Acasă la Borussia Dortmund

Acasă la Borussia Dortmund
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Indiferent cât fotbal ştii, când spui Dortmund, automat spui Borussia, echipa de suflet a atâtor generaţii de fani din regiune, dar nu numai.

Unul dintre cele mai cunoscute cluburi germane de fotbal, Borussia - numele latinesc al Prusiei, împumutat de la fabrica de bere cu acelaşi nume, din împrejurimi - a luat fiinţă în 1909, pe 19 decembrie, într-o cârciumă din centrul oraşului - Zum Wildschutz.

Acolo, un grup de tineri care jucau pentru o echipă de parohie, nemulţumiţi de evoluţia lor, au blocat uşa restaurantului, lăsându-l afară pe preotul paroh, şi au pus bazele clubului de succes de mai târziu.

Anul trecut, la aniversarea a 100 de ani, întreg oraşul Dortmund a fost în sărbătoare, fotbaliştii alegându-se chiar cu un bulevard al stelelor într-o zonă limitrofă casei în care a avut loc şedinţa de fondare a clubului.

De altfel, dortmundezii recunosc şi acum că, pe lângă minerit şi lucrul în oţelării - activităţi pentru care regiunea a fost renumită câteva secole - sportul, mai ales fotbalul, este principala lor pasiune.

În 2010 însă, în calitate de oraş principal al metropolei - Capitală Culturală Europeană -, şi Dortmund s-a schimbat la faţă. Promovându-şi mai mult activităţile culturale şi inovatoare, făcând eforturi pentru a se transforma dintr-un oraş industrial într-unul orientat spre valorile noii economii, Dortmund nu şi-a uitat însă pasiunile vechi.

Deşi echipa lor de suflet a trecut recent prin mari dificultăţi financiare, actualmente plătind chirie pentru a juca pe fostul stadion Westfallen (cel mai mare din Germania, cu o capacitate de 80.552 de locuri), actualmente denumit Signal Iduna, conform unui contract de sponsorizare cu o firmă locală de asigurări, locuitorii din Dortmund şi împrejurimi sunt trup şi suflet alături de fotbalişti.

2-3 străzi - şi cartea cu mulţi autori

Dar, cum spuneam, sportul nu e totul. Pe câteva străzi din preajma fostei cârciumi unde lua fiinţă, cu 101 ani în urmă, binecunoscutul club, discret, dar cu efecte deja vizibile, un proiect special, susţinut de câţiva inimoşi, se desfăşoară.

„2-3 străzi - pensiunea de artă” este un program aparte, care se desfăşoară în trei oraşe din regiunea Ruhr - Dortmund, Duisburg şi Mulheim an der Ruhr.

Practic, proiectul presupune o expoziţie uriaşă, în care exponatele sunt însăşi străzile, străzi obişnuite, tipice oraşelor din regiune, majoritatea construite din temelii după distrugerile masive din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pe aceste străzi, apartamente din blocurile obişnuite, cu două trei etaje, sunt oferite fără chirie, timp de un an, unor persoane, fără pregătire în domeniu, care scriu, concomitent, într-o carte de foarte mari dimensiuni, acum existentă doar pe Internet, ce va fi publicată după sfârşitul anului 2010.

Scriu despre experienţele lor, despre viaţa lor pe aceste străzi. În acelaşi timp, jurnalişti şi scriitori din toată lumea sunt invitaţi să petreacă un timp în aceste comunităţi, pentru a vorbi cu chiriaşii, mai vechi şi mai noi, pentru a vedea cum li se schimbă acestora viaţa prin interacţiunea cu nou-veniţii şi, evident, pentru a scrie şi ei în Cartea străzilor.

La momentul vizitei noastre, într-un asemenea bloc, o plasticiană reuşise, printr-un mic experiment artistic, să-i facă să comunice între ei pe oameni care nu-şi vorbiseră niciodată, deşi locuiau acolo poate şi de 40 de ani.

Vorbind cu fiecare familie în parte despre culorile preferate ale membrilor acesteia, artista a expus, pe casa scării, în dreptul fiecărui apartament, panouri în culorile preferate ale oamenilor din el. Peste o săptămână, doar pornind de la aceste preferinţe pe care le aveau în comun şi pe care le puteau vedea doar urcând treptele, oamenii de pe scară vorbeau între ei! O idee simplă, dar care a determinat o reacţie în lanţ.

Poate cel mai spectaculos proiect din Dortmund ca parte a Programului Ruhr 2010 - Capitală Culturală Europeană, transformarea clădirii „U” dintr-un sediu abandonat al Uniunii Fabricanţilor de Bere într-un pol pentru artă şi creativitate este un exemplu clar că atunci când există viziune, orice este posibil. Citiţi pe larg despre această realizare în suplimentul „Magazin” de mâine.


Explicaţie foto:

Foto 1: Aici s-a nascut Borussia Dortmund
Foto 2: Cel mai mare stadion din Germania
Foto 3: Culorile care i-au făcut pe oameni să comunice
Foto 4: Dortmund – vedere din centru

Citit 780 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.