BREVIAR JURIDIC/ Rectificarea actului de stare civilă

BREVIAR JURIDIC/ Rectificarea actului de stare civilă
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Rectificarea actului de stare civilă este o procedură administrativă prin care se urmăreşte  îndreptarea unor greşeli şi omisiuni din actul respectiv, precum şi îndreptarea unor neconcordanţe între datele de stare civilă înregistrate şi statutul real al unei persoane.

Procedura privind soluţionarea cererii de rectificare a actului de stare civilă este reglementată de Codul civil şi Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă. Codul civil prevede că rectificarea actului de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe marginea acestuia se poate face, din oficiu sau la cerere, în temeiul dispoziţiei primarului de la primăria care deţine în păstrare actul de stare civilă.

O dispoziţie asemănătoare este reglementată şi de Legea nr.119/1996.

Cererea de rectificare o poate face titularul actului de stare civilă, precum şi orice persoană interesată (ex., moştenitorii titularului, persoanele care se află în raporturi de rudenie cu acesta etc.). Cererea de rectificare, însoţită de actele doveditoare, se depune la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria unităţii administrative care are în păstrare actul de stare civilă ori, după caz, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria de la locul de domiciliu al solicitantului.

Cererea se soluţionează în termen de 30 de zile prin emiterea unei dispoziţii de către primarul localităţii.

Această dispoziţie se comunică persoanei interesate în termen de 10 zile de la data emiterii şi poate fi contestată la instanţa judecătorească în a cărei rază teritorială îşi are sediul  autoritatea care a emis dispoziţia de rectificare.

Analizând probele administrate, instanţa de judecată va pronunţa o hotărâre de admitere sau de respingere a cererii de rectificare. Împotriva acestei hotărâri pot fi exercitate căile de atac prevăzute de lege.

Taxa judiciară de timbru este în cuantum de 20 de lei.

Citit 1436 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2015 16:45