Ce și cum să mâncăm de Crăciun ca să nu ne îngrășăm

Ce și cum să mâncăm de Crăciun ca să nu ne îngrășăm
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

​Sărbătorile aduc, în cele mai multe familii, și mese copioase. Este însă posibil, în aceste zile, să mâncăm tot ce este tradițional de pus pe masă în această perioadă dar, în același timp, să nu facem excese și să nu ne îngrășăm? Nutriționiștii spun că da și vin în acest sens cu o serie de trucuri.

1. Poți mânca de toate, dar nu la aceeași masă

În cazul persoanelor care au ținut post, acestea ar trebui să înceapă treptat, cu cantități mai mici de proteine de natură animală, mai ales dacă vorbim despre carnea de porc. Cum ar trebui să arate concret meniul în aceste zile pentru a nu face excese? „Putem începe dimineața cu un ou, cu un produs lactat, un pic de brânză. Dacă suntem iubitori de carne de porc, putem consuma cantități mici de produse reci, precum tobă, lebăr, dacă sunt făcute în casă. Atunci când acestea sunt făcute în casă este ideal, pentru că în acest caz putem avea control pe ingrediente”, explică Lygia Alexandrescu, nutriționist, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională, citată de Hotnews.

În cazul în care cumpărăm tobă și lebăr din comerț, nutriționistul Lygia Alexandrescu ne recomandă să „ne uităm pe eticheta alimentului, iar descrierea să înceapă cu cuvântul carne, nu cu apă, proteine sau cifre, ci carne. Este foarte important ca acel produs să conțină minimum 80% carne, iar atunci îl putem considera un produs de calitate”.

2. Nu stați la masă de la prânz până seara

„Din punct de vedere al cantității de alimente pe care le gătim, haideți să numărăm câți membri ai familiei suntem și să mai adăugăm două porții, nu mai mult de atât. Pentru că nu putem să gătim pe perioadă mai mai lungă de trei zile, indiferent dacă e cald sau frig afară, mâncarea este tot perisabilă. Chiar dacă este frig afară, tot ce înseamnă produs animal înseamnă risc de contaminare cu diverse bacterii, chiar și în frigiderul nostru.” În ceea ce privește ce mâncăm, Lygia Alexandrescu spune că putem mânca orice în această perioadă, cu condiția divizării pe mai multe mese: „Este Crăciun, putem mânca orice este tradițional, orice ne place. Nu trebuie să rămânem cu frustrarea că nu am mâncat șorici, tobă sau lebăr, salata boeuf, cârnați sau murături. Putem mânca din toate, dar nu pe toate odată.” 

Noi, românii, mergem și în multe vizite în perioada aceasta și inevitabil, tot în jurul meselor ajungem. Cum putem diviza cantitățile de mâncare încât să nu facem excese? ”În prima dimineață de Crăciun mâncăm ce punem pe platou - câteva bucățele reci, de bună calitate, dar cu multe, multe legume. Avem ridiche, avem roșie cherry, avem foaia de salată verde, foaie de spanac etc. Tot ce este închis la culoare, antioxidant prezent acolo, ajută la neutralizarea acidității pe care ne-o dă alimentul din proteină animală. Apoi, hidratarea este foarte importantă. Bem înainte de masă, cu jumătate de oră sau un sfert de oră înainte, ceai sau chiar apă cu lămâie, în așa fel încât să ne pregătim, să facem pârtie, iar colecistul să suporte această avalașă de grăsimi care va urma”, este sfatul Lygiei Alexandrescu.

3. Pâinea nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun, deoarece fibrele ajută la evacuarea toxinelor

Pâinea nu trebuie scoasă de pe masa de Crăciun, iar dacă o scoateți cu gândul de a economisi calorii, faceți o greșeală: „Pâinea trebuie să fie prezentă, undeva 30 de grame de pâine dimineața. Lângă toate aceste bunătăți din carne, pâinea este necesară pentru că vine cu fibre. Alături de legume, ea vine cu fibre și practic mobilizează bolul intestinal și asigură evacuarea corectă a tuturor toxinelor. 

O altă variantă pentru micul dejun ar fi un un bol cu 200-250 de grame de sala de boeuf, cu maioneză făcută în casă, cu carne de bună calitate, fiartă în casă, în așa fel încât să nu fie necesar să mâncăm și aperitiv, și felul 1 și felul 2 la masa principală. 

4. Desertul ar trebui mâncat la o oră după masă

Desertul, cum este cozonacul, este prezent și este firesc să fie prezent, spune Lygia Alexandrescu. Ea ne spune și cum este însă cel mai indicat să mâncăm dulciuri în această perioadă: „Categoric putem mânca dulciuri, însă nu imediat după un mic dejun copios mai radem și o felie de cozonac. Sfatul meu este să ne uităm la ceas, să așteptăm două ore și apoi mâncăm și felia de cozonac.”

După micul dejun, pauză și apoi desert, recomandat este să facem o plimbare, „pentru că acel zahăr are nevoie să fie mobilizat din circuitul sanguin și să intre în celule tocmai pentru a nu crește trigliceridele și glicemia. Vorbim despre o mică plimbare, fără efort maximal - mers pe jos, urcați scări și coborâți scări timp de o jumătate de oră. Organismul ne va mulțumi.” 

5. Cum ar trebui să arate prânzul din ziua de Crăciun

Cum ar trebui să arate un prânz de Crăciun, în așa fel încât să nu fie prea mult? „La început se poate consuma un preparat rece, cum este piftia, care poate fi și de curcan, și de porc. E un concentrat proteic, conține și puțină carne, pe lângă aspic. Se poate începe, la felul 1, și cu o ciorbă tradițională, în loc de aspic. Apoi, ca felul 2, dacă avem sarmale și ne plac, și este firesc să ne placă, mâncăm o porție de sarmale cu mămăliguță și un pic de smântână. Dar ne oprim aici, nu mai mâncăm și friptură. Friptura o lăsăm pe mâine.”

Citit 1258 ori Ultima modificare Marți, 26 Decembrie 2023 11:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.