Oameni de seamă. Ray Bradbury, un vizionar al literaturii contemporane

Oameni de seamă. Ray Bradbury, un vizionar al literaturii contemporane
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ray Bradbury, unul dintre cei mai mari vizionari ai literaturii contemporane, s-a născut pe 22 august 1920, în orășelul Waukegan, din statul american Illinois.

După absolvirea liceului, în 1937, a participat la activitățile unui club SF, care a editat, în 1939, "Futuria Fantasia", în care tânărul Bradbury a publicat o povestire scrisă în colaborare cu Henry Hesse. În anul 1940, a apărut prima sa povestire.

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a dedică exclusiv scrisului, publicând în "The New Yorker", "Esquire", "American Mercury", "Harper’s", "Epoch", "Coronet" sau "The Reports". Povestirile sale au fost ulterior adunate în volume care l-au ajutat să devină faimos: "Omul invizibil", "Carnavalul întunecat", "Cronici marțiene", "Tărâmul lui octombrie", "Fahrenheit 451" ș.a.

Ray Bradbury a scris și dramaturgie: "Cafeneaua irlandeză", "Vinul"; scenarii de film: "Moby Dick", "Visătorii". A făcut şi adaptări din lucrările sale pentru teatru, musical sau operetă.

Stilul său narativ l-a impus în întreaga lume, fiind recunoscut și elogiat de critică drept un maestru al genului scurt.

A decedat pe 5 iunie 2012, la Los Angeles.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

 

Citit 517 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2023 11:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.