Adio, Cerbul de Aur, adio, Callatis!

Adio, Cerbul de Aur, adio, Callatis!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nici Mamaia nu se simte prea bine *

Din Festivalul „Cerbul de Aur” a rămas, anul acesta, doar amintirea. Festivalul Callatis s-a convertit în Festivalul Mangalia, dar nu îl vom putea vedea pe micul ecran al televiziunii publice.

În ceea ce priveşte Festivalul Mamaia, care anul acesta trebuia să împlinească 40 de ani de muzică uşoară românească, înscrierile în concurs încep astăzi, dar nimeni nu ştie cu certitudine dacă va avea sau nu loc.

Deşi TVR nu a anunţat oficial că Festivalul Internaţional de la Braşov nu se mai organizează, pe la colţuri şi prin presa locală au apărut deja informaţii că în această toamnă nu vom mai avea parte de spectacolele tradiţionale din Piaţa Sfatului.

Până la jumătatea anului, „Cerbul de Aur” părea a fi unul dintre cele mai importante evenimente ale începutului toamnei, fiind programat să înceapă din 3 septembrie.

În iunie, însă, conducerea Televiziunii publice a decis să suspende înscrierile în concurs, Comitetul Director considerând că este de competenţa noului Consiliu de Administraţie să decidă dacă Cerbul de Aur 2010 se mai poate organiza în bune condiţii.

Nu a fost prins în buget!

Pentru a afla dacă în acest an vom avea sau nu Cerb, l-am întrebat pe social-democratul Claudiu Brînzan, membru în Consiliul de Administraţie al TVR. Claudiu Brînzan ne-a declarat că la prima şedinţă a CA al TVR, din 21 iulie, s-a descoperit că, în realitate, Festivalul de la Braşov nu a fost prins în bugetul acestui an, şi în consecinţă nu există bani pentru a-l organiza:

„Bugetul TVR a fost aprobat la începutul anului, de către Parlament, şi nu mai poate fi modificat. Cum nu au fost prinse fonduri pentru organizarea «Cerbului de Aur», festivalul nu se poate organiza. La ediţiile trecute, foarte mulţi sponsori au contribuit la buna desfăşurare a Festivalului, dar în această perioadă de criză nici firmele nu dispun de bani pentru aşa ceva. Colateral, criza a lovit şi într-un alt festival de tradiţie al verii, Callatis”, ne-a declarat Claudiu Brînzan.

Autorităţile de la mare au găsit totuşi o soluţie şi vor organiza în primă ediţie Festivalul Mangalia, la care artiştii au acceptat să cânte fără a fi remuneraţi. Din păcate, după cum am aflat de la gălăţeanul membru în CA al TVR, televiziunea publică nu va fi partener al manifestării şi în consecinţă nu va transmite nimic de la Festivalul Mangalia.

Veştile proaste nu se opresc aici. „Organizarea Festivalului Mamaia este sub semnul întrebării. Situaţia economico-financiară a TVR este dramatică, sunt pierderi de 10 milioane de euro”, ne-a spus Claudiu Brînzan.

Şi totuşi TVR a reuşit să găsească o soluţie pentru a ne oferi puţin spectacol de calitate: „Ce am reuşit în penuria de bani este să ne implicăm în evenimentul din oraşul vecin, de la Brăila. Festivalul Internaţional de Interpretare „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” va beneficia de o prezentare de aproape o oră pe TVR 2 şi TVR 3”, ne-a declarat Claudiu Brînzan.

În aceste condiţii de declin financiar l-am întrebat dacă publicitatea în plus, obţinută graţie ratingului crescut, nu ar fi o soluţie de amortizare a crizei. Potrivit membrului gălăţean al CA al TVR, televiziunea publică are alte reguli privind difuzarea spoturilor publicitare şi un număr de minute mult mai mic alocat reclamei decât celelalte televiziuni private.

Să sperăm că măcar anul viitor „Cerbul de Aur” se va întoarce în casele românilor şi nu va rămâne doar un trofeu al lui „a fost odată”…

Citit 1163 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.