Turnul Eiffel, adus de la Paris în Valea Țiglinei

Turnul Eiffel, adus de la Paris în Valea Țiglinei
Poftim, cultură: Eiffel, în Parcul Cloșca!
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Ne pleacă unele creiere, dar măcar nu se întorc cu mâna goală. E concluzia pertinentă după ultimele întâmplări din municipiul Galați. Parcul Cloșca are un oaspete de seamă: e din oțel, vorbește doar franceza și sperăm să nu vrea înapoi, la el acasă.

Șocul dimineții

Gălățenii s-au trezit mai târziu ieri-dimineață, nu pentru că le-ar fi amorțit deșteptătorul sau că le-a turnat cineva nechezol pe post de cafea. Le-au trebuit ore întregi să se dezmeticească în momentul în care au plecat spre serviciu, care-ncontro. În jurul orei 8,00, un blocaj nemaiîntâlnit s-a format în Valea Țiglinei, în dreptul Parcului Cloșca, de unde răsărea fix Turnul Eiffel din inima Parisului.

"Ne-am speriat, am zis că a venit Apocalipsa ori extratereștrii, ce mama naibii!", ne-au declarat câțiva trecători înspăimântați, care rămăseseră fără baterie la telefon. "Cum să nu pozezi, să nu faci filmulețe? Eiffel-ul din Paris, la Galați, așa ceva?"

Invidia brăileanului

Pagina de Pamflet a "Vieții libere" a deplasat carul de reportaj în zonă și a imortalizat ipostaza care te lasă fără grai: vizavi de blocurile Privilege tronează fabulosul obiectiv parizian. "E unu la unu, e ăla originalu', că anul trecut am fost și noi să vizităm un mall din capitala Franței și am trecut și pe la turnu' ăsta, că ne-a bătut copilul la cap", și-a dat cu părerea un brăilean aflat în trecere prin orașul nostru. I-am citit invidia pe chip, părea să spună că, după McDonald's, municipiul vecin va avea schelet de oțel ca la mama lui abia la câțiva ani după Galați. Dacă va avea. Uluială, poze, dar ce se întâmplă, totuși? Primăria și Prefectura nu știau nimic, informațiile au venit destul de greu.

Răzbunarea băieților noștri

Se pare că traficul nemilos de la ieșirea din reședința de județ nu fusese îngreunat de lucrările drumarilor, așa cum ni s-a comunicat oficial. De pe contrasens, fără să le vedem, din cauza unei vopsele reflectorizante, circulau câteva TIR-uri venite direct din Hexagon cu bucățile impozantului turn care măsoară 300 de metri. "Am crezut că băieții vor duce aceste mormane la fier vechi, că n-aveau acte asupra lor, dar i-am lăsat să treacă", ne-au explicat polițiștii vamali. Turnul a fost furat de o familie de gălățeni care muncea în Franța și nu mai văzuse salariul de câteva luni bune. "Ne-am revanșat și noi, am profitat că sunt alte știri în atenția publicului și am dat lovitura", s-au justificat ei.

Napoleon-În-Bună-Parte

Pamflet în versuri

Invitaţie la Fugă de Submarin Cosorescu

Haide, simte-te, tuleşte-o,/ grosolanule de vază,

năclăitule în troacă,/ pezevenghiule din frunte,

eşti mai galben ca... lămâia,/ cred că ai făcut gălbează

de atâta bunăstare,/ somn... şi multe... şi mărunte!

Haide, valea, şterge-o grabnic.../ ai furat fără oprire,

ai furat cu lăcomie/ - tu nu ştii decât să-ţi numeri

făloşenia şi-averea,/ eşti murdar de preamărire,

fugi la naiba, până-ţi cade/ hâdul-golul de pe umeri!

I-ai furat pâinea şi sarea/ cestei ţări îndurerate

căci s-au băjenit copiii/ săi de mârşăvia-ţi care

otrăveşte trup şi suflet/ şi pământ şi aer... toate

cele bune şi frumoase-n/ vremuri cu Ştefan cel Mare

şi cu Vlad cel Ţepeş: trebnici/ la salvarea cestei naţii

de sub colcăirea voastră/ prin fotolii şi palate!

Haide, tule-o, mangafao,/ secăturo... ia-ţi gealaţii

şi fugiţi la dracu-n praznic,/ lepre... dezarticulate!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Plantat lângă rozătoarele noastre

* Băieți fini, cu ani buni trăiți în suburbiile Parisului, gălățenii care ne-au pricopsit cu ditamai muntele metalic în groapa Țiglinei, mărturisesc că luaseră în calcul și alte zone pentru plasarea "trofeului". Au ales în cele din urmă Parcul Cloșca, au și motiv întemeiat. "Oameni buni, la Eiffel, în Paris, colcăie șobolanii, de fapt, colcăiau, că le-am luat jucăria, și am zis să nu înstrăinăm de tot această operă arhitecturală. Aici, în Cloșca, sunt șobolani exact ca la Paris, s-ar putea turna la noi <Ratatouille 2>, dacă știți cumva filmul ăla animat", sunt de părere făptașii.

* Ciudat este că, prin gestul lor, concitadinii i-au dat peste mână primarului Ionuț Pucheanu, care afirma recent la o emisiune locală de televiziune că turnul TV trebuie transformat în atracție turistică. Ce va face acum? Are și Eiffel-ul pe cap, i se schimbă prioritățile. Numai griji pe capul edilului-șef al municipiului.

* Acum zece ani, doi bărbați din Dobrogea fugeau din Olanda cu tablouri în valoare de 18 milioane de euro. Cineva trebuia să-i depășească, iar posesorii buletinelor de Galați merită respectul comunității. Chiar așa, suntem de Cartea Recordurilor.

Horia, Cloșca și Țiglina

Vine Ciumacenco înapoi?

Zilele trecute a avut loc prima ediție a proiectului "Aleși locali pentru o zi", la sediul Primăriei Galați. Evenimentul, care se dorește a deveni de tradiție, este organizat de administrația locală, în colaborare cu Consiliul Județean al Elevilor. Deoarece știrea a fost seacă, nu s-a înțeles mare lucru, iar fostul viceprimar al Galațiului, Nicușor Ciumacenco, a lăsat Clujul pentru a reveni pe plaiurile natale. "N-am ieșit primar nici în 2012, nici în 2016. Am crezut că proiectul e pentru mine, ca o reabilitare, așa", ne-a declarat fostul vice.

Nicușor de la Galați

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 22571 ori Ultima modificare Marți, 14 Iunie 2022 22:53