Numai răsăritul soarelui e gratuit la mare

Numai răsăritul soarelui e gratuit la mare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ghid de preţuri pe litoral * Ave Caesar, maneliştii te salutant! *

„La Mamaia bate briza, aici nu se simte criza!”, e maneaua-hit cântată la Casa Apulum din Satul de Vacanţă. Ave Caesar, maneliştii te salutant!

Despre Mamaia s-a spus că este cea mai scumpă dintre staţiunile de pe litoral, dar şi cea mai frumoasă. Dacă în vacanţă ajungeţi pe litoralul românesc, vă oferim un ghid al preţurilor, pentru a fi pregătiţi psihologic pentru pârjol sau relaxare fiscală în alte staţiuni.

Preţurile sunt adesea mai mari în weekend. Ca regulă generală, tot ce e interesant, gustos, frumos, atractiv, ori amuzant vă va scoate din buzunar minim 10 lei de persoană.

Inspiraţi adânc, expiraţi!

Răsăritul soarelui este gratis! Unic, spectaculos, cu nori sau fără, răsăritul are în fiecare zi zeci de spectatori de toate vârstele: copii somnoroşi, îndrăgostiţi romantici, părinţi grijulii sau bunici nostalgici care, fie se plimbă de-a lungul plajei, fie profită de sutele de şezlonguri.

Pe lângă priveliştea soarelui ieşind din mare, aveţi asigurată şi porţia de sănătate graţie aerosolilor.

Gratuită e şi joaca pe malul mării, în nisip sau în apă. Şi tot gratis este şi statul pe cearşaf/saltea/prosop/rogojină pe nisip... dacă aveţi unde! În puzderia de şezlonguri care ocupă plaja de-a lungul Telegondolei e greu să găseşti un petec de nisip.

Probabil că la anul şezlongurile vor fi puse supraetajat... să încapă mai multe. Pe degeaba sunt şi focurile de artificii de sâmbătă/duminică noaptea de pe plajă, de care vă puteţi bucura graţie nunţilor de pe litoral.

Gratuit, sau aproape gratuit este şi spectacolul „indienilor” din Peru, care între două poze şi trei dansuri vă invită să le daţi măcar un leu. Gratuite sunt show-urile oferite la vreun eveniment comercial, cultural... dacă aveţi noroc să prindeţi.

Eu am avut bafta să-i văd şi ascult pe Raoul şi Mirabela Dauer (FOTO 5). Manelele sunt pe gratis şi urlă din fiecare locşor în care nu urlă muzica de club. Dacă preferaţi Mamaia civilizată, curată şi fără manele, plimbaţi-vă în zona Vega.

Ce poţi să faci cu un leu?

Îţi iei un covrig fierbinte cu susan, mac, sare sau caramel sau o îngheţată sau intri la wc pe plajă. Tot cu un leu te relaxezi un minut în fotoliul de masaj Shiatsu.

Cu un leu şi jumătate îţi iei un mic cu o linguriţă de muştar. Poţi să încerci şi micul de 65 de bani, dar e oribil! Cu 2 lei ronţăi o ditamai punga de pufuleţi sau un porumb fiert, dai gata suta de grame de varză călită ori îţi afli viitorul şi temperamentul sexual de la automatul care îţi ghiceşte-n palmă.

Rezultatul e tot varză. Cu 2,5, 3 sau 3,5 lei, papi o plăcintă dobrogeană bună sau proastă. Trei lei costă biletul de minicar sau o călătorie cu autobuzul „cu etaj”.

Cu 4 lei primeşti la alegere: un porumb copt, un trigon cu caşcaval, un megacorn cu ciocolată, o piramidă cu brânză şi stafide sau o bere pe plajă.

Cu 5 lei oferta se diversifică

„Căpitanul Burtă Mare, vă invită la plimbare/ o plimbare în largul mării cu iola/ să vedeţi telegondola/ grăbiţi pasul să nu pierdeţi vasul” dacă aveţi 5 lei de persoană.

Tot cu 5 lei îl daţi pe cel mic într-un carusel sau îl lăsaţi să ţopăie trei minute pe trambulină. Sau îi luaţi un balon modelat de la zecile de clovni care cutreieră Mamaia.

10 lei - bancnota de schimb

Cam tot ce vă face cu ochiul la Mamaia vă cere 10 lei la schimb. Plimbarea cu telegondola e 10 lei de persoană. Trei minute în instalaţiile de distracţie care vă învârtesc, răsucesc, ameţesc, costă în medie 10 lei, dacă nu sar la 12 - 15 lei!

Cu 10 lei primiţi cel mai ieftin meniu de prânz pentru o persoană, iar cu 15 lei unul rezonabil ca preţ şi gust sau o pizza cu gust de pizza. Poneii plimbaţi nonstop prin soare sau ploaie, pe faleză sau în Satul de Vacanţă, pot fi călăriţi de copii cu 10 lei!

O pălărie de pirat sau o şapcă de căpitan de vas costă 10-15 lei. Cu 10 lei vă îndulciţi cu un colac secuiesc ori cu două clătite delicioase sau o megaporţie de gogoşi americane cu topping sau un „sombrero” - un soi de aluat prăjit cu sosuri dulci sau picante, specific mexican, ori o porţie de nachos.

Cu 10 lei vă luaţi un tricou, rochiţă sau pantaloni scurţi de la magazinele cu preţuri fixe. Tot 10 lei e un colac gonflabil - dacă nu v-aţi luat de acasă - sau cea mai ieftină cremă hidratantă.

Zece lei costă o scoică de pe la alte mări, o „piatră de baie” ori un pet cu nămol (?) vândute pe plajă. Mai vreţi? Şezlongul costă 15 lei de persoană în weekend şi 10 în cursul săptămânii. Vreţi umbrelă, mai scoateţi 5 lei! Asta doar în Mamaia!

Citit 1036 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.