Borșul cu cartofi, un preparat simplu, este regăsit într-o rețetă gustoasă, păstrată și transmisă de la bunici. Cu această rețetă vă propunem să savurați gustul autentic al copilăriei. Cu fiecare lingură, veți fi transportați înapoi în timp, în zilele de vară petrecute la bunici, când aroma îmbietoare a borșului fierbinte umplea întreaga casă.
Cu ingrediente de bază și câțiva pași simpli în bucătărie, veți pregăti rapid un borș sățios și reconfortant, bogat în arome autentice și savoare. Acest preparat poate fi savurat de oricine, adult sau copil deopotrivă, ciorba fiind, în general, un produs plin de vitamine, iar cea de cartofi este ideală atât pentru zilele de post, precum și pentru persoanele vegane.
Ingrediente: 800 g cartofi, 50 ml ulei de floarea-soarelui, 1 ceapă medie tocată mărunt (130 g), 1 morcov ras (60 g), 1 felie mică țelină rasă (30 g), 1 ardei kapia mic sau 1/2 ardei gras roșu tocat cuburi, 1/2 ardei gras verde tocat cuburi, 1 conservă pulpă de roșii - 400 g, 1,5 l apă caldă sau supă concentrată de legume caldă, 700 ml zeamă de varză/ borș/ apă cu suc de la 1 lămâie foarte mare, 1 lingură leuștean uscat sau 2-3 crenguțe proaspete, 1 linguriță boabe piper, sare după gust (dacă folosești zeamă de varză, nu ai nevoie de sare sau adaugi foarte puțină).
Mod de preparare: Pentru a pregăti ciorba țărănească de legume se curăță și se spală legumele. Morcovul și țelina se rad, restul se toacă mărunt. Într-o oală încăpătoare se încinge uleiul și se călește ceapa până a devenit sticloasă și s-a înmuiat. Se adaugă morcovul ras, țelina rasă și cele două feluri de ardei tocate cuburi mici. După 2 minute, timp în care se amestecă destul de des, se adaugă cartofii tăiați în cuburi de mărime potrivită. Se lasă și cartofii să se împrietenească cu aromele legumelor în jur de 2 minute, apoi se toarnă apă caldă. Se adaugă boabele de piper și pulpa de roșii. Se pune la fiert zeama de varză. Și borșul trebuie fiert în prealabil.
Se fierbe la foc mediu până când cartofii sunt aproape fierți (cam 17 minute), apoi se adaugă zeama de varză fiartă și se mai lasă să fiarbă în jur de 5 minute. Imediat după ce se pune zeama de acrit ciorba, se adaugă în oală 1 lingură leuștean uscat.

