Fostul director al APATERM, somat să dea BANII înapoi

Fostul director al APATERM, somat să dea BANII înapoi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O luptă care se duce în justiţie pentru recuperarea de la un fost director al Apaterm a sumei de 143.416 de lei scoate la iveală detalii interesante în legătură cu modul în care se acordau premii şefilor la amintita societate. Asta cu atât mai mult cu cât lucrurile se întâmplau într-o vreme în care Apaterm avea deja dificultăţi financiare mari, care aveau să ducă în cele din urmă la insolvenţă.

"Premiul" în discuţie nu este colosal - având în vedere sumele uriaşe care se vehiculează de fiecare dată când se vorbeşte despre societatea de distribuţie a apei calde şi a căldurii - însă nu este nici de neglijat. Important este însă că acesta trebuie să fie recuperat chiar de la fostul director general al Apaterm, George Cubasa, cel care în 2011 a recunoscut în instanţă insolvenţa societăţii, mai exact faptul că aceasta nu mai era capabilă să-şi achite datoriile.

Acest dosar vine şi pe fondul recuperării datoriilor la întreţinere de la populaţia oraşului, care s-au materializat în lupte ce se poartă în instanţă şi care-i aduc pe mulţi gălăţeni în situaţia de a se trezi fără case.

Raportul Curţii de Conturi a scos neregulile la iveală

Un raport al Curţii de Conturi a scos la iveală mai multe nereguli, dar acţiunea înregistrată la Tribunal se referă doar la recuperarea sumei de 143.416 lei. Suma este compusă din 48.008 de lei, reprezentând obligaţii către bugetul general consolidat, plătite de societate, deşi, spun cei de la Curtea de Conturi, "obligaţiile trebuiau plătite de către pârât", şi 95.408 lei, care ar fi fost valoarea premierii anuale acordată pe 16 aprilie 2009, pentru 2008.

Cei care, în noiembrie - decembrie 2010, au făcut controlul la Apaterm au scris negru pe alb că suma i-a fost dată lui Cubasa în ciuda faptului că societatea a înregistrat pierderi la finele anului 2008 şi că în contractul său de mandat se arăta că premierea se face numai dacă acesta „îşi îndeplinea indicatorii de performanţă”.

Pe 15 octombrie 2013, George Cubasa a fost convocat pentru o mediere a situaţiei. Trebuie să facem precizarea că asta se întâmpla la doi ani de la recunoaşterea insolvenţei, timp în care societatea a fost declarată, iniţial, în faliment, apoi Curtea de Apel Bucureşti a readus-o în reorganizare, dându-i astfel un timp de redresare şi numind un administrator menit să recupereze debitele. Potrivit documentelor depuse la dosar, Cubasa nu s-a prezentat la şedinţa de mediere, astfel că, pe 31 octombrie, Apaterm, prin administratorul judiciar, l-a chemat în instanţă.

"Un act mizerabil de cămătărie"

La rândul său, George Cubasa se apără cu toate argumentele pe care le consideră utile în această luptă. El a susţinut faptul că, în 2008, Guvernul a dat o ordonanţă prin care desfiinţa dreptul la premiere a directorilor de societăţi dacă acestea înregistrau pierderi. Cubasa consideră însă ordonanţa lipsită de logică. „Nu există în ţară societate sau instituţie aparţinând administraţiei publice locale care să nu înregistreze pierderi. Logica afirmaţiei constă tocmai în faptul că aceste societăţi prestează un serviciu public ce se adresează întregii populaţii, indiferent cât de înstărită sau bună platnică este. Dacă ar fi dat numai celor bogaţi ar deveni un serviciu privat”, arată Cubasa.

Mai mult, fostul director general aruncă răspunderea acordării premiului său asupra Consiliului Local (CL), care a dat hotărârea odată cu bugetul pe 2008 al societăţii, asupra prefectului, care a validat hotărârea CL, asupra Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi a primarului Dumitru Nicolae, care au fost de acord cu bugetul Apaterm şi implicit cu premiul său. El consideră că această sumă i se impută după ani de zile (2008-2011), în care nimeni nu l-a avertizat că ar fi făcut vreo ilegalitate. „Aceste sume se doresc a fi recuperate în folosul exclusiv al unei societăţi care în 2008-2011 a susţinut legalitatea şi corectitudinea plăţii, iar acum solicită nu numai banii daţi, ci şi o grămadă de dobânzi şi penalităţi, care mă duc cu gândul la un act mizerabil de cămătărie”, a catalogat Cubasa acţiunea Apaterm.

"Să plătească toţi cei care au aprobat premierea"

Fostul director general arată că nu el, ci Primăria, Consiliul Local, Serviciul Juridic, auditul intern, controlul financiar, etc. i-ar fi evaluat activitatea înainte de a-i stabili premiul.

Răspunsul celor de la Apaterm vine să completeze un tablou grotesc. Aceştia spun că George Cubasa a semnat actul de control al Curţii de Conturi, „Juridicul a contestat în instanţă decizia Curţii de Conturi” şi subliniază că fostul director bătea cu pumnul în masă că are drepturi pentru că munceşte ca director. După ce pun accent pe faptul că „pârâtul” se purta urât cu angajaţii, reprezentanţii Apaterm îşi pun întrebări retorice: „Cine a solicitat premierea ştiind că nu îndeplineşte prevederile legale? Nici măcar prin CA nu a mai trecut cu o astfel de solicitare, obligându-l pe primar să semneze o astfel de cerere, care nu cred că era în cunoştinţă de cauză cu privire la prevederile legale”.

Cubasa a arătat, în replică, că susţinerile sunt nereale şi defăimătoare la adresa fostului primar şi în final îi cheamă în garanţie pe toţi cei care au făcut posibil ca suma să ajungă în posesia sa. Cu alte cuvinte, toţi cei care şi-au dat girul pentru premiere să vină şi să achite cei peste 140.000 de lei. "Din motive politice şi răzbunări meschine se continuă un atac violent asupra mea, pensionar cu un venit de 2.000 de lei lunar", încheie Cubasa "declaraţia sa de război".

Următorul termen de judecată va fi pe 16 iunie şi rămâne de văzut cum se va finaliza acest proces.

Mai citiţi şi: Apaterm reia procedura de ştergere a penalităţilor la plata agentului termic

Citit 4223 ori Ultima modificare Luni, 26 Mai 2014 21:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.