ArcelorMittal Galaţi vrea să dea Guvernul în JUDECATĂ. Care este MOTIVUL

ArcelorMittal Galaţi vrea să dea Guvernul în JUDECATĂ. Care este MOTIVUL
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Schimbările legislaţiei pentru acordarea exceptării la plata certificatelor verzi ameninţă sustenabilitatea combinatului ArcelorMittal Galaţi, avertizează conducerea companiei.

În principiu, Hotărârea de Guvern 495/2014 stipulează că exceptarea de la plata certificatelor verzi ar fi trebuit aplicată începând cu anul când Acordul de Exceptare este emis. De asemenea, procesul de evaluare al aplicaţiei ar fi trebuit încheiat în maxim 30 de zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării. Potrivit datelor comunicate de ArcelorMittal Galaţi, compania a depus dosarul cu documentaţia necesară autorităţilor imediat după intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern 495/2014, în decembrie 2014. Numai că, din cauza problemelor administrative de la Ministerul Economiei, care nu pot fi atribuite aplicanţilor, nu a fost eliberată nicio aprobare înainte de iunie 2015. Acum, după mai mult de 14 luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern, instituţiile statului au decis să schimbe regulile pe care tot acestea le-au adoptat. Astfel, exceptarea de la plata unei părţi a certificatelor verzi este aplicată de la momentul semnării acordului de exceptare.

“Suntem surprinşi şi dezamăgiţi să observăm că Guvernul României a decis, la sfârşitul lunii februarie 2016, să schimbe regulile stabilite prin Hotărârea de Guvern 495/2014 pentru aplicarea exceptării unor anumite categorii de consumatori de electricitate de la plata certificatelor verzi”, a declarat Bruno Ribo, director general al ArcelorMittal Galaţi. “Compania noastră studiază acum toate posibilităţile de a acţiona legal împotriva actelor normative emise în baza unor principii contradictorii cu prevederile Constituţiei României şi ale Codului Civil, pentru a ne proteja interesele şi operaţiunile”, a precizat Ribo.

Combinatul ArcelorMittal Galaţi este cel mai mare producător de oţel şi al doilea consumator industrial de energie din ţară, iar un mediul de afaceri impredictibil îi afectează sustenabilitatea, în condiţiile în care deja se confruntă pe piaţă cu o competiţie puternică din partea Chinei şi a unor ţări din spaţiul ex-soviectic, ţări care nu plătesc subvenţii pentru energia regenerabilă. ArcelorMittal Galaţi este afectat şi de importurile de oţel din China aduse pe piaţa europeană la preţ de dumping, în absenţa unor măsuri puternice de protecţie la nivelul UE.  În condiţiile în care şi autorităţile române modifică regulile în timpul jocului se induce ideea că "în România există un climat economic instabil, neadecvat dezvoltării unor afaceri de durată şi investiţiilor industriale", avertizează conducerea ArcelorMittal Galaţi.

Citit 2519 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Martie 2016 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.