna, nu eu!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul director al Apaterm, George Cubasa, a pierdut în instanţă un proces prin care societatea aflată în reorganizare i-a cerut înapoi banii de diurnă pe care acesta i-a cheltuit în august 2009, la Odessa. Mai mult, cei care l-au chemat acum pe fostul manager în judecată susţin că acesta a plecat acolo nu în interes de serviciu, ci să-şi petreacă vacanţa, împreună cu familia sa. Suma cerută lui Cubasa şi acceptată de o primă instanţă este de 8.600,44 de lei. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată.

Interesant este că aceste procese sunt între administratorul judiciar al Apaterm, Insol SPRL, care acum încearcă să redreseze societatea prin recuperarea datoriilor, şi George Cubasa, care, culmea, în vara lui 2011, a cerut insolvenţa Apaterm, recunoscând că se află în imposibilitate de a mai face plăţi.

Trei persoane chemate în garanţie

O altă mişcare interesantă în acest al doilea proces pe care fostul manager îl are cu Apaterm este că instanţa i-a acceptat cererea de chemare în garanţie a celor trei persoane pe care Cubasa le consideră vinovate de modul în care i-au calculat diurna: economista Florina Iftode, jurista Dana Zaharia şi economista Geta Langa. După ce a dispus ca ex-managerul să achite diurna şi penalităţile, magistratul a disjuns chemarea în garanţie, iar colegii săi au suspendat procesul până la momentul în care decizia Judecătoriei va rămâne irevocabilă.

Chemarea în garanţie îi conferă lui Cubasa siguranţa că alături de el vor plăti şi cei pe care i-a chemat să-i stea alături în proces, pe considerentul că şi-au pus viza asupra sumei ce i-a fost dată ca diurnă în 2009. "Soldul debitor despre care se face vorbire în reclamaţie, 1.497,71 de dolari (4.300,22 RON), este efectul calcului defectuos şi cu rea credinţă asupra diurnei subsemnatului la plecarea într-o delegaţie în interes de serviciu, cu aprobarea primarului şi a Consiliului Local, la un curs pe probleme de sisteme de încălzire ţinut de un institut de specialitate din Ucraina, în a doua jumătate a lunii august", arată George Cubasa, în acţiunea de la Judecătorie.

La dosar se află şi o notă a Curţii de Conturi, unde scrie că s-au făcut verificări ale decontului de cheltuieli depus la întoarcerea de la Odessa. "S-a constatat că diurna în valută a fost de 150 de dolari în loc de 38 de dolari cât este prevăzut în Anexa, punctul A. Au fost decontate cheltuieli fără documente justificative, în baza declaraţiei pe propria răspundere. Au fost efectuate cheltuieli fără bază legală în sumă de 1.505,94 de dolari, reprezentând diurna în valută acordată personalului trimis în străinătate", mai scriu cei de la Curtea de Conturi.

Nici cei chemaţi în garanţie nu s-au lăsat mai prejos, acuzându-l pe fostul director că a cheltuit banii societăţii pe concediul lui şi al familiei sale şi că acum vrea ca banii să-i dea alţii. "Din traducerea chitanţelor justificative se poate observa că aceste cheltuieli au fost făcute pentru cumpărarea de obiecte personale şi plata mesei membrilor familiei. Au făcut concediul în străinătate pe banii societăţii, iar acum solicită acoperirea acestor cheltuieli de către salariaţii care la vremea respectivă l-au atenţionat asupra posibilităţilor de returnare", arată cele trei angajate chemate de Cubasa să achite alături de el banii cheltuiţi la Odessa.

"Nu mi se pare cinstit să plătesc prostia unora"

Contactat telefonic, George Cubasa a spus că va ataca decizia instanţei şi că speră să i se facă dreptate. Fostul director a respins categoric acuzaţiile că în perioada 15-21 august 2009 şi-ar fi petrecut concediul cu familia la Odessa. "Când era să-mi fac şi concediul şi să merg şi la cursuri? Eu am fost acolo la un curs pe care l-am absolvit şi am depus la dosar acte în acest sens. Am acceptat din prima secundă să plătesc suma dată ca diurnă, dar nu şi penalităţile. Nu mi se pare cinstit să plătesc prostia unora care nu se pricep. Ei mi-au calculat diurna, nu eu!”, a spus Cubasa.

Faptul că acum i se percep penalităţi de sută la sută este văzut de ex-managerul Apaterm ca un act de pură cămătărie. „Dacă ştiam că se va ajunge aici, mergeam şi făceam un împrumut la bancă şi nu mi se puneau penalităţi duble”, a conchis acesta. Cât despre faptul că la dosar au fost ataşate chitanţe de plată a unor mese şi a achiziţionării unor costume şi cămăşi, Cubasa a explicat că el a reprezentat municipalitatea în faţa municipalităţii Sevastopol. „Eu nu eram acolo Cubasa, eram cel care reprezenta relaţia Apaterm cu Term Odessa, relaţia Galaţiului cu cei din Clubul Mării Negre şi relaţia cu cei prezenţi acolo. Când am ieşit la masă am plătit eu o dată, ei o dată. Să vă mai spun că în cei cinci ani şi jumătate cât am fost director numai eu ştiu câte plecări în delegaţie am acoperit, care erau adevărate concedii pentru ei”, a conchis George Cubasa.

Rămâne de văzut care va fi parcursul acestui proces, dar mai ales dacă vor mai fi şi altele în vederea recuperării unor astfel de bani cheltuiţi în trecut din visteria unei societăţi acum secătuită.

CITEŞTE ŞI: Fostul director al APATERM, somat să dea BANII înapoi

Citit 5620 ori Ultima modificare Marți, 22 Iulie 2014 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.