Tort buturugă

Tort buturugă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ingrediente: pentru foi: 6 ouă, 120 g zahăr, 20 g făină, 120 g nuci măcinate, un praf de sare, vanilie; pentru cremă: 150 g unt cu minim 80% grăsime, la temperatura camerei, 6 ouă, 100 g nuci, 200 g zahăr, 60 g cacao, un praf de sare, vanilie, 1 lingură ulei.

Preparare: Pentru foaia de ruladă se bat ouăle întregi cu zahărul și cu un praf de sare până se formează o spumă, se adaugă încet făina și nucile măcinate mărunt. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se nivelează. Se coace 12-15 minute la 180 de grade. Foaia se scoate din cuptor, se lasă puțin la răcit și se întoarce cu fața în jos pe un ștergar. Se rulează blatul pe lățime cu ajutorul hârtiei și apoi se învelește în ștergar.

Pentru baza de cremă, se bat ouăle cu zahărul într-un castron metalic care se așează pe baie de aburi (bain marie) și care se încălzește până ce crema se îngroașă un pic. Având în vedere ca ouăle se gătesc la 73°C, compoziția nu trebuie să fiarbă. În final se adaugă și vanilia. Baza aceasta de cremă se împarte în două părți egale: o jumătate se lasă la răcorit până ce ajunge la temperatura camerei, iar restul se reașează scurt pe baia de aburi și se adaugă cacaua cernută. Castronul cu cremă se lasă la răcorit până ce ajunge la temperatura camerei. Se bate untul moale cu mixerul și se adaugă treptat câte o lingură din baza de cacao bine răcorită. Rezultă o cremă fină și delicată. Se păstrează 2 linguri de cremă pentru ornatul capetelor tortului. Se derulează blatul răcorit din șervetul de bucătărie și din hârtie și se unge pe toată suprafața cu crema. Se înfășoară cu grijă și se obține o ruladă. La exterior se unge "tortul buturugă" cu crema de cacao și se trag niște dungi cu dinții unei furculițe, astfel încât să imite scoarța de copac. Capetele tăiate se ung cu crema deschisă la culoare. Cu ajutorul unei scobitori se trasează inelele copacului. Decorul poate fi variat, în funcție de fantezia fiecăruia.

Citit 690 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 August 2024 08:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.