Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
12 comentarii

Ieri, la Facultatea de Inginerie, a avut loc, în sala D12, prezentarea filmului "Reconstruirea virtuală 3D a centrului istoric al orașului Galaţi”, realizat de un grup de studenţi şi cercetători din cadrul Facultăţii de Inginerie din Galaţi, la propunerea Asociaţiei “Galaţi, oraşul meu”.

Filmul durează 18 de minute şi prezintă strada Domnească, în variantă restaurată, pe segmentul Parcul Eminescu-Strada Gării, cu toate clădirile istorice care au fost reconstruite în variantă 3D cu ajutorul ilustratelor vechi, a fotografiilor şi a programului pe calculator. “Aţi văzut aici toate clădirile importante ale centrului vechi, ambasadele, imobilele istorice, dar aţi văzut şi propunerea noastră de reabilitare a câtorva parcuri sau spaţii mai largi, care ar putea fi folosite drept zone de organizare a unor evenimente culturale: este vorba de spaţiul de lângă Viaţa liberă, pe care noi îl dorim amenajat cum se cuvine, spaţiul de lângă Biserica Greacă şi Parcul Eminescu, pe care noi l-am reconstruit după ilustrate vechi, aşa cum era la inaugurare, cu Foișorul în el. Milităm ca, măcar o dată pe săptămână, Centrul să fie transformat în zonă pietonală. Sperăm ca pe viitor, autorităţile locale să gândească o soluţie de reabilitare a clădirilor din centrul istoric, astfel încât zona să se dezvolte şi să înflorească, așa cum se întâmplă în marile orașe europene”, a declarat Bogdan Radu Brînzan, membru al Asociației “Galați, orașul meu”, inițiatorul acestui proiect. De menționat că, deși au primit invitații, nicio autoritate locală (primar, președinte al CJ sau Prefect, arhitect șef și city manager) nu a fost prezentă la dezbaterea generată de filmul realizat de o echipă de cinci studenți. La fel de adevărat este că, în același timp, aveau loc atât ședința de Consiliu local, cât și cea de Consiliu al județului. Întâlnirea de ieri a reunit câțiva profesori, o parte din membrii Asociaţiei “Galaţi, oraşul meu” şi cetăţeni interesaţi de proiect. Iar cei care au vizionat filmul s-au declarat încântaţi de potenţialul său. “E minunat, nu ştim pe ce butoane trebuie să apăsăm ca să vedem aşa ceva în realitate”, a declarat o persoană din sală.
“A fost o cantitate enormă de informaţii, 60 de clădiri, 240 de mii de suprafeţe, numai randarea filmului a durat peste 20 de ore. Dar ne mândrim cu faptul că suntem singurul oraş din România cu centrul istoric reconstruit virtual. Aşa ceva mai au Londra şi Parisul sau mai găsim în zonele istorice din Grecia şi Italia”, a declarat Florin Marin, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie, cel care a coordonat echipa de studenţi. Organizatorii au promis că vor trimite filmul autorităţilor şi vor încerca să mai facă o dezbatere pe temă, pentru a grăbi pietonalizarea centrului vechi. Filmul s-a realizat sub egida unui proiect ştiinţific, în parteneriat cu Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi.

Citit 10970 ori Ultima modificare Joi, 21 Decembrie 2017 14:52

12 comentarii

 • postat de keilaGL Sâmbătă, 23 Decembrie 2017 22:42 95.76.36.*** Link la comentariu
  0
  5

  Studentii acestia fac parte dintr-un cerc stiintific condus de un profesor voluntar. Toti din facultatea noastra stiu ca ii cauta firmele si ii angajeaza instant. Au o tehnica secreta care le permite sa deseneze asa ceva foarte repede. Cine stie un program CAD stie ce zic eu. Uitati-va cate detalii sunt facute. Bravo lor! Cinste lor!

  Raportează
 • postat de Mos Craciun cu Plete Dalbe Vineri, 22 Decembrie 2017 12:44 193.226.56.*** Link la comentariu
  0
  7

  Bravo la baietii acestia minunati. Romania are cu ce sa se mandreasca. Oamenii astia fac ceva pt Romania. Astia care vorbiti aiurea pe aici, ce vreti sa faca studentii? sa puna mana pe mistrie sa refaca cladirile? Nu ati inteles nimic din articol.

  Raportează
 • postat de Florin Marin Vineri, 22 Decembrie 2017 12:24 193.231.148.*** Link la comentariu
  0
  6

  Acest demers este initiat de un ONG, Galati Orasul meu, si executat de o echipa din Facultatea de Inginerie. Trebuie sa retinem ca cei care ar putea sa refaca centrul istoric fizic nu sunt ONG-urile si nici mediul universitar. Tocmai ca primul pas in realizarea fizica este o refacere grafica. "La ce e bun ?"
  Scopul unui astfel de demers tehnic este de a permite experţilor arhitecţi, peisagişti să aleagă cele mai bune opţiuni cu privire la modelele de mobilier, paleta de culori, etc. În plus, duplicarea realităţii într-una virtuală mai prezintă avantajele ca păstrează anumite caracteristici geometrice 3D pentru clădirile care sunt în stadiul de degradare avansatî şi care la un cutremur mai mare ar cădea, permit studii privind climatizarea oraşului, dispersiei poluanţilor, curenţilor de aer dominanţi şi, mai ales, promovarea turistică a oraşului. Realizarea facuta in Galati este una deosebita din punct devedere tehnic si stiintific. Urmatorul oras care are reconstruit centrul istoric in directia vest este Parisul.

