În cartierul Dimitrie Cantemir | DNA anchetează staţia de epurare plătită, dar inexistentă
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

În cartierul Dimitrie Cantemir | DNA anchetează staţia de epurare plătită, dar inexistentă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)


O staţie de epurare inexistentă, dar plătită cu 2,3 milioane de lei, o microstaţie de epurare de 483.870 de lei pe care nimeni n-a vrut s-o realizeze, dar şi o nouă staţie, de 3,2 milioane de lei, a cărei construcţie a fost votată de aleşi - aceasta este realitatea „neepurată” din Cartierul Cantemir.

„Vedeţi dumneavoastră staţia de epurare pe aici? Că eu sigur nu o văd! Asta e haznaua cartierului. Dacă se strică pompa, ne umplem de rahat”, ne declara, la finele anului trecut, Florea Gabriel, unul dintre locuitorii Cartierului Cantemir. Povestea staţiei de epurare a început în august 2005, când Primăria condusă de Dumitru Nicolae a încheiat contractul cu SC Unicom pentru realizarea acestei investiţii, şi a explodat în iulie 2012, când primarul Marius Stan a dezvăluit că s-a plătit ceva ce nu există: „Vorbim de încasări în valoare de peste 2,3 milioane de lei din totalul de 3 milioane, pe care Unicom le-a făcut. A încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării, în situaţia incredibilă în care pe acel loc nu se află nimic!”.

În august 2012, Stan a înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi o plângere „pentru recepţia şi plata unor lucrări a căror materializare în teren nu există”. Pentru că, totuşi, cartierul avea nevoie de o staţie de epurare, în 2015, Primăria a organizat două licitaţii pentru achiziţia şi montajul unei microstaţii de epurare, cu o valoare estimată de 483.870 de lei, dar, în lipsa ofertelor, au fost anulate.

Problema a fost moştenită de primarul Ionuţ Pucheanu care a supus votului aleşilor un proiect de hotărâre privind construcţia unei noi staţii de epurare.

Ce-au spus aleşii


Liberalul Onuţ Atanasiu a ţinut să afle care este stadiul dosarului privind staţia de epurare, ajuns la DNA. „Iniţial dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. În anul 2014, printr-o decizie de declinare a competenţei, DNA a fost învestit să soluţioneze acest dosar. Iar ultima adresă primită de la DNA este că s-a început urmărirea penală in rem, şi că dosarul este în lucru”, a declarat juristul Primăriei.

Numai că, documentul prezentat lui Onuţ Atansiu data din… aprilie 2016 şi consemna că "La DNA - Serviciul Teritorial Galaţi se efectuează cercetări, fiind începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvărşirii infracţiunii de abuz în serviciu".

Întrebat de consiliera PMP, Oana Iurescu, dacă există un proces-verbal de recepţie a acelei staţii de epurare, primarul Pucheanu a răspuns că nu ştie. „Şi cu ce afectează dacă ar exista sau nu, actuala investiţie? Nu construim pe acelaşi loc, e un proiect cu totul şi cu totul nou, n-are nicio legătură cu ceea ce s-a încercat a se face acum 10-12 ani. Este un proiect nou, pe un cu totul alt amplasament, cu o cu totul altă infrastructură necesară. Vom face altul pe mal în jos, unul mai trainic şi mai frumos...”.

Ce s-a votat


Aleşii locali au aprobat documentaţia de avizare şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Staţie epurare ape uzate cartier Dimitrie Cantemir”. Documentul precizează că „în prezent în cartierul Dimitrie Cantemir sunt construite 15 blocuri de locuinţe cu un sistem de canalizare divizor, conceput să funcţioneze gravitaţional. Apele uzate menajere nu sunt epurate, ele fiind deversate direct în râul Siret. În aceste condiţii, pentru a răspunde exigenţelor legale privind condiţiile de deversare a apelor uzate într-un emisar natural, proiectantul a stabilit soluţia de epurare a apelor uzate menajere”.

Conform deciziei aleşilor, valoarea totală a investiţiei este de 3.213.069 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare este de 24 de luni.

Cât a costat documentaţia


Potrivit datelor furnizate la solicitarea noastră, documentaţia de avizare a construcţiei noii staţii de epurare în Cartierul Dimitrie Cantemir a fost realizată de firma Proiect SA. Este vorba, de fapt, despre actualizarea unei documentaţii, pentru care Primăria a plătit 58.900 de lei. Tot conform Primăriei, valoarea totală a plăţilor efectuate de în perioada 2007-2009 către SC Unicom SA este de 2.397.719 de lei - sumă nerecuperată.

