O gălăţeancă pe podiumul de la Mamaia

O gălăţeancă pe podiumul de la Mamaia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ana Mardare a interpretat piesa „Mereu învingător” clasată pe locul al doilea la Secţiunea „Creaţie” * Bernice Chitiul, artista dată afară din finală, premiată pentru originalitate interpretativă, de către Margareta Pâslaru * Mădălin Voicu a spălat ruşinea de anul trecut şi i-a dat premiul cel mare lui Marcel Dragomir * "Ciao amore, come stai?", piesă pe placul diasporei *

Sărac şi oarecum cinstit, aşa s-ar putea descrie Festivalul de Muzică Uşoară „Mamaia 2011”, sau mai degrabă ce a rămas din evenimentul de amploare de altădată.

O constantă a ultimilor ani rămân sonorizarea proastă, tehnica deficitară şi prezentarea penibilă a Festivalului, la care au contribuit Gianina Corondan, în vestimentaţie de inspiraţie retro, şi cei doi băieţi de la Ca$$a Loco – Bogdan Mureşan şi Cosmin Tudoran, îmbrăcaţi în pantaloni scurţi, dar doldora de glume de autobază şi cu o dicţie gata mestecată.

„Mereu învingător”

În 2008 ne puteam mândri că am luat potul cel mare la Mamaia, Trofeul prin Irina Popa şi Premiul I prin Minodora Dediş. Anul acesta, Premiul II la Secţiunea Creaţie a fost acordat unei piese interpretate de Ana Mardare, o artistă născută în Galaţi.

Este vorba despre melodia „Mereu învingător”, compusă de Tudy Zaharescu, pe textul gălăţencei. Prestaţia artistică a Anei a fost una deosebită, dar versurile piesei mobilizatoare şi optimiste cam şchiopătau, fie la rimă, fie în logică şi idee. Colaborarea Anei Mardare cu Tudy Zaharescu este de lungă durată.

Ciao!

Marele Trofeu al Festivalului i-a fost acordat compozitorului Marcel Dragomir, pentru piesa „Ciao amore, come stai?”, o cântare festivalieră, menită să le placă tuturor celor care au pe cineva drag sau apropiat, la muncă, în Italia.

Trofeul de anul acesta ar trebui să spele umilinţa şi mizeria îndurate de Marcel Dragomir la festivalul precedent. În 2010, compozitorul Marcel Dragomir a primit pentru piesa „O viaţă de artist“, interpretată de Mihaela Mihai, Premiul al III-lea. La acel moment, cu ochii înotând în lacrimi, braţele imploratoare spre cer şi coloana zdruncinată în urma unei căzături pe scenă, Mihaela Mihai a cerut dreptate publicului, întrebând dacă melodia nu merita să câştige marele premiu.

Publicul a aplaudat în picioare. Ca să nu rămână careva cu sentimentul că piesa a fost nedreptăţită, a venit Mădălin Voicu şi-a "pălmuit-o" verbal, în direct. A spus că dacă piesa lui Dragomir n-ar fi fost cântată de Mihaela Mihai nu trecea nici de preselecţie. După o umilinţă, iată vine respectul marelui trofeu.

Eliminată, dar premiată

Ultima bizarerie a festivalului a fost Bernice Chitiul, concurenta descalificată cu câteva ore înainte de finala concursului, după ce cu două seri înainte fusese scoasă de pe scenă pe motive de indisciplină şi de rochie. Artista a fost premiată de Margareta Pâslaru pentru „originalitate interpretativă“. Ca să arate ce poate, Bernice Chitiul a cântat fără acompaniament şi fără cusur „Nu mai plânge baby”, celebra melodie a Pâslăriţei. Bravo ei!

Rockeriţa

Şi ca o concluzie generală a ediţiei anonime din acest an a Mamaiei, fredonăm şi noi refrenul piesei cântate de formaţia „Tips”, clasată pe locul al III-lea la secţiunea rock „Teo Peter” a Festivalului de Muzică Uşoară: „Showbizul e treabă grea,/ dă cu play-back nu mai sta/ Entertainment is a bitch!”.

Mamaie, rockeriţă sau pop, ţine-te bine ca să te/ne vedem şi la anul!

Citit 1361 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.