  Raportează
 • postat de Andrei Miercuri, 20 Decembrie 2017 23:54 92.86.38.*** Link la comentariu
  0
  6

  Suntem mandri de orasul virtual. Cat despre cel real, cred ca suntem ultimii la „reconstruire”

  Raportează
 • postat de Laura Miercuri, 20 Decembrie 2017 17:11 51.15.63.*** Link la comentariu
  0
  8

  Centrul istoric reconstruit virtual. La ce bun? La ce bun cand in realitate (ceea care conteaza: realitatea) nu se face nimic.
  Haideti sa fim seriosi...Multe cladiri istorice, cu valoare de patrimoniu, cu un stil arhitectural deosebit s-au prabusit, iar multe altele stau sa se prabuseasca nefacandu-se nimic pentru a fi consolidate, reconstruite, restaurate, reabilitate. Bine ca facem totul pe calculator, mare mandrie cand realitatea, acea realitate de care ne lovim zi de zi arata dezastruos in ceea ce priveste cladirile istorice, importante, de patrimoniu (ca sa nu mai vorbim si de monumente, nu numai de cladiri).

  Nu vor reconstrui, restaura, reabilita nicio cladire istorica...decat pe calculator si vai ce mandrie. Dar in realitate oare se vor depune eforturi pentru RECONSTRUIREA, RESTAURAREA, CONSOLIDAREA SI REABILITAREA tuturor cladirilor istorice SI A INTREGULUI CENTRU VECHI? Sau ne vom "teleporta", ne vom transpune si noi intr-un program de calculator, ne vom transpune tot ce inseamna realitate in virtual si gata?

  Se va face ceva concret in realitate? Nimic. Ei (administratie locala, societate) nu au fost in stare sa se implice pentru a completa, pentru a intregi monumentul soldatului necunoscut de la Gara caruia ii lipseste de zeci de ani acel soim auriu din varful monumentului si voi sperati sa se faca ceva bun pentru centrul vechi al orasului. Bun, am pus pe hartie, pe disk o prezentare a centrului vechi, istoric al Galatiului. Atat? In realitate il lasam (centrul vechi, istoric) sa se naruiasca, sa se prabuseasca totul in jur? Bine ca ramanem cu disk-ul. Vai de izmenele acestui oras.

  Astia nu sunt in stare sa ii adune pe toti la o masa si sa-i faca sa conlucreze odata pentru salvarea si pentru restaurarea intregului centru vechi, istoric al Galatiului. Bine ca avem disk la care sa privim cum privesc copii la tv desene animate. Fiti mandri galateni, avem pe disk centrul vechi, istoric.

  Mai oameni buni...dar aceleasi persoane, aceiasi oameni nu-i pot aduce pe toti laolalta, la aceeasi masa (administratie locala, societate locala) si sa incercam sa salvam si sa restauram tot centrul vechi, tot centrul istoric, de la Gara, pana in Port, pana in Parcul CFR si pana in celalalt colt al Galatiului unde mai exista cladiri de patrimoniu? Am vazut ca atunci cand au fost abordati artistii locali s-au implicat, asa ca nu ar strica sa incercati sa-i implicati pe toti artistii locali in restaurarea, recladirea, consolidarea centrului istoric, vechi cu tot ceea ce tine el.

  Bine ca am pus pe disk centrul istoric, vechi al Galatiului in varianta 3D. Slava Domnului.
  Dar facem naibii si ceva concret, transpus in realitate, ceva palpabil pentru noi galatenii ca sa si putem sa ne plimbam FIZIC prin centrul vechi, istoric RESTAURAT, RECLADIT?

  Nu zic ca-i un lucru rau ce s-a facut, dar acum pe baza acestui proiect incercam sa depunem eforturi pentru a restaura si fizic tot centrul vechi, istoric al Galatiului? Sa zicem ca ce au facut aceste persoane este un prim pas facut inainte. Se implica cineva in urmatorul pas, transpunerea in realitate: restaurarea, reabilitarea, reconstruirea centrului istoric al Galatiului cu toate cladirile istorice restaurate?

  Se spunea ca s-au facut pasi in modernizarea strazii Al. I. Cuza...Poate ca acela e un inceput, poate ca ar trebui sa luam acela ca un punct de plecare, ca un start si sa incercam sa restauram, recladim tot ce era istoric, de patrimoniu pentru Galati.

