Edificii culturale. Inaugurarea Muzeului de Artă Modernă din Bilbao

Edificii culturale. Inaugurarea Muzeului de Artă Modernă din Bilbao
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pe 19 octombrie 1997, regele Spaniei, Juan Carlos, a inaugurat, la Bilbao, Muzeul de Artă Modernă, prezentat ca primul mare muzeu al secolului

Muzeul din Bilbao este unul dintre cele cinci muzee ale Fundaţiei "Solomon R. Guggenheim". Este probabil cea mai uşor de recunoscut construcţie din Bilbao, fiind una dintre dovezile că ştiinţa se poate îmbina perfect cu arhitectura.

Muzeul a fost proiectat de Frank Gehry, unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi din lume, într-o manieră "tipic" deconstructivă. A fost conceput să reprezinte unul din elementele centrale ale procesiunii de reînnoire urbană şi relansare culturală a oraşului Bilbao. Aproape imediat după deschidere, a devenit o atracţie turistică importantă şi a fost acreditat cu promovarea aproape instantanee a oraşului din Ţara Bascilor pe plan mondial. Practic, muzeul a pus oraşul Bilbao pe hartă.

Primii paşi pentru construcţia edificiului au fost făcuţi în 1991, când Fundaţia "Guggenheim" şi ministrul Culturii din Ţara Bascilor au dat startul "operaţiunii". În 1994, au început lucrările, iar în octombrie 1997, acestea au fost finalizate.

Muzeul este printre cele mai proeminente şi spectaculoase clădiri din lume în stil deconstructiv, ca majoritatea clădirilor proiectate de Gehry. Structura este alcătuită din linii de contur sculptate radical, în stil organic. Muzeul nu are nici măcar o latură sau suprafaţă dreaptă în înteaga clădire. O parte a construcţiei este traversată de o autostradă elevată şi o porţiune importantă a edificiului este acoperită cu paneluri din titan, dând întregii construcţii o aparenţă metalică şi modernă.

Fiind construit într-un oraş portuar, muzeul a fost proiectat astfel încât să semene cu un vapor. Panelurile de titan, care reflectă puternic lumina, seamănă cu forma unui peşte. În planificarea construcţiei, a fost utilizată multă tehnologie modernă. Au fost folosite vizualizări computerizate, tehnologie care i-a ajutat pe constructori să producă un bloc funcţional şi estetic armonios, considerat o minune arhitecturală. În timpul construcţiei, panelurile de piatră folosite ca bază ale suprafeţelor acoperite cu titan au fost tăiate cu ajutorul unui laser. Sticla, folosită pentru a proteja lucrările expuse de căldura soarelui şi de radiaţii, dă transparenţă şi luminozitate muzeului.

Expoziţiile din muzeu se schimbă frecvent. Întrucât majoritatea pieselor de artă expuse sunt din secolul al XX-lea, picturile şi sculpturile tradiţionale sunt de multe ori în minoritate în comparaţie cu instalaţiile moderne şi obiectele de artă electronică.

Mulţi vizitatori ai muzeului, mai ales cei din lumea artelor, susţin că aparenţa spectaculoasă a edificiului eclipsează colecţia artistică, care nu este în mod special unică sau de interes deosebit.

Citit 548 ori Ultima modificare Joi, 19 Octombrie 2023 13:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.