Când spui lasagna, spui straturi generoase pline de savoare și culoare, spui gust și aromă, spui... poftă bună!
Lasagna cu carne este un clasic al bucătăriei italiene, cu straturi bogate de paste, sos de carne aromat și brânză topită delicioasă. Lasagna cu carne este alegerea perfectă pentru o cină specială sau o masă de familie confortabilă.
Ingrediente: pentru sosul cu carne: 600 grame de carne tocată amestec, 1 ceapă, 1 morcov, 1/2 ardei galben, 250 grame de roșii decojite, 2 linguri de pastă de tomate, 3 linguri de ulei, sare, piper, 3 crenguțe de pătrunjel verde, 3-4 crenguțe de mărar verde; pentru sosul bechamel: 50 grame de unt, 50 grame de făină, 600 ml de lapte, sare, piper, 1 linguriță rasă de oregano uscat; mai avem nevoie de: 9 foi de lasagna, 150 grame de caşcaval, 1 linguriță de unt.
Prepararea sosului de carne. Curățăm ceapa, o tocăm, morcovul îl decojim și îl dam pe răzătoare. Ardeiul galben îl facem cubulețe mici, roșiile le tocăm mărunt. Într-o tigaie încingem uleiul, punem ceapa, ardeiul, morcovul și le înnăbușim 3-4 minute. Încorporăm carnea tocată, amestecăm bine să nu se facă cocoloaşe si turnăm o cană cu apă. Lăsăm să fiarbă cam 10 minute, punem roșiile, condimentăm cu sare si piper. Când a scăzut zeama, adăugăm pasta de tomate, mai lasam 2 minute pe foc apoi tragem tigaia deoparte. Patrunjelul și mărarul verde le spălăm și le tocăm mărunt, apoi le punem peste carne și amestecăm.
Prepararea sosului bechamel. Într-un vas cu fundul mai gros, topim untul, adăugăm făina și amestecăm bine. Începem să turnăm laptele, amestecăm continuu cu telul, lăsăm să fiarbă până se îngroasă. La final, condimentăm cu sare, piper si oregano.
Ungem un vas termorezistent cu unt, turnăm un strat de sos bechamel și asezăm primele foi de lasagna (3 în acest caz). Punem jumătate din amestecul de carne, iar sos bechamel, foi de lasagna, sos de carne, foi lasagna și deasupra restul de bechamel. Dăm cașcavalul pe răzătoarea cu ochiuri mari şi îl presărăm deasupra.
Încingem cuptorul, reglăm o temperatură potrivită și introducem vasul. Verificăm din când în când preparatul și când deasupra este rumenit înseamnă că este gata. Cam în 50-55 de minute se face. Scoatem lasagna din cuptor, lăsăm puțin să se răcorească și servim!
Sfaturi de la specialiști
Pentru o lasagna reușită, este important să folosești un sos bogat pentru umplutură, un sos bechamel cremos, să nu depășești cantitatea de paste (sunt suficiente foi) și să o lași la cuptor suficient timp pentru a se rumeni frumos, dar nu prea mult, ca să nu se usuce.
Un sos de carne sau legume bine gătit, cu roșii, ceapă, morcov și țelină, este esențial. Poți adăuga ingrediente precum șuncă sau ciuperci, pentru un plus de gust. Fii generos cu umplutura!
Pentru consistența potrivită, amestecă făină cu lapte și gătește până ajunge la o consistență groasă, cremoasă și încorporează brânză rasă pentru un gust mai bogat.
La asamblare, nu exagera cu pastele, nu ai nevoie de foarte multe straturi de foi de lasagna. Începe cu un strat subțire! Pune un strat de sos la baza tăvii înainte de a începe să așezi pastele. Alternează straturile, așază un strat de foi de lasagna, urmat de un strat de umplutură și apoi de sos bechamel. Repetă procedeul!