  Ei nu au facut ceva mult mai simplu, ceva la scara mult mai restransa cum ar fi REINTREGIREA monumentului soldatului necunoscut de pe strada Garii caruia ii lipseste de ani buni acel vultur, soim auriu din varful monumentului. Echipa care a lucrat la acest proiect nu poate initia un proiect, nu poate initia un nou pas, urmatorul pas in a discuta cu administratia locala si cu breasla artistilor locali care sa formeze o echipe si sa inceapa de undeva din a pune lucrurile in miscare pentru restaurarea centrului istoric cu ale sale cladiri de patrimoniu?

  De undeva trebuie sa se inceapa. De ce nu s-ar incepe de la proiectul acestei echipe si sa se continue cu rmatorul pas...transpunerea in realitate: RESTAURAREA, REABILITAREA, RECONSTRUIREA centrului istoric cu ale sale cladiri si monumente de patrimoniu.

  Poate ca si ViataLibera ar trebui sa contribuie si sa se implice in aceasta echipa macar verbal transmitand doleantele galatenilor in ceea ce priveste restaurarea, recladirea intregului centru istoric al Galatiului. Incepeti de undeva macar. Reintregiti Monumentul soldatului necunoscut de la Gara, apoi luati la recladit, restaurat, reconsolidat toate cladirile de patrimoniu din centrul istoric al Galatiului. Dar Viata Libera nu pare sa o intereseze si cu atat mai putin pe administratia locala nu pare sa-i ia in seama pe galatenii care striga ca doresc recladirea, restaurarea centrului istoric al Galatiului cu tot ce tine el(cladiri istorice, monumente).

  Raportează
 • postat de rodax Miercuri, 20 Decembrie 2017 14:33 193.231.148.*** Link la comentariu
  1
  9

  alte orase,chiar din romania au centru istoric la propriu.si nu trebuie sa cautati prea departe-braila.altii au doar virtual,mai usor de facut si cu costuri infinit mai mici.cat despre colaborarea autoritatilor locale cu universitatea...din pacate e ca si inexistenta.

  Raportează
 • postat de ALEX. Vasile Miercuri, 20 Decembrie 2017 10:38 178.138.35.*** Link la comentariu
  8
  4

  URAM SUCCES DEPLIN Dlui Arh. Dragos BUHOCIU in functia de ARHITECT SEF al mun. GALATI. Printre multiplele sarcini de serviciu ale postului , recomandam o tema de stringenta, de actualitate in orasul nostru si anume ;
  -Studiul elaborarii documentatiei de executie pentru GARAJE COLECTIVE CE AR URMA A SE CONSTRUI PE RAZA UNOR LOCALITATI URBANE DE CCA 200-250 mii locuitori. Garajele ar trebui sa asigure protectia (intemperii , hoti, etc) a unui nr. optim de autoturisme, pentru locuitorii unui microraion, sau cartier de locuinte. Pentru ocupare a unei suprafete minime, garajele pot fi concepute pe mai multe nivele, prevazute cu lift de ridicare-coborare. Capacitatea maxima acceptata a unui astfel de garaj trebuie sa asigure un timp minim de intrare si iesire a autoturismelor in garaj, prin deplasare cu mijloacele proprii. Costul lunar de inchiriere sa fie modic, siguranta maxima in etapele de intrare -iesire.
  Intr-o localitate de marimea Galatiului, ar trebui construite un numar suficient de astfel de garaje colective, ce ar putea asigura in viitor includerea a cca 50% din numarul autoturismelor pastrate la adresele de domiciliu al prprietarilor.
  In tarile civilizate, vestice, nu este permisa parcarea autoturismelor, pe strada, in locuri nepazite, in fata locuintei proprietarului. In acest mod s-ar regulariza si situatia actuala a parcarilor autoturismelor.

  Raportează
 • postat de mos craciun Miercuri, 20 Decembrie 2017 10:28 89.121.200.*** Link la comentariu
  1
  13

  pai... si unde este filmul? de ce nu e online? sa ne bucuram si noi

  Raportează
 • postat de Chips Miercuri, 20 Decembrie 2017 10:04 109.166.155.*** Link la comentariu
  1
  12

  Un astfel de filmulet ar fi interesant de vazut de un public cat mai larg. Asadar, cum am putea sa il vedem? Eventual hiar contra cost, chiar ar fi un film extrem, extrem de interesant.

  Raportează
 • postat de HAHAHA Miercuri, 20 Decembrie 2017 08:18 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  10

  Cand o sa putem trai virtual - atunci raiul pe pamant (sau mai degraba sub pamant)

  Raportează
 • postat de D Miercuri, 20 Decembrie 2017 06:52 188.26.124.*** Link la comentariu
  3
  8

  Felicitari domnule profesor Fetecau.

  Raportează
 • postat de Vise fata mea , vise . Miercuri, 20 Decembrie 2017 05:34 108.245.201.*** Link la comentariu
  1
  16

  Virtual ??? Da de realitate ati auzit ?????? De un centru in realitate refacut , curat , modern , fara caini si graffiti ??? Cate milioane de ani va trebuie voua sa realizati ceva? Pe langa vrajeala de prostit fraierii ramasi acasa....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.