Cozonac de post

Cozonac de post
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ingrediente: toate la temperatura (bucătăriei): 500 de grame de făină tip 000, 40 de grame de drojdie de bere proaspătă, 250-270 ml. de apă minerală carbogazoasă sau suc carbogazos, de culoare galbenă, 80 de ml. de ulei, 100 de grame de zahăr dacă folosiți apă minerală, respectiv 60 de grame de zahăr dacă folosiți suc (are zahăr și sucul, nu e nevoie de mai mult), 1 lingură de esență de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat), coaja rasă de la 1 lămâie,1 praf de sare, umpluturi la alegere,(rahat și paiete de ciocolată neagră)

Preparare: Se cerne făina într-un bol. Se face loc la mijloc, în golul format. Se pune drojdia, jumătate din zahăr și câte puțin suc  sau apă minerală la temperatura camerei (3-4 linguri), amestecând continuu până drojdia se dizolvă. Se așteaptă să crească maiaua, într-un loc ferit de curent, până ce se umflă bine și se umple de bășici (aproximativ 10-15 minute).. Între timp se răstoarnă conținutul bolului în mașina de pâine. Se adaugă restul de suc, uleiul, zahărul, sarea, vanilia și coajă de lămâie. Evident, aluatul de cozonac de post se poate frământă și cu mâna sau cu ajutorul unui mixer planetar. Trebuie să se obțină un aluat nelipicios dar mai degrabă molcuț decât tare, care începe deja să formeze bășicuțe de aer în interior. Aluatul frământat  se așează înăuntru, întorcându-l pe toate părțile să se acopere cu o peliculă fină de ulei și se pune într-un loc călduț, până și-a dublat volumul. Se împarte aluatul în două părți egale. Pe una din părți se presară paietele de ciocolată neagră, pe cealaltă cubulețe de rahat. Se rulează strâns fiecare parte, obținând doi cilindri lungi. Se răsucesc cele două părți între ele, împletindu-le în doi și se așează într-o formă de copt căptușită cu hârtie. În final, cozonacul de post trebuie să fi crescut încât să depășească aproximativ cu 1 cm marginea superioară a formei. Între timp, se pornește cuptorul și se fixează la 200°C.. Am stropit suprafața cozonacului cu puțin suc (din cel folosit și la frământat). Am dat cozonacul la cuptorul preîncins la 200°C, la o înălțime medie. După 10 minute se reduce focul la 180°C și se continuă coacerea încă 30 de minute. În total, de coace cam  40 de minute. Se lasă la răcit cozonacul pe un grătar pentru prăjituri. Din când în când, se mai întoarce de pe o parte pe cealaltă, ca să nu se taseze și încruzească. Se pudrează cu puțin zahăr și se feliază.

 

Citit 326 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024 01:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.