Cele mai ciudate fobii legate de mâncare
Foto: gustarte.ro

Cele mai ciudate fobii legate de mâncare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Există multe fobii pe lume, dar puține sunt cunoscute. La unele, nici nu ne putem gândi, însă sunt oameni cărora le este frică de ouă sau de unt de arahide. Pare amuzant, dar sunt probleme care le afectează viața, unele dintre ele putând duce chiar și la deces.

Acerbofobia - frica de alimente acre

Nu suporți lămâile? Nu vrei nici măcar să te uiți la ele? Potrivit Enciclopediei de fobii, temeri și anxietăți - probabil ai acerbofobie sau frică de alimente acre. Nu este foarte întâlnită și nici periculoasă. Trebuie doar să eviți tot ceea ce este acru.

Ovofobia - frica de ouă

Unul dintre personajele care au făcut istorie și sufereau de această fobie este Alfred Hitchcock. Potrivit publicației The Telegraf, această fobie era doar una dintre multele probleme pe care regizorul le avea cu mâncarea. ”Îmi este frică de ouă. Lucrul acela alb fără niciun fel de găuri. Ați văzut ceva mai revoltător decât un albuș de ou străpuns de un lichid galben”, a declarat Hitchcock.

Turofobia - frica de brânză

Nu poți mânca pizza, paste și tot ce conține orice fel de brânză te sperie. Se poate declanșa oricând și se manifestă prin stări de vomă.

Carnofobie - fobia de carne

Potrivit dictrinary.com, carnofobie vine de la cuvântul latin ”carnalis” care înseamnă ”trupesc”. Persoanele care suferă de carnofobie nu doar că nu pot mânca niciun fel de carne, ci au stări de rău şi dacă miros sau simt că se gătesc preparate cu carne în apropiere. Fobia a apărut din cauza campaniilor tot mai intense privind drepturile animalelor.

Koutaliaphobia - frica de linguri

Persoanele care suferă de această fobie se tem, în general, să mănânce cu linguri care nu sunt ale lor.

Mageirocofobia - fobia de a găti

Este posibil să ai această teamă fără să ştii, deşi, tehnic, te încadrezi doar dacă frica îţi modifică abilităţile şi motivaţia de a găti. Printre simptome, se mai numără teama de a-i îmbolnăvi pe cei pentru care găteşti, teama de a ieşi ceva necomestibil sau de a te răni în timp ce găteşti. Anumite contexte duc la declanşarea fobiei: reţetele grele, deserturile, gătitul pentru familie sau pentru grupuri mari. Potrivit Psychology Today, dacă te tot uiţi la reţete complicate, dar acasă găteşti tot reţete simple, e posibil să ai o formă uşoară a acestei boli.

Cibofobia - teama de mâncare

Fobia de mâncare este similară anorexiei, numai că cei cu cibofobie sunt extrem de concentraţi pe toate aspectele mâncării, nu doar pe efectele ei asupra corpului. Cele mai înspăimântătoare alimentele sunt cele perisabile, cum sunt laptele şi fructele proaspete. Frica de a nu se îmbolnăvi îi face pe cei cu cibofobie să citească datele de expirare de zeci de ori, chiar să ardă mâncarea pentru a se asigura că este suficient gătită. Simptomele se înrăutăţesc şi, în timp, bolnavul ajunge să nu mai mănânce nimic.

Laanofobia - frica de legume

Ai putea crede că un copil care nu vrea să mănânce niciun fel de legume suferă de laanofobie. În cazul copiilor, este doar răsfăţ. Adevărata fobie se manifestă prin atacuri de panică, transpiraţii şi palpitaţii oricând în raza vizuală a celui bolnav apar fructe şi legume. CLICK AICI pentru a afla mai multe fobii legate de mâncare

Citit 1621 ori Ultima modificare Joi, 26 Aprilie 2018 12:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.