Incursiune în lumea pietrelor preţioase

Incursiune în lumea pietrelor preţioase
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Expoziţia temporară „Feeria cristalelor” a fost deschisă vineri după-amiază, în holul de la parterul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN). Aici  sunt expuse şi oferite spre vânzare o mare diversitate de obiecte şi bijuterii din sidef, coral, chihlimbar şi alte pietre preţioase aduse de colecţionari din oraşe precum Bucureşti, Galaţi, Cluj-Napoca, Tulcea sau Sângeorz Băi.

De asemenea, a fost deschisă şi expoziţia numită „Diversitatea mineralelor”, formată din 115 eşantioane de mineralogie din patrimoniul muzeului. „Aceste trei zile, cât durează expoziţia «Feeria cristalelor», sunt cuprinse de bucuria de a vedea pietre frumoase şi fascinante iar pentru cei pasionaţi, evenimentul este binevenit. Avem participanţi din toată ţara şi ne dorim să avem cât mai mulţi vizitatori, în special din rândul copiilor, al elevilor şi al studenţilor”, ne-a spus Camelia Burluc, managerul CMSN.

O piatră pentru fiecare afecţiune

Robert Ilie, unul dintre expozanţi este din Bucureşti, vine la Galaţi pentru a treia oară şi se ocupă de comercializarea pietrelor preţioase de 5 ani. „Am adus, pentru gălăţeni, aproximativ 180 de tipuri de cristale precum ametist, cristal de stâncă, geode, jasper sau cuarţ fantomă, un element mai rar întâlnit. Acestea au o varietate de proprietăţi, în funcţie de felul pietrei: cuarţul roz este piatra dragostei care, o dată purtată, aduce împlinirea în viaţa familială, ametistul este piatra protectoare a casei sau cuarţul verde vindecă bolile de inimă. Pietrele le aduc din China, Madagascar sau Brazilia, cu vaporul.

Cel mai ieftin obiect expus este piatra rulată, care costă 2 lei şi cel mai scump este sfera de geodă pe ametist care cântăreşte 70 de kilograme şi costă 1000 de lei. Pentru fiecare obiect cumpărat, ofer certificate”, ne spune acesta. Expozanţii din Cluj-Napoca au adus pentru gălăţeni o mare diversitate de bijuterii: „O parte sunt aduse din import, o parte sunt confecţionate de noi. Avem monturi pe argint sau pe metal comun, din pietre preţioase sau geme. Bijuteriile sunt pentru toate gusturile”, ne-a spus Delia Alicu, unul dintre colecţionari. „Feeria cristalelor” va fi deschisă până duminică, iar „Diversitatea mineralelor” până în data

de 14 iunie.

Citit 2115 ori Ultima modificare Vineri, 04 Mai 2012 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.