Ministrul Tudorel Toader NU renunţă la Legile justiţiei

Ministrul Tudorel Toader NU renunţă la Legile justiţiei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Proiectul de Legi ale justiţiei nu va fi modificat, în ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, luni, 2 octombrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, transmite Agerpres. El a precizat că nu se pune problema rescrierii proiectului de legi.

„N-ai ce să rescrii acolo. E vorba doar de câteva soluţii, puncte asupra cărora părerile sunt diferite. În rest, există o convergenţă. Eu mă aşteptam să primesc de la CSM avize punctuale pe fiecare propunere legislativă, nu unul în bloc, dar este opţiunea dânşilor, ne raportăm la tehnica legislativă, la Constituţie, iar proiectul de lege îşi va urma, cu anumite modificări, parcursul", a declarat Toader. Ministrul Justiţiei a făcut aceste declaraţii la Iaşi, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2017-2018 de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. În ceea ce priveşte avizul negativ dat de magistraţii CSM, el a spus că este rezervat. „Am anumite rezerve faţă de acest aviz negativ, consultativ fiind, pentru că în proiectul de lege Ministerul Justiţiei a reţinut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de către CSM. Înţeleg, prin urmare, că CSM a dat aviz negativ pe soluţii propuse de CSM. Proiectul de lege propune modificări pentru punerea de acord a legilor justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale. Nu poţi da aviz negativ, nu poţi spune că nu eşti de acord cu o modificare ce transpune deciziile Curţii Constituţionale", a declarat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres. Tudorel Toader a mai spus că "e adevărat că proiectul de lege propune modificarea multor soluţii legislative pe care le-am apreciat, dar Parlamentul va decide dacă nu cumva sunt anumite privilegii".

Ce spune Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la finele săptămânii trecute, că, după avizul negativ al CSM la legile justiţiei, "trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat" cu sistemul de justiţie, pentru că nu se poate face altfel reforma. Întrebat dacă consideră că trebuie retrase aceste proiecte, şeful statului a răspuns: ”După părerea mea, este nevoie de o nouă negociere a conţinutului cu sistemul, cu sistemul de justiţie, pentru că oamenii de acolo sunt oameni foarte bine calificaţi, care cunosc sistemul, cunosc legile. Deci, nu vorbim despre nişte oameni care nu cunosc conţinutul. Ei cunosc foarte bine şi cred că înţelept ar fi să se revină la faza de discuţie cu sistemul”. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că legile Justiţiei ar trebui să ajungă la dezbatere în Parlament pentru că „majoritatea din Parlament are posibilitatea să pornească o dezbatere serioasă” pe aceste proiecte.

Citit 832 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.