1. Grecii şi romanii antici au fost primii care au luat foarte în serios prepararea brânzei, aducând procesul la stadiul de artă. În casele romanilor exista o bucătărie specială dedicată acestei activităţi. Ei au inventat numeroase procese de afumare şi aromare a brânzeturilor şi le-au transmis mai departe, din generaţie în generaţie.
2. Dovada că brânza este produsă încă din cele mai vechi timpuri stă inscripţionată pe pereţii mormintelor egiptene. Se pare că, în acele timpuri, brânza era foarte sărată şi avea o textură asemănătoare cu aceea a brânzei feta din zilele noastre.
3. În anul 2003, fiecare persoană din Grecia a consumat, în medie, 27 de kilograme de brânză.
4. Cea mai scumpă brânză se găseşte în Suedia şi este produsă din laptele dat de trei elani diferiţi (Gullan, Haelga şi Juna), care sunt îmblânziţi şi cresc într-o fermă mică din Bjursholm. Elanii sunt mulşi doar în anumite perioade ale anului.
5. Cea mai populară brânză din lume este brânza Cheddar, originară dintr-o zonă cu acelaşi nume din Marea Britanie. Brânza Cheddar a fost produsă pentru prima dată în secolul al XVI-lea.