Record stabilit de o interfață creier-computer

Record stabilit de o interfață creier-computer
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O interfaţă creier-computer (BCI) a stabilit un nou record în ceea ce priveşte conversia gândurilor în vorbire, susţin cercetătorii în neuroştiinţe. Descoperirea reprezintă un pas important către conversia vorbirii în timp real.

O echipă de la Universitatea Stanford a declarat că cipul cerebral este capabil să decodifice până la 62 de cuvinte pe minut, permiţând oamenilor să comunice la o viteză apropiată de cea a unei conversaţii naturale. Cercetătorii au montat dispozitivul pe un pacient cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), permiţându-i să producă mai mult de un cuvânt pe secundă cu un vocabular preprogramat de 125.000 de cuvinte, potrivit Independent, citat de Mediafax. 

„BCI-ul nostru a decodificat vorbirea la 62 de cuvinte pe minut, ceea ce este de 3,4 ori mai rapid decât recordul anterior pentru orice tip de BCI şi începe să se apropie de viteza conversaţiei naturale (160 de cuvinte pe minut)", au scris cercetătorii, într-un articol intitulat "A high-performance speech neuroprosthesis". „Aceste rezultate arată o cale fezabilă de urmat pentru utilizarea BCI-urilor intracorticale de vorbire pentru a restabili comunicarea rapidă la persoanele cu paralizie care nu mai pot vorbi”. 

Sistemul BCI a funcţionat prin analizarea mişcărilor faciale minore în timp ce pacientul cu ALS încerca să formeze cuvinte cu gura, iar apoi prin decodificarea activităţii neuronale asociate în cuvinte.

Oamenii de ştiinţă de la Stanford au spus că este pentru prima dată când un BCI a depăşit cu mult viteza altor tehnologii utilizate în prezent de persoanele care nu mai pot vorbi, cum ar fi urmărirea ochilor sau abordările bazate pe tastatură. În ciuda succesului experimentelor, sistemul BCI mai trebuie îmbunătăţit înainte de a fi considerat un înlocuitor viabil pentru metodele actuale.

Cu o rată de eroare de aproximativ 20 la sută, cercetătorii au scris în lucrare că "nu este încă un sistem complet, viabil din punct de vedere clinic". Acesta este unul dintre numeroasele eforturi depuse de universităţi şi startup-uri pentru a dezvolta dispozitive BCI, printre care se numără Science Corp şi Neuralink a lui Elon Musk.

Citit 1037 ori Ultima modificare Duminică, 05 Februarie 2023 10:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.