Dulceața din coji de pepene verde este extrem de ieftină și de simplu de realizat.
Ingrediente. 3 kg coji de pepene verde curățate, 3 kg zahăr, 1,5 l apă, 1 baton de vanilie (sau 3-4 plicuri de zahăr vanilat), zeama de la 3 lămâi.
Preparere. Se scoate miezul cu grijă, astfel încât să mai rămână un pic de miez roșu pe coajă. Se taie în sferturi și se curăță coaja verde de la exterior. Se prepară siropul. Se pun pe foc 1,5 litri de apă și tot zahărul. Se adăugă vanilia și lămâia. Zeama de lămâie are rolul de a păstra culoarea vie a fructelor și de a preveni cristalizarea siropului. Lăsăm siropul să fiarbă până la 105 grade. Siropul trebuie să fie mai gros deoarece cubulețele de coajă sunt mai mici și fierb mai repede. Peste siropul scăzut adăugăm cojile de pepene și lăsăm totul să fiarbă 5 minute. Oprim focul și acoperim oala cu un ștergar de bucătărie ud. Punem oala din nou pe foc și lăsăm dulceața la fiert până ajunge din nou la 105 grade. Până la 105 grade, lubenița are o culoare mai portocalie, iar la această temperatură se înroșește brusc. Acesta este semnul că dulceața este gata. Se lăsă la răcorit vreo 20 de minute. Apoi se pune în borcane sterilizate. Atenţie, dulceața nu trebuie să fie fierbinte când se pune în borcane!