Rusia le cere italienilor înapoi operele de artă împrumutate

Rusia le cere italienilor înapoi operele de artă împrumutate
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Două muzee din Milano vor restitui mai multe opere de artă împrumutate de la galerii din Rusia în urma solicitării pentru returnarea lor mai devreme decât fusese stabilit iniţial, au anunţat joi galeriile italiene, un nou semn al tensiunilor cauzate de invazia rusă în Ucraina, relatează AFP, preluată de Digi 24.

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a transmis o solicitare către Palazzo Reale din Milano în care cerea returnarea a două tablouri - între care „Tânără femeie cu pălărie cu pene” al pictorului veneţian Tiţian, împrumutat pentru expoziţia „Tiţian şi imaginea femeilor în Veneţia secolului al XVI-lea”.

„Cred că cele doua lucrări vor fi ridicate până la sfârşitul lunii martie”, a declarat directorul muzeului Domenico Piraina, adăugând că nu se poate opune cererii, conform Agerpres. „Opera lui Tiţian este cu siguranţă importantă, însă expoziţia poate merge mai departe fără ea”, a mai spus el.

Expoziţia s-a deschis pe 23 februarie şi se va desfăşura până pe 5 iunie.

„Când am citit scrisoarea am simţit un gust amar pentru că cultura ar trebui protejată de război, însă sunt vremuri dificile”, a adăugat Piraina.

Gallerie d'Italia, care administrează un alt muzeu în Milano, a afirmat că a primit o cerere de restituire a 23 de lucrări din cele aproape 200 care fac parte din actuala expoziţie „Grand Tour. Visul Italiei de la Veneţia la Pompei”, împrumutate de la trei muzee ruseşti.

„Vor fi returnate înainte de închiderea expoziţiei, pe 27 martie", a spus un purtător de cuvânt al băncii Intesa Sanpaolo care deţine colecţia de la galerie şi alte doua locaţii din Napoli şi Vicenza.

Fundaţia Fendi din Roma şi un alt muzeu din oraşul Udine au primit solicitări similare.

Citit 2064 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2022 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.