Acuzat de fapte de corupţie, procurorul Roşca, achitat la Înalta Curte

Acuzat de fapte de corupţie, procurorul Roşca, achitat la Înalta Curte
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Achitat pentru fals în declaraţii în formă continuată, întrucât fapta nu prezintă gradul de pericol social al unor infracţiuni


Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca, s-a ales doar cu o amendă administrativă de 1.000 de lei în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii, în formă continuată. Costache Roşca, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, delegat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, judeţul Buzău, la data mediatizării cauzei, a fost iniţial condamnat la opt luni cu suspendare la Curtea de Apel Constanţa.

Decizia finală a fost însă luată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a decis achitarea procurorului pe motiv că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni şi aplicarea unei sancţiuni administrative.

În acelaşi dosar a fost deferită justiţiei şi soţia fostului prim-procuror, Gabriela Roşca Caloenescu, ofiţer la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră - Punctul de frontieră Aeroport Bacău, la momentul trimiterii în judecată, aceasta fiind acuzată de fals în declaraţii, în formă continuată. Magistraţii de la Înalta Curte au decis că şi Gabriela Roşca Caloenescu se bucură de aceeaşi sentinţă ca şi soţul său. Cei doi au de plătit însă şi câte 3.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

 „Mită de la un denunţător“

În aprilie 2012, Roşca a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, după ce i-ar fi promis denunţătorului că, în schimbul banilor, îl va ajuta cu afacerile pe care acesta le avea la Halda de Zgură. Mita, de 138.000 de lei, ar fi fost disimulată prin vânzarea unui apartament din Galaţi, deţinut de Roşca şi soţia lui, către denunţător, au susţinut cei de la DNA.

Anchetatorii au mai afirmat că, în declaraţia sa de avere, Roşca a scris că a încasat pentru apartament 300.000 de lei, adică mita plus preţul real, de 162.000 de lei. Locuinţa vândută de Roşca fusese cumpărată, de el şi soţia sa, de la Primăria Galaţi, pe 25 martie 2008. Ca să o poată cumpăra de la municipalitate, exista condiţia să nu aibă nicio locuinţă proprietate personală. Drept urmare, cei doi soţi au dat o declaraţie notarială în acest sens, deşi aveau două apartamente în Râmnicu Sărat.

Omisiuni în declaraţia de avere

Anchetatorii au mai arătat şi faptul că, în perioada 2007 - 2010, cei doi inculpaţi au omis să menţioneze în cuprinsul declaraţiilor de avere că deţin împreună, în proprietate, în calitate de soţi, cele două apartamente din Râmnicu Sărat.

Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Galaţi poate răsufla uşurat doar pentru acest dosar, decizia fiind definitivă. Procurorul mai are pe numele său un dosar penal, el fiind şi unul dintre inculpaţii din dosarul "Aviasan", în care este acuzat de procurori că ar fi luat mită două milioane de euro.

Citit 3759 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2015 17:36

2 comentarii

 • postat de eu
  Marți, 26 Mai 2015 16:19
  5.13.147.***
  Nu flacau. Astea sunt marile dosare instrumentate de (...) gheorghe ivan. Pe Galca l-a bagat in mormant pentru ca a asmutit DNA ul pe el fiindca a mancat omul la o carciuma si nu a platit. Intre o friptura neplatita si sutele de angajati la negru (...). dom' doctor a ales prima varianta. Are cineva idee cat a costat statul roman instrumentarea acestui dosar, de exemplu ?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Vlad
  Marți, 26 Mai 2015 08:35
  5.2.209.***
  cum naiba poti achita un astfel de om? Asta-i justitia din Romania?
  4
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.