Tratatul de la Versailles, sfârșitul oficial al Primului Război Mondial

Tratatul de la Versailles, sfârșitul oficial al Primului Război Mondial
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Tratatul de la Versailles, semnat în anul 1919, a rezultat după şase luni de negocieri, purtate la Conferința de Pace de la Paris. A dus la încheierea oficială a Primului Război Mondial, purtat între forțele Aliaților (Franța, Anglia, SUA, Italia, Japonia, Polonia, România, Serbia, Cehoslovacia) și cele ale Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria).

Tratatul a fost semnat după armistițiul din 11 noiembrie 1918, care a pus capăt luptelor. Reprezentanții noului guvern german au fost obligați de către învingători să semneze acest tratat, iar ministrul de Externe Hermann Müller l-a parafat pe 28 iunie 1919. Tratatul a fost ratificat de Liga Națiunilor pe 10 ianuarie 1920.

Tratatul stipula ca Germania să-și asume completa responsabilitate pentru declanșarea războiului și să plătească mari compensații (reparații de război) trupelor aliate. Germania pierdea teritorii în favoarea țărilor vecine, suferea o severă limitare a forțelor militare și a fost deposedată de coloniile sale africane și cele de dincolo de Ocean.

În Germania, tratatul a cauzat un șoc, resimțit, deseori, ca o traumă sau un complex anti-Versailles, care, în cele din urmă, a contribuit la colapsul Republicii de la Weimar, în 1933, și la accederea lui Adolf Hitler la putere.

Tratatul prevedea crearea Ligii Națiunilor, un țel important pentru președintele american Woodrow Wilson. Liga Națiunilor avea să arbitreze conflictele dintre națiuni înainte ca ele să fi ajuns la război. Nu toate cele "14 puncte" ale președintelui Wilson au fost realizate, spre exasperarea atât a germanilor, cât și a SUA. Cu alte cuvinte, principiul naționalităților s-a aplicat inconsecvent, doar atunci când le convenea Aliaților victorioși.

În cazul unor teritorii locuite în majoritate de populație germană s-a aplicat principiul istoric, nu cel național.

Satisfacerea revendicărilor din partea Franței a fost obiectivul principal în acest tratat. Alte prevederi includeau cedarea unor colonii aflate sub dominație germană (Togo, Camerun, Namibia, Burundi și Rwanda) și pierderea unor teritorii anexate sau cucerite de către Germania în trecutul recent: Alsacia-Lorena a fost redată Franței, nordul Schleswigului a fost redat Danemarcei, majoritatea teritoriului din Marea Poloniei și estul regiunii Pomerania au fost redate Poloniei etc.

Citit 548 ori Ultima modificare Marți, 09 Ianuarie 2024 12:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.