Statul român, condamnat la CEDO. Un bărbat care i-a acuzat de violenţă pe poliţiştii gălăţeni va fi despăgubit

Statul român, condamnat la CEDO. Un bărbat care i-a acuzat de violenţă pe poliţiştii gălăţeni va fi despăgubit
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Faptele care au stat la baza acţionării statului român în judecată s-au petrecut în urmă cu şapte ani şi au vizat un incident în trafic


Liviu Samachişă este un cetăţean româno-american, are 56 de ani şi locuieşte în prezent la Fălticeni. Bărbatul a avut recent câştig de cauză într-un proces pe care l-a deschis statului român la CEDO pe motiv că în urmă cu şapte ani o plângere penală împotriva unor poliţişti din Galaţi nu i-ar fi fost soluţionată corespunzător de instanţele de judecată competente. Samachişă s-a adresat Curţii Europene cu cererea de a analiza petiţia sa prin care argumenta faptul că nu a avut parte de o judecată dreaptă deşi, a susţinut el, ar fi avut destule probe care să justifice un proces împotriva a trei poliţişti care l-ar fi agresat.

Bătut şi băgat cu forţa în maşină

Asta a susţinut Samachişă şi în 2008, când s-a adresat autorităţilor gălăţene cu o reclamaţie de lovire, şi mai târziu, în faţa magistraţilor europeni. Potrivit reclamaţiilor depuse de cetăţeanul româno-american, incidentul sa petrecut pe 31 iulie 2008 când se afla la Galaţi, în vizită la un prieten. Liviu Samachişă declara că în momentul în care s-a întors la maşina sa, a găsit-o înconjurată de poliţişti, care au susţinut că autoturismul fusese recent implicat într-un accident soldat cu rănirea unor pietoni. Bărbatul susţine că poliţiştii l-au imobilizat cu violenţă, i-au pus cătuşe şi l-au dus la secţie, unde ar fi continuat să îl agreseze. Conform certificatului eliberat câteva zile mai târziu de Serviciul de Medicină Legală Galaţi, Liviu Samachişă prezenta traumatisme la nivelul toracelui, capului şi membrelor. Cu această hârtie, omul sa adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, dar procurorii au decis să nu îi trimită în judecată pe cei trei poliţişti  indicaţi, adoptând soluţia în baza declaraţiilor acestora şi cele ale unor martori oculari. Samachişă a atacat ordonanţa la Judecătorie, dar magistraţii au menţinut decizia procurorilor, la fel ca şi instanţa de apel, care a apreciat că poliţiştii au folosit violenţa în mod justificat, pentru a-l imobiliza pe suspectul recalcitrant. În aceste condiţii, Samachişă s-a adresat la CEDO, cu o acţiune împotriva statului român.

Varianta Guvernului: a fugit de poliţie

În faţa instanţei europene, reprezentanţii Guvernului român au susţinut că de fapt Samachişă fusese depistat în trafic de echipajul de poliţie, care ar fi încercat să îl oprească pentru că acesta conducea cu viteză. Bărbatul ar fi refuzat să oprească, iar în momentul în care poliţiştii au reuşit să îl reţină, a devenit violent verbal şi fizic, refuzând să se legitimeze. În aceste condiţii, agenţii au folosit forţa pentru a-l imobiliza şi duce la secţia de poliţie.

Cu toate acestea, Curtea Europeană a decis că tratamentul pe care bărbatul pretindă că l-a primit din partea poliţiştilor gălăţeni contravine Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care interzice tortura şi tratamentele inumane, dar şi că ancheta ulterioară a fost superficială. Drept urmare, Liviu Samachişă va primi din partea statului român 2.400 de euro drept despăgubiri materiale şi 11.700 de euro despăgubiri morale, precum şi 300 de euro, cheltuieli de judecată.

Citit 2089 ori Ultima modificare Luni, 20 Iulie 2015 18:26

5 comentarii

 • postat de gigione24
  Joi, 23 Iulie 2015 20:36
  5.13.240.***
  Citind aceste comentarii, coroborat cu deciziile ciudate ale cedo si relatarea superficiala din articol, te indeamna sa-ti iei campii!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Pt cititoru
  Miercuri, 22 Iulie 2015 13:40
  5.13.152.***
  Cititorule, sentinta in cazul celui ce a reclamat la CEDO, a fost data de judecatori, nu de "jegosii de militieni"! ..asadar, gandirea ta este total eronata. Din acest motiv s-a tot cerut o lege a raspunderii magistratilor.
  0
  3
  Raportează
 • postat de dna
  Marți, 21 Iulie 2015 21:40
  89.137.227.***
  Daca s-a facut un abuz de politisti sa plateasca dar daca nu s-a facut abuz si suspectul minte atunci sa plateasca suspectul. Dreptatea trebuie sa fie pentru toti si sa fim corecti pana la capat. eu respect Politia Romana dar sa fim atenti sa nu se faca abuzuri grave.
  2
  4
  Raportează
 • postat de Un golan
  Luni, 20 Iulie 2015 23:15
  89.136.186.***
  La secţia 3 de poliţie, gaborul de serviciu interoghează un suspect. Acesta răspunde inteligent la întrebări, iar la sfârşit, gaborul îl laudă:
  - Vezi, dom'le, nu eşti aşa de tâmpit pe cât pari!
  - Vezi, dom'le, răspunde suspectul, asta-i diferenţa dintre noi.
  4
  14
  Raportează
 • postat de cititoru..
  Luni, 20 Iulie 2015 19:03
  5.13.209.***
  ar trebuis sa plateasca ...jegosii ...de militieni..
  7
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.