Galațiul e stațiune turistică montană. S-a obținut atestatul dorit de Primărie (PAMFLET)

Galațiul e stațiune turistică montană. S-a obținut atestatul dorit de Primărie (PAMFLET)
Așadar, trebuie să ne așteptăm să fim invadați de turiști!
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Ce mai contează că nu suntem cotați ca Mamaia sau Costinești? E adevărat că nu suntem la malul Mării Negre, însă avem alte oportunități. Le aflați din text și n-o să mai plecați pe Valea Prahovei.

Totul pentru fonduri

Luna trecută, ați aflat din cotidianul "Viața liberă" că Primăria municipiului Galați a atribuit un contract în valoare de 16.500 de lei pentru servicii de consultanță în vederea realizării documentației necesare atestării ca stațiune turistică. Ați crezut că este o poveste-pamflet, însă edilul-șef ne declara atunci că "există fonduri guvernamentale, dar şi externe, care pot fi accesate doar dacă statutul oraşului este de stațiune turistică", prin urmare administrația locală și-a încercat șansa. A băgat o fisă, cum se spune în popor, și se pare că n-a făcut-o degeaba. Umbra gamblerului Picu Apostol Roman, fost viceprimar, nu se lasă dusă cu una, cu două. Îi poartă noroc zonei.

Da, să bem șampania!

O fundație din Câmpulung Moldovenesc, angajată să evalueze situația din teren, a lucrat într-un ritm amețitor, iar rezultatele sunt pe placul mai-marilor urbei. Galațiul a primit zilele trecute vestea nesperată: este atestat ca stațiune turistică! "Ne pare rău, nu puteam să vă trecem stațiune turistică de litoral, că nici nu aveați gata plaja la data depunerii actelor, însă am obținut altceva și mai bun. Ați fost declarați stațiune montană. Să bem, atât se mai poate spune!", i-au anunțat reprezentanții entității sucevene pe șefii Primăriei Galați. Aceștia n-au înțeles din prima despre ce-i vorba, însă "atenția" oferită fundației la începerea studiului nu se putea lăsa fără orizontul "pregătit". 

Vine muntele la Mahomed?

Cum naiba facem noi ca să apărem pe hartă drept stațiune turistică montană?, i-a întrebat primarul Pucheanu pe cei din Câmpulung Moldovenesc, în timp ce era desfăcută șampania. "Barosane, treaba e simplă, nu te speria! Dacă am putut noi să atestăm Galațiul, să-i obținem acest statut foarte ridicat, e floare la ureche să aducem niște munți aici. Îi transportăm, se poate face orice, doar știți că există proverbul cu muntele și Mahomed. Vine muntele de data asta, apoi puteți să faceți și telecabină, aduceți și urși, și capre negre. Sunteți tari!", a continuat un oficial al fundației, prins puțin de flamă, după ce a băut trei pahare de spumant fără să fi mâncat în prealabil. Uraaa!

Valea Rahovei

Pamflet în versuri

ALDE ZERO de Submarin Cosorescu

Ciurucuri şi rebuturi te-nconjoară/ ca dinţii unui monstru-analfabet:

lături, enormităţi zerovalente.../ se vede bine, nu-i nici un secret

în ceastă scumpă/ gravă mascaradă/ din stânga şi din dreapta, sus şi jos -

Se duce ţara-n râpă şi-n mocirlă,/ jucată la ruletă şi la stos,

la concină, şeptic, table şi poarcă,/ ţurcă, mijoarcă, bâză, lapte-gros,

la rapt, la rupt, la supt, la tâlhărie,/ la tot ce-i putred, hâd şi viermănos!

Şi, mai ales, jucată la trădare/ în parlament, în găuri şi-n obscur,

sfărmată cu manele şi cu circuri,/ de ticăloşi pe care-i doare-n... cot!

Figuri viclene, mutre des/compuse,/ săriţi cu ştaif, titraţi caraghioşi,

„cu ceafă groasă şi cu nas subţire”,/ pârliţi şi afumaţi şi ticăloşi,

ciurucuri şi rebuturi cu licenţă,/ doctori în jaf, în rapăn şi-n cârnaţi:

aceştia-s măscăricii şi-umplutura/ penală şi penibilă-n Carpaţi!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Primele măsuri: Selfie-uri la derută ale politicienilor

* Pentru a nu întâmpina probleme în urma unor controale inopinate, Pădurea Gârboavele - care ar fi prinsă deja în arealul comunei Tulucești, deja declarată stațiune turistică - va fi incendiată. Locul va fi ras, acolo urmând în cel mai bun caz să fie ridicată o fabrică. Poate un combinat, ca să-i dea aerul de așezare industrială.

* Politicienii municipiului, poate și cei de la județ sau din Parlament, au bătut palma, indiferent de partidul din care fac parte. Miza este uriașă, Galațiul urmând să încaseze mai mulți bani decât Băile Herculane, Olănești, Soveja și Gura Humorului. Decât toate la un loc!

* Ca să lase impresia că nu mai au nevoie de concedii în alte stațiuni, primarul, senatorii și deputații și-au făcut selfie-uri pe lângă diverse obiective din buricul târgului, pentru a le posta pe rețelele sociale. "Simțindu-ne bine la munte, aici, acasă, la Galați", acesta pare a fi statusul lor, chiar dacă ei cu adevărat se vor relaxa la St. Tropez, Dubai sau Barcelona.

* Nu se știe momentan ce se va întâmpla cu Dunărea, Brateșul și lacul Cătușa, obiective care, de asemenea, încurcă planurile autorităților. Se speră la o perioadă prelungită de secetă.

Paralela Micro 40

LED-urile, investiție nejustificată

Printr-un comunicat de presă, Primăria Galați informa recent că peste 500 de aparate de iluminat stradal echipate cu surse LED vor fi montate pe arterele principale ale orașului. Ulterior, aceeași instituție ne-a notificat că investiția nu se justifică. "Urmărim reducerea consumului de energie electrică cu 70 la sută și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, însă ne-am dat seama că cel mai nimerit ar fi să stingem becurile stradale după 10 seara. Galațiul ar deveni din acel moment un oraș eco foarte inteligent", ne-a declarat un reprezentant al Primăriei.

LED it be

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 4964 ori Ultima modificare Joi, 12 August 2021 00:02

Mai multe din această categorie: