Povestea lui „Papillon”, realitate sau ficțiune?

Povestea lui „Papillon”, realitate sau ficțiune?
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
Henri Charrière a fost un scriitor francez, condamnat pentru crimă de către justiția franceză și încarcerat în 1933 în St. Laurent du Maroni, o colonie pentru muncă silnică din Guyana Franceză. În 1969, a publicat în Venezuela, unde se refugiase, celebrul roman "Papillon", povestea încarcerării și a evadării sale. În 1970, guvernul francez l-a absolvit de pedeapsă și i-a permis să se reîntoarcă în Franța.

Charrière a susținut tot timpul că "Papillon" e povestea reală a vieții sale. Cercetătorii cred că e, de fapt, o sumă de povești auzite de la alți deținuți. Charrière a negat toată viața crima pentru care a fost condamnat deși a recunoscut că a comis diverse alte ilegalități înainte de încarcerarea sa. A murit în libertate, la Madrid, în 1973.

În 2005, Charles Brunier, în vârstă de 104 ani, a relatat unui ziar francez că romanul "Papillon" este, în realitate, povestea vieții lui și că el l-a inspirat pe Charrière. Brunier a fost închis în aceeași colonie penală ca și Charrière, în aceeași perioadă. Și el avea tatuat... un fluture...

Sz.E.Kely

Citit 2264 ori Ultima modificare Joi, 18 Ianuarie 2024 02:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.