Cate Blanchett, singura actriță australiană cu două Oscaruri

Cate Blanchett, singura actriță australiană cu două Oscaruri
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cate Blanchett, una dintre cele mai admirate vedete de la Hollywood, a jucat în zece filme nominalizate la Premiile Academiei Americane de Film. În 2005, a primit Oscarul pentru rol secundar în pelicula „Aviatorul” a lui Martin Scorsese, iar în 2014 a câștigat Premiul Oscar pentru rolul principal interpretat în „Blue Jasmine”, regizat de Woody Allen, scrie Film Now.

Născută pe 14 mai 1969 în Melbourne, Cate Blanchett a studiat la Institutul Naţional de Arte Dramatice, pe care l-a absolvit în 1992, potrivit imdb.com. A debutat pe marele ecran în 1997, în „Paradise Road”. Şi tot în acelaşi an, a atras atenţia audienţei cu interpretarea din „Oscar and Lucinda”, alături de Ralph Fiennes.

În 1999, a primit Globul de Aur pentru rolul Reginei Elisabeta I, şi mai târziu, nominalizarea la Oscar la categoria cea mai bună actriţă în rol principal. Au urmat interpretările din „The Gift”, „Bandits”, „The Shipping News” şi „Charlotte Gray”. În 2001, a fost distribuită în trilogia „Stăpânul inelelor”, serie regizată de Peter Jackson, după opera lui J.R.R. Tolkien, unde a înfăţişat-o pe zâna-elf Galadriel.

Succesul i-a fost recunoscut în urma interpretării legendarei Katharine Hepburn în filmul biografic despre Howard Hughes, „Aviatorul” (2004), în regia lui Martin Scorsese. Cate Blanchett a fost distinsă cu Oscar pentru rolul secundar interpretat în această peliculă. Nouă ani mai târziu, i-a fost decernat Oscarul pentru rolul principal interpretat în „Blue Jasmine” (2013), film regizat de Woody Allen.

Site-ul imdb.com a selectat câteva lucruri inedite despre Cate Blanchett. Astfel, ea este singura actriță australiană cu două premii Oscar în palmares. A devenit prima persoană care a portretizat o câștigătoare a Oscarului și a obținut pentru respectiva interpretare, la rândul ei, trofeul Oscar. A acceptat rolul din trilogia „Stăpânul inelelor” doar pentru că și-a dorit întotdeauna să apară într-un film purtând urechi de elf, pe care ulterior le-a și păstrat acasă.

Face parte din grupul select al actrițelor care au câștigat atât Oscarul pentru rol principal, cât și pe cel pentru rol secundar, alături de Maggie Smith, Meryl Streep, Jessica Lange, Helen Hayes și Ingrid Bergman. Personajul negativ pe care l-a interpretat în „Indiana Jones și regatul craniului de cristal” (2008) este răufăcătorul preferat al regizorului Steven Spielberg din respectiva serie.

A acceptat rolul Daisy Fuller în „The Curious Case of Benjamin Button” (2008), după ce Rachel Weisz a refuzat din cauza programului încărcat. A interpretat de trei ori roluri de bărbat: pe Bob Dylan în „I'm Not There” (2007), pe Richard al II-lea, pe scenă cu Sydney Theatre Company, apoi a jucat în ”Manifesto” (2015).

Este unul dintre cele șase staruri (și singura femeie) cu dublă nominalizare la Oscar pentru că a jucat același personaj în două filme separate. Se află pe lista EW a celor mai deștepți 50 de oameni de la Hollywood.

Citit 589 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2024 19:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.