Reacţia preşedintelui Zelenski după ce Ucraina a câştigat Eurovision 2022: "Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa"

Reacţia preşedintelui Zelenski după ce Ucraina a câştigat Eurovision 2022: "Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa"
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

„Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa. Anul viitor, Ucraina va găzdui Eurovision! Pentru a treia oară în istoria sa. Și cred - nu ultimul. Vom face tot posibilul ca, într-o zi, să găzduim participanții și oaspeții Eurovision în Mariupolul ucrainean. Liber, liniştit, reconstruit! Glorie Ucrainei!”, este mesajul postat pe Instagram de preşedintele Volodimir Zelenski după ce Kalush Orchestra a câştigat Eurovision Song Contest cu piesa „Stefania”. Şeful statului ucrainean a felicitat artiştii, mulţumind atât Kalush Orchestra, cât şi tuturor celor i-au votat!

Reamintim, Ucraina a câştigat Eurovision, la Torino, datorită votului masiv al publicului. În urma punctajelor acordate de juriile ţărilor participante la Eurovision, Ucraina era pe locul al patrulea, cu 192 de puncte, dar voturile fanilor, convertite în 439 de puncte, au propulsat-o în fruntea clasamentului cu 631 de puncte.

În mod normal, țara care câștigă Eurovisionul trebuie să găzduiască ediția viitoare a concursului. Iar Ucraina a mai găzduit Eurovisionul de două ori: în 2005, datorită Ruslanei care a câştigat cu piesa „Wild Dances” şi în 2017, datorită Jamalei, care a cucerit trofeul cu piesa „1944”.    

Cine este "Stefania"

Trupa Kalush Orchestra a fost selectată să reprezinte Ucraina la Eurovision cu doar câteva zile înainte de invazia rusă: „Când a început războiul, eram la un concert în oraşul Dniepro. Ne întorceam către Kiev şi am auzit exploziile. Familia mea e în Ucraina, la Kalus, în regiunea Ivano-Frankivsk. E dificil să spui că sunt în siguranţă, sunt multe alarme aeriene, de mai multe ori pe zi, cad rachete în diverse locuri, e greu de spus că cineva poate fi în siguranţă acolo deocamdată”, a declarat Oleg Psyuk, solistul trupei Kalush Orchestra. Trupa poartă numele orașului său natal.

Din cauza războiului, trupa nu a avut cum să repete acasă pentru Eurovision 2022, aşa că prima repetiţie a avut-o abia la Torino, după cum au relatat Ştirile TVR. De altfel, artiştii având vârsta de recrutare în război, au beneficiat de o dispensă provizorie emisă de guvernul de la Kiev.

„Un membru al grupului s-a alăturat apărării teritoriale a Kievului în a treia zi de război. Suntem foarte îngrijorați pentru el, sperăm să-l găsim sănătos când ne întoarcem”, a declarat Oleg pentru AFP.

Despre „Stefania”, piesa care a câştigat Eurovision, solistul a mărturisit că a fost scrisă cu dedicaţie pentru mama lui, cu mult timp înaintea războiului, însă versurile rezonează puternic cu evenimentele actuale: „Întotdeauna voi găsi drumul spre casă chiar și dacă toate drumurile sunt distruse”.

Pe scena marii finale Eurovision de la Torino, la finalul interpretării, ucrainenii au făcut un apel, pentru Mariupol și pentru salvarea Azovstal, aflată sub asediul forțelor ruse: „Vă rugăm să ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”.

Rusia a fost exclusă din competiția Eurovision 2022 din cauza invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina, în 24 februarie.

Citit 2718 ori Ultima modificare Marți, 17 Mai 2022 14:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.