Ingrediente: 500 g lapte praf minim 26% grăsime, 200 grame unt cu 80% grăsime, 500 g zahăr, 200 mililitri apă, 2 lingurițe esență de rom, 4 linguri cu vârf de cacao.
Preparare: Într-o oală se amestecă apa și zahărul și se pun la fiert la foc potrivit. În momentul când zahărul este dizolvat, lăsăm să fiarbă fix 10 minute, apoi adăugăm tot untul și amestecăm până se dizolvă. Adăugăm laptele praf împreună cu cacaua și amestecăm repede pentru a nu se întări prea tare compoziția. Punem esența de rom și, opțional, alune întregi de pădure, miez de nucă, stafide, chiar și merișoare. Turnăm ciocolata într-o tavă în care se pune hârtie de copt sau folie alimentară și nivelăm. Se pune ciocolata la răcit, nu în frigider, ci în cămară, apoi, când s-a răcit și s-a întărit, o putem băga în frigider. Se taie ciocolata rece cu un cuțit bine ascuțit.
Laptele praf e foarte important. Atenție, cel pentru bebeluși nu e bun la ciocolata de casă! Se recomandă cel clasic. Siropul de zahăr pentru ciocolata de casă se fierbe încet, la foc mic, până se "leagă", dar nu foarte tare (zahărul nu trebuie să se caramelizeze). Untul trebuie să fie proaspăt.