Citit 6791 ori Ultima modificare Joi, 02 Martie 2017 00:17

13 comentarii

 • postat de Florea Gabriel
  Luni, 06 Martie 2017 05:14
  82.137.13.***
  Buna Dimineata.Din nou,comentarii lasate de anonimi care vor unii semnatura cu Nume si Prenume.Dar ei sunt Anonimi.(Akbar....turc?)...ma lesi maiii.Unii nici nu comentati la subiect.Mai oameni buni comentati SUBIECTUL,nu ce ar mai trebui facut dupa interesele voastre.Aici in Cantemir si zona Vadeni-Galati-Braila este mina de aur pentru speculatori si oportunisti.Nu va spun ,ptr ca va dau idei.Spalare de Money este aici.Ii multumesc Dn-ului fost Primar Nicolae.Asa cum a fost a facut ceva aici si am avut sansa sa am casa.Aici s-au dat si loturi de teren ptr constructie,cu antetul Primariei...dar...nimic.Proiectul in prima faza era pana la S 27,dar s-a oprit la S 14.Vz canalizarile care sunt pe langa dig..inspre Braila.Totul a fost facut in regim de santier fara cap.Unde erau Inginerii atunci in constructii,sefii de lucrari si cei ce au semnat receptiile la aceste blocuri.Centralele termice: erau altele si mai economice atunci cand s-au montat astea care sunt acum.Licitatii aiurea pe Cumetreala.Parcari neterminate.Au aparut crapaturi pe alei,drumuri,fundatii la blocuri.Infiltratii pe la baza blocurilor,acolo este cica izolata cu carton.Au venit au pus niste bitum de acela mai special si degeaba.Crapaturi la greu.Infiltratii in pod,si multe altele pe care nu le mai zic,ptr ca la mine am luat masuri si impreuna cu vecinii am rezolvat problema,fara sa ne mai plangem la alesii nostri.Pacat de bani aruncati aiurea si munca fara cap.Oportunitati de dezvoltare aici sunt enormeeeee Domnilor,dar nu se vrea din cauza orgoliilor dintre Galati-BRAILA,pe atunci Primar in orasul vecin,Bunea Stancu.Am noroc ma refer la blocul nostru de niste vecini Ok,deoseama cu mine si merge totul struna.Dar se poate si mai bine.Urmaresc cu interes reinceperea relatiilor cu Orasul vecin ptr aceasta zona.Succes Mr Primar Pucheanu,se vede ca sunteti tanar si cu initiativa,dar astept sa se si finalizeze,ca altfel dam bile negre.O zi excelenta la toti cititorii acestui ziar.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Cernea
  Vineri, 03 Martie 2017 11:20
  193.230.156.***
  AI NCEPUT DUMITRU NICOLAE, NU A FACUT NIMIC DAR BANII NOSTRI AU FOST PIERDUTI, A URMAT MARIUS STAN CARE, DESI L-A CRITICAT DUR PE FOSTUL, A REPETAT ACEEASI GRESEALA TOT DIN BANII NOSTRI , IAR ACUM MINUNATUL PUCHEANU IA MASURI. O SA INVESTEASCA ALTE SUME TOT DIN BANII NOSTRI SI TOT PENTRU NIMIC. DNA-UL DIN GALATI DOARME ASA CUM O FACE SI CUM A FACUT SI CU INVESTITIILE DIN PORTUL MARITIM , O ALTA CALE DE FURAT BANI DE CATRE POLITICIENI, DNA UL GALATI NU A GASIT PE NICIUNUL VINOVAT DESI TOT TARGUL STIE CARE SUNT HOTII GALATIULUI.
  3
  7
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 01 Martie 2017 21:06
  89.137.231.***
  Ar trebui sesizat DNA-ul si in legatura cu sistemul "inteligent" de semaforizare.
  Trecand peste discutii gen sunt prea dese pe strada Brailei si prost sincronizate, macar alea functioneaza.
  Ca de vreun an de cand a fost sistemul asta "pus in functiune", semafoarele de la rondoul de la ultimul leu
  nu au functionat nici macar o secunda, fiind permanent pe galben intermitent.
  Deci trebuie penalizata firma care le-a montat, eventual ceruti banii inapoi, ca doar e vorba de un mizilic de vreo
  200 miliarde lei vechi, bagati la puscarie aia care chipurile au facut receptia lucrarii, etc.
  2
  16
  Raportează
 • postat de crystal
  Miercuri, 01 Martie 2017 20:27
  95.76.32.***
  dovada ca se sifoneaza si la Galati milioane de lei din impozitele si taxele platite de oameni drept starea strazilor, parcurilor existente ,cladirilor , etc.
  Si daca se vrea sa se construiasca ceva de ochii lumii ori se umfla preturile la materii prime ori nu se face deloc.
  De la revolutia din 89 se fura ca in codru si in galati iar DNA Galati doarme in sosoni ori e atins de ciuma rosie.
  2
  14
  Raportează
 • postat de Akbar
  Miercuri, 01 Martie 2017 18:24
  82.78.126.***
  Pe acel PV de receptie ar trebui sa se stie ca exista niste nume, niste semnaturi.
  Urmarirea desfasurarii lucrarilor se putea realizata de Primarie, cu nume si prenume.
  Consilierii locali puteau solicita un raport scris cu stadiul in care se afla lucrarea.
  Existau nenumarate metode de a urmari "evolutia" unei investitii. Daca voiai sa o faci !
  Sa fim seriosi si sa recunoastem ca o asemenea smecherie nu se putea derula fara umbrela rosie care facea umbra orasului in perioada lui Nicolae.-
  1
  16
  Raportează
 • postat de sl dr ing Octavian Baston
  Miercuri, 01 Martie 2017 16:09
  217.12.114.***
  As fi mai ponderat in acuzatiile aduse fostului primar,dl Dumitru Nicolae.Este singurul primar care a facut numai lucruri bune in orasul nostru.De altfel am o verisoara de etnie roma ,care locuieste in acest cartier si se declara foarte multumita de locuinta si de conditiile de trai.
  22
  3
  Raportează
 • postat de Terente
  Miercuri, 01 Martie 2017 15:37
  86.34.180.***
  Nu mai construiti bai ratatilor nimic acolo, intai dati seama de pe urma delapidarii enorme, apoi prefectul sa puna in discutie necesitatea si dezirabilitatea existentei pe mai departe a acestui cartier din....judetul Braila. Despagubiti oamenii care de buna credinta s-au mutat aici , apoi pa si pusi. Cred ca este mai fezabil proiectul renaturarii "Rezervatia balta mica a Brailei"!
  7
  9
  Raportează
 • postat de Marius Ionascu
  Miercuri, 01 Martie 2017 11:56
  213.218.53.***
  s-au incasat sume enorme pentru o simpla teava care da in raul Siret

