BREVIAR JURIDIC: Amânarea procesului civil pentru lipsă de apărare

BREVIAR JURIDIC: Amânarea procesului civil pentru lipsă de apărare
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În orice proces civil, părţile au dreptul să fie reprezentate sau, după caz, asistate de un apărător, ales sau numit din oficiu, în condiţiile legii. În acest sens, Codul de procedură civilă oferă posibilitatea părţii interesate să solicite instanţei de judecată acordarea unui termen pentru lipsă de apărare.

Lipsa de apărare se referă atât la angajarea unui avocat, cât şi la imposibilitatea apărătorului angajat de a se prezenta în instanţă sau de a pregăti apărarea (de a studia dosarul).

Cererea de amânare a cauzei pentru lipsă de apărare poate fi formulată (oral sau în scris) în orice fază procesuală, atât în primă instanţă, cât şi în căile de atac, nu se timbrează şi trebuie să fie temeinic motivată.

Instanţa de judecată nu este obligată să admită o astfel de cerere. Dacă constată că nu sunt motive temeinice şi se urmăreşte doar tergiversarea judecăţii, instanţa va respinge cererea.

În acest caz, la solicitarea persoanei care a formulat cererea, instanţa de judecată are obligaţia să amâne pronunţarea hotărârii pentru a i se da posibilitatea să depună la dosar concluzii scrise.

Citit 3364 ori Ultima modificare Luni, 20 Iulie 2015 18:28