Ciorbă de sfeclă cu spanac și jumări de ou

Ciorbă de sfeclă cu spanac și jumări de ou
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La ciorba bunicii de spanac cu ou, pe care obișnuia să ne-o prepare atunci când eram copii, se adăugă și sfeclă. Se face doar acră, cu lămâie, cu borș sau cu altă metodă de acrire la alegere. Este bună și în diete, este ușoară și efectiv simți cum îți dă un bust de sănătate.

Ingrediente: 1 sfeclă mică, 100-200 grame spanac, 1/2 cană suc de roșii, 1-2 cepe mici sau 1/2 ceapă mare, 6 căței usturoi, 1/2 pătrunjel + 1 legătură mărar, 2 lămâi (zeamă) pentru acrit, 2 ouă, delikat după gust, 2 cartofi mai măricei sau 4 cartofi mici.

Preparare: Răzuim sfecla și o punem la fiert cu delikat, călim și ceapa și o adăugăm și pe ea acolo după ce devine aurie (se poate şi fără călit), pisăm usturoiul în cratiță și verificăm dacă mai trebuie condimente. Lăsăm să fiarbă pentru 20 de minute. Apa va deveni roșie de la sfeclă.

Între timp, curățăm cartofii și îi tăiem cuburi, tăiem și verdeața, ca să o avem pregătită. Dupa 20 de minute, adăugăm cartofii, sucul de roșii și spanacul. Se poate folosi și baby spanac, din care se adaugă cam 3-4 mâini sau jumătate de cutie.

Acum se fac jumările de ou. Pentru acest lucru, se bat ouăle ca la omletă, cu puțină sare, se pun 2-3 linguri de ulei pe care le turnăm în tigaia puțin încinsă. Facem omletă doar că tăiem ouăle în tigaie cu o lingură. Le puteți tăia și mai subțiri.

După ce au fiert și cartofii, putem adăuga oul făcut jumări. Mai lăsăm la fiert pentru încă 10 minute, nu mai mult, și adăugăm zeama de lămaie. Dacă vreți să adăugați mai puțină zeamă, puteți face asta. Ingredientele se pun după propriul gust.

Sfecla roșie, săracă în calorii și bogată în vitamine

Sfecla roșie este un aliment foarte sănătos. Este foarte săracă în calorii și nu conține colesterol. Are o cantitate scăzută de carbohidrați, puține proteine și o cantitate neglijabilă de lipide.

În schimb, este bogată în micronutrienți (vitamine și minerale), cum ar fi acid folic si potasiu, dar și în substanțe biologic active (antioxidanți). De asemenea, are un continut moderat de fibre.

O porţie de 100 g de sfeclă roşie crudă conţine: 43 kcal, 9,5 g carbohidrați, 1,61 g proteine, 0,2 g lipide, 3 g fibre, 109 mcg folat (25% din doza zilnică recomandată).

Citit 229 ori Ultima modificare Marți, 29 Aprilie 2025 21:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.