Ardeii iuți murați sunt cel mai simplu tip de murături. Se prepară complet la rece, fără nicio bătaie de cap în afară de a alege ardei iuți foarte sănătoși. De regulă, ardeii iuți muraţi nu fac nici floare, nici nu fermentează, nici nu se înmoaie, datorită iuțelii lor naturale.
Se pot alege, pentru această rețetă, toate soiurile de ardei iuți, însă sunt recomandați cei micuți și subțirei, verzi sau roșii. Cei mai consumați sunt ardeii iuți bulgărești „chorbadjiski”, pentru că iuțeala lor e ceva mai blândă decât a soiurilor mai „nervoase” autohtone.
Ingrediente: Ardei iuți, apă rece (plată) - 1/2 din volumul borcanelor deja umplute cu ardei, oțet de 9 grade - 1/2 din volumul borcanelor deja umplute cu ardei, câte o linguriță de miere de albine sau o lingură rasă de zahăr la fiecare 100 ml de lichid, câte 1/2 linguriță de sare pentru murături la 200 ml de lichid.
Preparare: Ardeii iuți se spală și se aleg doar cei perfect sănătoși. Se aranjează în borcan, pe înălțimea borcanului, încercând să se utilizeze, pe cât posibil, cât mai mult din volumul disponibil. Pentru a determina exact necesarul de lichid se umplu borcanele cu ardei cu apă rece, curată, apoi apa se scurge într-un recipient gradat. Jumătate din apă se scurge și se înlocuiește cu aceeași cantitate de oțet. Se adaugă câte o linguriță de miere sau o lingură de zahăr pentru fiecare 100 de ml de lichid (opțional sarea) și se amestecă foarte bine. Odată ce mierea/zahărul și sarea sunt dizolvate complet, se pot umple borcanele. Se pun capacele borcanelor și se păstrează într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui (în cămară).