  bine ca nu mai avem plaja de la Bazine functionala, pentru ca altfel cetatenii ar face baie in r...h...t...


  Bine ati venit in "noul Galati"
  0
  18
  Raportează
 • postat de Strigoi
  Miercuri, 01 Martie 2017 10:50
  81.12.149.***
  Dle Pucheanu, conteaza daca exista PV de receptie!
  Pentru ca daca exista inseamna ca mai sunt si alte infractiuni in plus pe care le-a savarsit tot onorata dvs gasca de partid a PSD-ului.
  1
  27
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 01 Martie 2017 06:25
  5.13.197.***
  Sugestiva fotografia care insoteste articolul . DNA-ul ar trebui ca ,odata cu statia de epurare,sa cerceteze si canalizarea +statia de pompare ape pluviale ,platforme drumuri , de fapt tot proiectul cartierului si paguba generata de lasarea parloaga a 1000 ha teren arabil irigat .Poate totusi ii intreaba si pe aceia care au initiat ,sustinut si pus in practica ,atata cat a fost pus ,proiectul cartierului galatean din comuna Vadeni jud Braila ,proiect deja mort.Deasemeni poate nu se mai cheltuiesc bani aiurea ( vezi si baracile ANL din Micro 17 ) din moment ce se cunoaste ca la nivel de municipiu sunt deja peste 15% din apartamente nelocuite ,daca sunt bani si cerere de locuinte ,organizata licitatie sau cerere de oferte si achizitionate apartamente existente ( cheltuielile pe jumatate ) .
  0
  19
  Raportează
 • postat de x
  Miercuri, 01 Martie 2017 04:31
  73.221.57.***
  Am mai scris pe aici: De ce nimeni nu vrea sa discute problema banilor DATI, in schimbul carora nu avem nimic?
  Sau avem ... vile? gipane?
  0
  26
  Raportează
 • postat de Cercetare în REM, timp de 10 ani. DNA Galați, sunti de speriat.
  Miercuri, 01 Martie 2017 02:02
  213.233.101.***
  Hai DNA Galați, sunteți tari...cercetați în REM, o faptă, fără făptași, timp de 10 ani ??!! Sunteți de haz sau greu la cap ?
  0
  27
  Raportează
 • postat de Mario
  Miercuri, 01 Martie 2017 00:45
  78.97.254.***
  Bai,rahatilor cat vreti sa mai furati?va acoperiti unii pe altii,ultima farama de bun simt,a disparut,din pacate,destinul nostru e negru,taciune!!ll
  0
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.