Remember. Max Weber (1864-1920)

Remember. Max Weber (1864-1920)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sociologul și economistul politic german Max Weber s-a născut pe 21 aprilie 1864, la Erfurt, Regatul Prusiei. Este recunoscut pentru teza sa despre "etica protestantă", care leagă protestantismul de capitalism, dar și pentru ideile sale despre birocrație. După ce a studiat la universitățile din Heidelberg și Berlin, a predat dreptul la cea din urmă, apoi s-a orientat spre economie.

Primele sale scrieri se referă la societățile comerciale din Evul Mediu și la istoria agrară a Antichității. Punctul culminant al carierei sale academice timpurii a fost discursul său inaugural la Freiburg (1895), în care a integrat aproximativ cinci ani de studiu asupra muncitorilor agricoli de la est de Elba. De asemenea, a scris eseuri importante despre bursa germană și declinul social al antichității latine. În acești ani a fost activ politic, lucrând cu Uniunea Socială Protestantă de stânga liberală.

În 1894, a fost numit profesor de economie la Universitatea din Freiburg, apoi la cea din Heidelberg. În 1904, a creat revista "Archiv fur Sozialwissenschaften und Sozialpolitik", în care a publicat prima sa lucrare majoră: "Etica protestantă și spiritul capitalismului". Au urmat lucrări importante de sociologie economică, sociologie religioasă, sociologie juridică. A încetat din viață pe 14 iunie 1920, la Munchen

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 271 ori Ultima modificare Joi, 13 Iunie 2024 12:34

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro